Annonce
Annonce
Skønlitteratur For abonnenter

Romanfigur angriber sin forfatter i landsretten

Spektakulær retssag afgør, hvem der har copyright til vores liv.

I går indledtes en retssag ved Østre Landsret, som man uden at blive beskyldt for at overdramatisere sagtens kan kalde besynderlig.

Alene af den grund, at den er anlagt af én person, Thomas Skade-Rasmussen Strøbech alias Thomas Altheimer alias Thomas van Brunt alias adskillige andre identiteter, mod forlaget Gyldendal og en af dets forfattere, en person, som i sin tid var kendt under navnet Claus Beck-Nielsen – indtil han i 2001 erklærede sig for død – og som i skrivende stund (nogle gange) opererer under navnet Helge Bille Nielsen.

Læg dertil, at søgsmålet drejer sig om, hvem der ejer retten til hovedpersonens liv i romanen ’Suverænen’ (2008), forfattet af det kunstneriske projekt Das Beckwerk, hvor manden, hvis identitet engang var Claus Beck-Nielsen, har været ansat som virksomhedsleder.

Rasmussen og Nielsen
Romanens handling udspiller sig på en rejse, de to modparter i retssagen foretog sammen til USA i 2004 op til det amerikanske præsidentvalg.

Eller rettere:

Den handler om to karakterer, Rasmussen og Nielsen, som rejser til USA, og der agerer på en måde, der i lange stræk til forveksling minder om det, de to personer Thomas Skade-Rasmussen Strøbech og Helge Bille Nielsen foretog sig på den rejse, de to var på for syv år siden i den virkelige verden (hvis det overhovedet giver mening at bruge den betegnelse i denne sammenhæng).

Hvem har copyright til vores liv?
Men sagens substans kan også fremstilles mere principielt – og enkelt: Hvem har copyright til vores liv?

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce