Børn Klatrer i KuBes dramatiske kropsudfordrende indre tegnet af MVRDV og Adept. Disse åbne rum er tegnet til roligere samvær af Schmidt Hammer Lassen.

Børn Klatrer i KuBes dramatiske kropsudfordrende indre tegnet af MVRDV og Adept. Disse åbne rum er tegnet til roligere samvær af Schmidt Hammer Lassen.

Fællesskabets funktioner flyder sammen i kulturhusene

Nye medier har ændret bibliotekerne for altid , og nye kulturhuse prøver at fange de flygtige sider af den moderne tilværelse. Velfærden skifter gear.

FOR ABONNENTER

I Aarhus' centrum, i bunden af havnen, der hvor åen har sit udløb og de første bosættelser fandt sted for 1.300 år siden, ligger et nyt hus, Skandinaviens største folkebibliotek.

Det svæver som en stor syvkantet ufo eller et trafikalt kontrolcenter over en letbanestation og et underjordisk p-hus. Tre brede trapper leder op til balkonen, der omgiver biblioteket hele vejen rundt og er udstyret med bænke og store legehuse udformet som fantasifulde dyr med inspiration fra verdenshjørnerne og fremmede kontinenter.

Indenfor er det ikke i første omgang synet af bøger, der rammer en. Det er borgerservice og en vejviser over de utrolig mange tilbud, der findes i dette overdådige kulturhus med navnet Dokk1, der udtales ’dokken’ og er tegnet af Schmidt Hammer Lassen for Aarhus Kommune og Realdania.

Med navne som Torvet, Rampen og Dagligstuen er Bibliotekets indre opdelt op i zoner, der på en gang associerer til noget urbant og hjemligt.

Det åbne indre landskab i forskudte plan har så mange funktioner, at de færreste af os nogensinde vil kunne nå at benytte dem alle. I midten ligger en koncert- og foredragssal, og rundt om og ovenpå finder man blandt andet kunstudstillinger, legeafdelinger, læsesale, studierum, cafe og en afdeling med computerspil. Med bare et lille lejet værelse ude i byen og dagene tilbragt med at benytte alle de tilbud, som huset stiller til rådighed synes det muligt at tilbringe et fuldt og lykkeligt liv her.

Huset byder samtidig på en 360 grader udsigt til byen og havnen, og bogreolerne i biblioteksafdelingerne er alle stillet vinkelret på facaden, så dagslyset kommer længst ind i det dybe hus, og bøgerne ikke står i vejen for udsigten. Over læsesalen hænger lysskiltet fra det gamle Aarhus Hovedbibliotek.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce