Illustration:: Aslak Elias Kelkka
Erotik

Sex og de medieskabte idealer: Hvad hvis vi ikke har lyst til at have lyst?

Engang blev lystne kvinder betragtet som syge i hovedet. I dag står lægemiddelindustrien på spring, hvis lystbarometeret er lavt.

Erotik
FOR ABONNENTER

Lad mig tone rent flag: Jeg er ikke det mindste bange for syntetiske peppiller, og fandtes der harmløse farmaceutiske genveje til selvtillid, livslyst og velvære, ville jeg stå forrest i apotekerkøen. Forknytte eksistentialister, som påstår, at der ikke findes genveje til lykken, har aldrig prøvet en sommernat på coke, og det eneste problem med euforiserende stoffer er, at deres lykke er lunefuld og trækker et kølvand af død og ulykke.

Kort sagt: Jeg nærer ingen illusioner om noget ’oprindeligt’ eller ’autentisk’ menneskeligt – vi er skabt af kul, vand og møjsommelig biokemi, og kunne man omkostningsfrit booste sit korte liv med en kemisk ommøblering eller to, var jeg absolut frisk på forsøget.

I seneste udgave af Ugeskrift for Læger introduceres lægemidlet Flibanserin, der i 2015 blev markedsført i USA som den første tablet til kvinder med klager over nedsat eller manglende lyst. ’Pink Viagra’ blev hurtigt det folkelige tilnavn, selv om midlet – i modsætning til de mandlige rejsningspræparater – virker i hjernen og ikke i kønsorganerne.

Igen: Jeg tager med kyshånd imod alverdens smarte og sikre lægemidler, men lige netop på lystens område må jeg alligevel tænde en stilfærdig advarselslampe.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce