Annonce
Annonce
Annonce
Bøger

Hestekragens moder vandt tre generationers hengivenhed

Digteren og børnebogsforfatteren Cecil Bødker fylder 85 i dag.

Gem til liste

Cecil Bødker blev født som fars pige.

Hun voksede op med fire brødre i Fredericia, hvor hendes far, Hans Peter Jacobsen, var tegner ved Cohrs berømte sølvvarefabrik, og ved siden af skrev han romaner. Her hos Cohr blev hun selv uddannet som sølvsmed og arbejdede så hos Georg Jensen i København, i Sverige og for sig selv.

Men hun stak af fra familielinjen og svendebrevet, da hun som nygift 26-årig sprang ud som lyriker. I 1955 fik hun sine første digte trykt i tidsskriftet Hvedekorn under navnet Cecil Skar.

Så fik hun kontakt med forfatterforlaget Arena og udsendte rask de tre digtsamlinger ’Luseblomster’, ’Fygende heste’ og ’Anadyomene’ (1955-59), der fik så god en modtagelse, at hun vovede at omdanne sin lille sølvsmedje til digterværksted – stadig på landet med fri udsigt til naturen og elementerne.

Øjet
De raser hidsigt i hendes brag af en prosadebut: novellerne ’Øjet’ (1961), der blev belønnet med Kritikerprisen og straks placerede hende som modernistgenerationens vigtigste kvindelige skribent.

Bindet deler sig i psykologisk-realistiske noveller om børn i sammenstød med dødbringende dyr og abstrakt-mytologiske historier om angsten og dens ’asiatiske vælde’, som Tom Kristensen digtede om.

Novellernes fællestema er mennesket, der er blevet fremmed for naturen og aner verdens undergang – sådan som atomkatastrofen i titelnovellen registreres af det overlevende Øje.

Den koldkrigstypiske civilisationskritik fortsatte Cecil Bødker i dystre hørespil og i romanerne ’Tilstanden Harley’ (1965) og ’Pap’ (1967).

Men hun viste andre sider i den dokumentariske ’Salthandlerskens hus’ (1972), der – bygget på et ophold i Etiopien – betragter den tredje verden fra et stampet lergulv på jernalderstadiet, og i kvinderomanerne ’Evas ekko’ (1980), ’Tænk på Jolande’ (1981), ’Mens tid er’ (1997) og Siffrine’ (2003) om opbrud fra stivnede forhold til nyt liv.

14 bind Silas
Indimellem udfoldede Cecil Bødker en ny, frodig side af sit talent i børnebøger – især i serien om den stædige dreng Silas, der overvinder sin skræk for verden. ’Silas og den sorte hoppe’ vandt i 1967 førsteprisen i Det Danske Akademis børnebogskonkurrence.

Og gennem 34 år og 14 bind har børn og højtlæsende forældre fulgt overleveren Silas i dramatiske og rørende møder med hestekrager, blå heste og flodrøvere frem til ’Fortrøstningens tid’ (2001).

Børnebogsdigteren Cecil Bødker skriver på den præmis, at intet er for godt til næste generation, og hun har også sluppet fantasien løs i serier om drengen Tavs og pigen Jarutte og i de to bind om Maria og hendes søn Jesus (1983-84), der modtog Boghandlernes Gyldne Laurbær.

Strømmen af bøger fra gården i Hedensted mellem Vejle og Horsens er gennem 40 år blevet belønnet med foreløbig 18 litterære priser – og med tre læsergenerationers hengivenhed.

Sansenærhed
Mange uskyldige gymnasiaster er blevet overvældet af Cecil Bødkers allegoriske undergangsvisioner, men hendes bøger har også »eventyrets smag af jern og jord«, som hun siger.

Hendes fortællekunst fænger især ved den sansenærhed, der også lyser ud af titlerne ’Øjet’ og ’Farmors øre’ (1997) – og så ved det stille budskab, at midt i syndfloden kan drenges og pigers mod bringe dem frem til fællesskab og tro på sig selv.

PolitikenPlus
 • Tosca Oplev en af de mest elskede og tragiske operaer af mesteren Puccini. Historien om Tosca, der vil redde sin elskede, oser af jalousi, mord, begær og bedrag.

  Pluspris fra 556 kr. Alm. pris fra 695 kr. Køb
 • Art Copenhagen 2014 Danmarks internationale kunstmesse

  Pluspris 65 kr. Alm. pris 95 kr. Køb
 • Færøske Biodage - Atlantic Rhapsody Jubilæumsvisning af den første færøskproducerede spillefilm, Atlantic Rhapsody (1989), hvis underfundige og sprudlende skildring af hverdagslivet i Tórshavn havde premiere for 25 år siden.

  Pluspris 40 kr. Alm. pris 60 kr. Køb
 • 24 låger med Jensen Få rabat med dit Pluskort på Teatret Svalegangen i Aarhus.

  Pluspris 145 kr. Alm. pris 190 kr. Køb
 • Kendte Folk & Kendte Folks Børn ? et dobbeltprogram om hvordan det hele begyndte af Mark Twai n og Morti Vizki.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb