Annonce
Annonce
Annonce
Musik

Dansk punkband forsvarer sig: »Vi er hverken racister eller nazister«

Runer og billeder af kutteklædte voldsmænd fører til beskyldninger mod Iceage.

Gem til liste

Det danske punkband Iceage er pludselig blevet kendt i USA.

Desværre ikke kun for deres plade 'New Brigade', som ellers har fået fremragende anmeldelser. Både i USA og herhjemme.

ANMELDELSESkoledrenge genopliver punkmusikken

Et fåtal af medier har valgt at interessere sig for bandets brug af symbolik, der åbenbart kan misforstås.

Så meget at en enkelt musikblog allerede har udråbt det danske punkband, hvis medlemmer er 18 og 19 år, til at være nynazister.

Der er mange fejl i blogindlægget, og mere seriøse medier har enten valgt slet ikke at beskæftige sig med emnet eller i mindre bogstavelig grad at beskæftige sig med mistanken om sympati for Ku Klux Klan og/eller nazister.

Foragter racist eller homofober
Men der er alligevel så mange rygter, at Iceage har valgt at kommentere sagen i det store engelske musikmedie NME, der udkommer med en større feature om bandet i dag.

»Der er overhovedet ingen politiske tanker bag vores musik - ingen af os er racister«, siger bandets bassist Jakob Tvilling Pless i interviewet.

Og guitaristen Johan Johan Surballe Wieth supplerer: »Jeg foragter racister eller homofober. Der er overhovedet ingen sandhed i det - ingen af os er racister eller fascister eller nazister eller noget i den retning«.

Tegneserie og tatoveringer
Det er en lang række omstændigheder, der har ført til, at det unge danske punkband må ud i en decideret offentlig benægtelse.

En amerikansk musikblog refererede fra en showcase ved årets Distortion-festival i juni, hvor en lind strøm af hårdtslående bands, blandt andre Iceage, spillede, og fans ifølge referatet begyndte at heile.

Vel at mærke ikke, da Iceage spillede.

Nu hedder det sig pludselig i flere medier, at publikum heiler til Iceage-koncerter.

En mere end et år gammel tegneserie begået af bandets sanger er nu begyndt at cirkulere: Tegninger af Ku Klux Klan-folk med knive, muslimer med AK 47 og ordene 'carry pride like burning cross'.

Se  og læs mere på bloggen http://magicmuscle.wordpress.com/2011/06/25/chic-racism-elevates-hardcore-band-iceage-to-hipster-fame/

Samtidig benytter bandet sig af selvopfundne 'runer', har skrevet en sang som hedder 'White Rune' (i visse miljøer kode for nazisympati), og endelig er det blevet påpeget, at bandets guitarist har en tatovering med symbolet for neo-folk-bandet Death in June som på grund af brug af nazistiske symboler fejlagtigt blev tolket som nazi-sympatisører og forbudt i Tyskland - men senere igen tilladt.

Hætter i anarkistiske farver
Den samlede sum af disse indicier fyldte pludselig meget. Og så blev det glemt, at Iceage i øvrigt på videoer ryger joints iført røde og sorte hætter (anarkistiske farver) og på et billede sidder foran dødningehoveder med lys. Hvilket alt i alt demonstrerer et sandt kaos af stærke men meget modstridende symboler.

Ifølge bandets pladeselskab Escho har kommunikationsstrategien hidtil været enten at nægte at kommentere på rygterne eller simpelt hen at lade journalister møde bandet for så at blive overbevist om, at rygterne om racisme-sympati intet har på sig. For derefter slet ikke at skrive om dem.

»Omvendt bevisførelse er et skråplan. Det er noget mærkeligt noget, at man skal bevise, at man ikke er racist. Sådan burde det ikke være i et samfund«, siger medejer af Escho, Anders Jørgen Mogensen.

Trætte og kede af det
Imidlertid er tavsheden af visse blevet tolket som en bekræftelse på, at der var noget om snakken, og derfor har Iceage i forbindelse med en verdensomspændende udgivelse af debutpladen 'New Brigade' valgt at bryde tavsheden i engelske NME, som ligeledes udkommer i store dele af verden.

Anders Jørgen Mogensen siger om beslutningen:

»De er ved at være trætte af det og kede af det. Og forstår ikke, hvad der er sket. Med det nye interview, hvor de svarer helt kontant, skulle sagen på sin vis være lukket. Så håber de, at fremtidige interviews ikke skal handle om den artikel«.

LÆS OGSÅMuskbloggen Turbo

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • N. B. koncertkor og -orkester Også Christians Kirke slår i år dørene op for en opsætning af 'Messias'. Her er det dirigent og tidligere skuespiller, Niels Borksand, der svinger taktstokken.

  Pluspris 170 kr. Alm. pris 220 kr. Køb
 • Syngepigerne Oplev en forførende variete instrueret af den prisvindende teaterkoncertinstruktør Rolf Heim på Nørrebro Teater.

  Pluspris fra 150 kr. Alm. pris fra 295 kr. Køb
 • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

  Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
 • Forstå champagne og andre forførende bobler Oplev nogle af de vinområder der anses for at være de mest betydningsfulde i verden på nærmere hold.

  Pluspris 445 kr. Alm. pris 750 kr. Køb
 • Messias med Camerata Kammerkoret Camerata har med deres opsætning af 'Messias' i Holmens Kirke skabt en Københavnerfavorit, der plejer at få tilskuerne til at sidde tæt på kirkebænkene.

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 220 kr. Køb