Suzanne Brøgger har brugt sin egen historie og sin egen person og sat alt ind på i sine bøger at sløre grænserne mellem virkelighed og fiktion, liv og kunst.
Foto: Claus Bjørn Larsen

Suzanne Brøgger har brugt sin egen historie og sin egen person og sat alt ind på i sine bøger at sløre grænserne mellem virkelighed og fiktion, liv og kunst.

Skønlitteratur

5 hjerter: Suzanne Brøgger 'ødelægger' sine bøger »for at sige ja til livet om og om igen«

Med 'Koral' kondenserer og nykomponerer Brøgger den selvbiografiske føljetontrilogi ’Creme Fraiche’, ’Ja’ og ’Transparence’.

Skønlitteratur
FOR ABONNENTER

Hvis jeg kaldte Suzanne Brøgger en ener i dansk litteratur, er det nok de færreste, fans som fjender, der ville protestere. Det virker indlysende.

For Suzanne Brøgger har om nogen skabt sit forfatterskab i sit eget spektakulære billede. Brugt sin egen historie og sin egen person og, som få, sat alt ind på at sløre grænserne mellem virkelighed og fiktion, liv og kunst.

Men at læse Brøggers nye bog, ’Koral’ – som altså ikke så meget er en ny bog som en ny udgave af hendes berømte/berygtede og brillante selvbiografiske føljetontrilogi ’Creme Fraiche’, ’Ja’ og ’Transparence’ – er virkelig også en anledning til at få øje på Brøggers slægtskab med stadig nyere generationer af forfattere og feminister optaget af både begær og normkritik (Pablo Llambías, Maja Lee Langvad, Christina Hagen og Asta Olivia Nordenhof f.eks. og hele den omstridte såkaldte fjerdebølgefeminisme for så vidt) – og en anledning til at få øje på, hvordan en forgænger udi kosmopolitisk, aristokratisk, mytisk og mystisk fortællekunst som Karen Blixen tydeligere og tydeligere spøger, ikke mindst i Brøggers let dødningeagtige kontrafej, der pryder bogens forside.

’Koral’ er med forlagets ord en »forkortet og nykomponeret udgave« af de tre bøger, der udkom i henholdsvis 1978, 1984 og 1993. Med Suzanne Brøggers egne ord på bogens bagside: »Jeg ødelægger mine bøger for at sige ja til livet om og om igen – og har genkomponeret min livsføljeton i et nyt lys«.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce