Foto: Foto fra filmen
Cph:Dox

Løgnen om det gode liv

Cph:Dox
FOR ABONNENTER

Korte identiske brædder glider af sted på et samlebånd efter en tur i fabrikkens skæremaskine, som har ridset fine ornamenter ind i deres overflade. Det går snart op for en, at det er en produktion af ligkister til børn. Imens fortæller en voiceover, hvordan hun efter rådføring med sin læge besluttede at lade ham sprøjte en dødelig gift ind i sit ufødte barn, som under en screening var blevet konstateret svært handikappet.

’The Third Option’ handler om det valg, kvinder konfronteres med, når en stadig mere effektiv screening kan følge fostret fra undfangelse til fødsel. Hvis der er tegn på handikap, får hun friheden til at vælge en medicinsk abort. Men ud fra hvilke overvejelser? Hvem sætter normen, der gør nogle børn mere ønskværdige end andre?

Thomas Fürhapter giver vordende mødre, læger og filosoffer taletid i monologiske indlæg, som lægges over billeder af samfundet set som en biomagt, en menneskefabrik, der producerer fødsler, liv og død ud fra en norm, som ingen betvivler. For at tvivle på den, skal man først kende til den.

Vi er med til fødselsforberedelser, hvor de ventende par nynner en sekterisk hymne, mens de får besked på at tænke på den forestående fødsel. »Kun positive tanker!«. Vi er med til babysvømning, hvor optagelserne under vandet får fællessangen til at lyde som en fjern sekterisk messe. Vi ser børn til gymnastik, kroppe i gentagne bevægelser, normale kroppe i institutionaliserede aktiviteter. Sådan skal det være. Det har vi valgt.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce