Cph:Dox

Bevidsthedens bølgebryder

Cph:Dox
FOR ABONNENTER

Hver dag lever vi glad videre med madpakker og gummistøvler uden at kere os voldsomt over kvantemekanikken og Bohrs konstatering af, at alt det, vi opfatter som virkelighed på subatomart niveau, består af ting, der ikke lever op til vores virkelighedsopfattelse. Vi lever også med, at vi har en bevidsthed uden rigtig at vide, hvad den er for noget. Er der også en bevidsthed uden for kroppen?

Med sin datter Junos spørgsmål og Newtons barnlige undren som udgangspunkt begiver filmskaberen Phie Ambo sig ud på en rejse, hvor hun prøver at finde svar på spørgsmål uden at stille for mange af dem. Iagttageren påvirker forsøget, så hun prøver at lave en filmisk undersøgelse, hvor hun lader tilfældet være det herskende princip. Hvis alt har sin egen frekvens, er vi måske også bølger, der brydes mod hinanden? Så Ambo lader sit kamera føre fra person til person i en flydende undersøgelse af bevidsthedens manglende grænser. Fra Juno til fysikeren Holger Bech Nielsen og videre til buddhister, clairvoyante og den lige så jordbundne som højtflyvende opfinder af Power Pack. Et lille stålrør med vitaliseret vand, der tilsyneladende har en stærkt ’inspirerende’ effekt på andet vand og andre væsker uden at være i berøring med dem.

Forbløffede håndværkere i Tivoli konstaterer, at fedtbelægningerne i det friturehærgede miljø fordamper som dug for bevidstheden når udsat for den lige så uforklarlige som kontant virkende teknologi. Vi består af 70 pct. vand. 99 pct. på celleniveau. Hvis vand er bølger, der kommunikerer, gør vi det måske også? Phie Ambo er en filosofisk opdagelsesrejsende, man som nysgerrigt hverdagsmenneske kan identificere sig med. Og heldigvis er hendes fascinerende fordomsfri undersøgelse ikke kun 50 pct. naturvidenskab og 50 pct. naturmystik, men blandt andet takket være smagfuld animation også 100 pct. film.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce