Annonce
Annonce
Faglitteratur

Forvirrende antologi undersøger hvordan vi undgår at fare vild på nettet

Det er paradoksalt, at en bog, der handler om, hvordan vi navigerer på nettet, selv savner overblik.

fakta

Politiken synes

John Brockman er forlægger i New York, og han har en meget stor del af verdens toneangivende videnskabelige forfattere i sin stald.

De er alle sammen medlem i hans lille online diskussionsklub, the edge.org, som stærkt kan anbefales, hvis man synes, det er interessant at høre og læse interview om den seneste filosofiske tænkning.

En gang årligt stiller Brockman et spørgsmål og beder alle i gruppen om at bidrage med et kort svar.

LÆS OGSÅEU vil høre hvad du synes om Googles søgeresultater

Resultatet bliver ikke blot lagt på websitet, men også samlet i en bog. For et par år siden var spørgsmålet: »Hvordan har internettet forandret den måde, du tænker på?«.

Det er et godt spørgsmål. Det er meget personligt, fordi vi alle sammen bruger så meget tid og energi på at orientere os i forhold til verden via internettet.

Og så er det dybt filosofisk, i hvert fald hvis man hører til dem, der mener, at vores teknologi i praksis er en forlængelse af vores sanser og egenskaber – og samtidig er en kraft, der går ind og møblerer om på, hvem vi er som mennesker, og altså hvordan vi tænker.

Information
Det er en forsamling af særdeles kvalificerede hjerner, der forsøger at diagnosticere sig selv.

Der er indlæg fra bl.a. Richard Dawkin, Dan Dennet, Ai Weiwei, Brian Eno, Kevin Kelly, Danny Hillis, Marissa Meyer, Stewart Brand, Howard Gardner, Matt Ridley – og såmænd vores egen Tor Nørretranders, der er eneste dansker i klubben.

LÆS OGSÅNørretranders bevæger sig mellem fremskridtstro og fortidslængsel

Samlingen indledes af it-journalisten Nicholas Carr, der advarer om, at nettet spreder vores opmærksomhed og gør vores tænkning og forståelse overfladisk.

Nettet står i modsætning til bogen, der fastholder vores koncentration, fordi den skærmer læseren af fra alle de ekstra informationer og muligheder, der bryder ind i tankerne, når man bruger nettet.

Selv om mange andre af bogens indlæg er langt mere begejstrede for, hvordan deres adgang til viden er blevet utrolig meget større og lettere, er det et gennemgående tema, at forfatterne både føler sig berigede og overbebyrdede med information.

Kampen for at bevare fokus
Man kæmper med at finde en arbejdsmetode og personlig disciplin til at bevare fokus.

Hvordan man kan balancere at få fornøjelse af alt det uventede og alligevel bevare den røde tråd.

Forfatterne beskriver, hvordan de er nødt til at forholde sig meget bevidst til deres tænkning for ikke at blive ført af sporet.

LÆS OGSÅKnud Romer: Facebook er en kræftsvulst på internettet

Måske det flotteste billede på den nye form for tænkning, som nettet har ført til, er George Dysons ultrakorte essay, hvor han fortæller, at der historisk er to forskellige måder at bygge både på blandt naturfolk.

I egne uden skove samler man drivtømmer og binder det sammen til en let kajak. I egne med skove udhuler man en hel træstamme for at få en kano.

På samme måde med information: Engang udviklede vores tanker sig, når vi møjsommeligt opsøgte information og stykkede viden sammen.

I dag har vi masser af information, og hvis vi skal fremad, må vi i stedet fjerne det unødvendige.

Mangler form
Den anden gennemgående observation er, at tænkning i højere grad er blevet kollektiv.

Vi er i en ofte global samtale, hvor ideer og indsigt spredes og videreudvikles øjeblikkeligt, og hvor det er vanskeligt at skelne, hvornår ens egen hukommelse og forestillinger glider over i en fælles tankeproces.

LÆS OGSÅStuderende dropper dyre lærebøger: »Vi har jo internettet«

Ironien er, at formatet for bogen i sig selv rummer både de styrker og svagheder, som forfatterne påpeger: Der er simpelthen alt for meget information og for lidt sammenhæng og overblik.

Langt de fleste bidrag er faktisk gode. Men der er 150 bidrag! I længden bliver det som nettet selv; det bliver bare ved og ved.

Der mangler den udvælgelse, form og progression, der gør bøger gode.

Konklusionen: Gå på nettet, på edge.org, og læs en håndfuld af artiklerne frit og kvit. Og når du så alligevel er der, ville det være synd ikke at lade sig afspore og distrahere af alt det andet superinteressante materiale på sitet.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken