Annonce
Annonce
Nyt om mad

Nu får du adgang til 250 danske æblesorter

Forskere på Københavns Universitet skal beskrive smagen af gamle danske æbler.

Æblenøgle

Søger du en æblesort med særlige egenskaber, eller søger du navnet på dit æbletræ i haven? Eller har du været på selvpluk og vil gerne vide, hvad sorten er?

Pometets æblenøgle kan hjælpe dig til at finde sortsnavnet.

Det kræver blot, at du er forsynet med 5-10 æbler fra træet eller fra din selvpluk og svarer på nøglens spørgsmål.

Nøglen giver dig også masser af information om ca. 330 æblesorter fra Pometets samling.

Her er Pometets hjemmeside

og her er æblenøglen

I øjeblikket er æblenøglen ikke forsynet med oplysninger for samtlige æblesorter om smag og vitaminindhold, men det er det, forskerne er ved at arbejde sig igennem til.

Et pomet er en samling af sorter af frugttræer og -buske.

Ordet er afledt det latinske ord 'pomum', som betyder æble.

Pometets sortsamling er meget omfattende - der er blandt andet cirka 750 æblesorter, hvoraf cirka 250 er danske

Kilde: Pometet

Snart vil danske forbrugere kunne finde oplysninger om smag, sukkerindhold, syreindhold og indhold af vitaminer i mosten af 250 gamle danske æblesorter.

Langt de fleste af sorterne er i dag fraværende i dagligvarebutikkerne men kan findes rundt omkring i det danske æbleland.

»I butikkerne er næsten alle æbler af den type, der er relativt søde, og især hvis de får lov at modne lidt, er der ikke meget syre tilbage«, siger Torben Toldam-Andersen, der er lektor på Pometet, til P1 Morgen.

LÆS OGSÅ Ritts æblejuice blandt vinderne i smagstest

Torben Toldam-Andersen er sammen med andre forskere ved Pometet, der hører under Købehavns Universitet, nu ved at smage sig igennem hundreder af danske æblemosttyper. Og når de alle er smagt, skal de også analyseres for sukker, syre og vitaminer.

C-vitaminer som i appelsiner
De foreløbige resultater viser for eksempel, at nogle af sorterne har lige så meget C vitamin i sig som appelsiner, fortæller Torben Toldam-Andersen.

LÆS OGSÅ Billigste æblecider vinder test

Alle resultater bliver offentliggjort i Pometets æblenøgle, en online database, der giver alle adgang.

Her samles oplysninger om de danske æbler, der blev fremavlet i en tid, hvor danske æbleavlere fuldt ud kunne udnytte, at Danmark er et af de bedst beliggende lande på kloden, når det kommer til æbleavl.

Ude i butikkerne ser det i dag anderledes ud set fra et forbrugersynspunkt.

LÆS OGSÅ Få most ud af dine æbler

For på trods af, at dansk æblemost netop er blevet anerkendt af eksperter på en fødevareudstilling, og alle er enige om, at det danske klima er ideelt til æbleavl, bliver langt den største del af den æblemost, vi drikker herhjemme importeret, og en meget stor del af mosten er fra Kina.

LÆS ARTIKEL Dansk æblemost hædres af fødevareeksperter

Det vil sige, der er ikke tale om most men juice. For at spare på transporten, bliver mosten kogt ind til en tyktflydende sirup, der så bliver fortyndet med vand, når den når til Danmark.

Og det ærgrer lektor Torben Toldam-Andersen:

LÆS OGSÅ Juicefirma anmeldt for frugt-fup

»Tidligere var halvdelen af æbletyperne i butikkerne madæbler, som jo også blev brugt på en helt anden måde end i dag. Men i dag er det næsten ikke til at opdrive et madæble i butikkerne. Ja du kan finde et Belle de Boscoop engang imellem, fordi folk skal have dem i juleanden, men ellers ved folk ikke ret meget om, hvordan de skal bruge madæblerne«, siger han.

LÆS OGSÅ Brug de bugnende æblelagre

Langt de fleste af de hundreder af æblesorter, som forskerne lige nu er ved at smage sig igenem, aner man i virkeligheden ikke ret meget om, bortset fra, at de fleste er kasseret af industrien, fordi de har nogle egenskaber, som ikke passer til lange transportveje eller lange opbevaringstider i butikkerne.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce