Annonce
Annonce
Annonce
Vi guider

Vi guider Sådan steger du hele kyllingen mør

Kokkens råd: Vend kyllingen under stegningen, så undgår du at brystet bliver tørt, mens lårene steger igennem.

Gem til liste

Se også

Den totale stegetid afhænger af kyllingens størrelse:

  • 1.300 gram ca. 50-55 minutter
  • 1.600 gram ca. 55-60 minutter
  • 2.000 gram ca. 60-65 minutter

Se metoden i nederste faktaboks.

Kokken Christian Hovmann, som står for smagningen af seks kyllinger til tjek.dk, har rigtig travlt lige før testen løber af stablen.

Om en halv time skal fem dommere smage på de seks kyllinger, han er i gang med at stege til perfektion hér på Slagteriskolen i Roskilde.

I Danmark er der ringe tradition for at stege kyllinger i fuld figur, fortæller Christian Hovmann, som efter at have kigget forgæves efter stegeopskrifter i alskens kogebøger, mener at have udviklet den rette stegemetode (se faktaboks).

Kunststykket ligger i at få både bryst og lår til at blive gode.

Jævn stegning er svær
»Det svære ved at tilberede en hel kylling er, at enten bliver brystet godt og saftigt, men så har lårene fået for lidt. Eller også bliver lårene gode, og så er brystet tørt og kedeligt«, fortæller Christian Hovmann.

Gode råd til at stege hele kyllinger

Kok Christian Hovmans tilberedningsmetode, der giver et godt stegeresultat af både bryst og lår:

  • Ovnen skal opvarmes til 190 grader (i ovn med varmluft 170 grader) med bradepande og rist, så de er varme, når kyllingen skal ind.
  • Skyl kyllingen udvendigt og indvendigt. Dup tør udvendigt med køkkenrulle. Eventuelle rester af dun og fjer fjernes.
  • Fordel to spiseskefulde smeltet smør overalt på skindet med en pensel.
  • At pensle med smør giver en flottere farve på den færdige kylling og er uden ernæringsmæssig betydning for det færdige resultat, da det smelter af. Det er sukkerstofferne i smørrets valle, der bidrager til farveeffekten.
  • Der er derfor ingen grund til at pensle en kylling med for eksempel olie, hvis man ikke har smør.
  • Fordel 8-9 gram salt indvendig og udvendig.
  • Smør risten med lidt olie, og læg kyllingen på den varme rist på siden med det ene lår opad. Efter 20 minutter vendes kyllingen, så det andet lår kommer opad. Efter endnu 20 minutter vendes kyllingen igen, så brystet vender opad.
  • Herefter skal kyllingen steges, indtil temperaturen i brystets tykke del er 71 grader, og temperaturen ved benet i overlåret er 74-77 grader. Brug et stegetermometer.
  • Kyllingen tages ud af ovnen og hviler utildækket ca. 20 minutter et lunt sted.

PolitikenPlus
  • SMAGFØRST vinsmagning Prøv en vinsmagning hos SMAGFØRST i Aarhus og test dine smagsløg og duftsanser. Vi udforsker den spanske vinverden.

    Pluspris 250 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
  • Madrid-kassen, 12 flasker I Madrid laver de også vin med toppoint. Vi tilbyder nu en smagekasse med hele 5 forskellige røde og hvide vine fra et af de hotteste spanske distrikter netop. Alle vinene får 91-95 point hos Penin.

    Pluspris 1.875 kr. Alm. pris 2.210 kr. Køb
  • Skære- /smørebræt Gejst Transmission bordskåner / smørebræt / skærebræt er inspireret af gear, akseler og tandhjul.

    Pluspris 272 kr. Alm. pris 320 kr. Køb
  • Espressokande, 3 kops Espressokande fra Italien

    Pluspris 195 kr. Alm. pris 230 kr. Køb
  • Winemakers Dinner Smag på 8 udvalgte vine fra nogle af de bedste og mest spændende områder i Spanien med masser af point fra Penin. Og nyd en tilhørende Rasmus Bo Bojesen menu kreeret så mad og vine matcher hinanden.

    Pluspris 850 kr. Alm. pris 1.250 kr. Køb