Annonce
Annonce
Annonce
Vi guider

Vi guider Sådan steger du hele kyllingen mør

Kokkens råd: Vend kyllingen under stegningen, så undgår du at brystet bliver tørt, mens lårene steger igennem.

Gem til liste

Se også

Den totale stegetid afhænger af kyllingens størrelse:

  • 1.300 gram ca. 50-55 minutter
  • 1.600 gram ca. 55-60 minutter
  • 2.000 gram ca. 60-65 minutter

Se metoden i nederste faktaboks.

Kokken Christian Hovmann, som står for smagningen af seks kyllinger til tjek.dk, har rigtig travlt lige før testen løber af stablen.

Om en halv time skal fem dommere smage på de seks kyllinger, han er i gang med at stege til perfektion hér på Slagteriskolen i Roskilde.

I Danmark er der ringe tradition for at stege kyllinger i fuld figur, fortæller Christian Hovmann, som efter at have kigget forgæves efter stegeopskrifter i alskens kogebøger, mener at have udviklet den rette stegemetode (se faktaboks).

Kunststykket ligger i at få både bryst og lår til at blive gode.

Jævn stegning er svær
»Det svære ved at tilberede en hel kylling er, at enten bliver brystet godt og saftigt, men så har lårene fået for lidt. Eller også bliver lårene gode, og så er brystet tørt og kedeligt«, fortæller Christian Hovmann.

Gode råd til at stege hele kyllinger

Kok Christian Hovmans tilberedningsmetode, der giver et godt stegeresultat af både bryst og lår:

  • Ovnen skal opvarmes til 190 grader (i ovn med varmluft 170 grader) med bradepande og rist, så de er varme, når kyllingen skal ind.
  • Skyl kyllingen udvendigt og indvendigt. Dup tør udvendigt med køkkenrulle. Eventuelle rester af dun og fjer fjernes.
  • Fordel to spiseskefulde smeltet smør overalt på skindet med en pensel.
  • At pensle med smør giver en flottere farve på den færdige kylling og er uden ernæringsmæssig betydning for det færdige resultat, da det smelter af. Det er sukkerstofferne i smørrets valle, der bidrager til farveeffekten.
  • Der er derfor ingen grund til at pensle en kylling med for eksempel olie, hvis man ikke har smør.
  • Fordel 8-9 gram salt indvendig og udvendig.
  • Smør risten med lidt olie, og læg kyllingen på den varme rist på siden med det ene lår opad. Efter 20 minutter vendes kyllingen, så det andet lår kommer opad. Efter endnu 20 minutter vendes kyllingen igen, så brystet vender opad.
  • Herefter skal kyllingen steges, indtil temperaturen i brystets tykke del er 71 grader, og temperaturen ved benet i overlåret er 74-77 grader. Brug et stegetermometer.
  • Kyllingen tages ud af ovnen og hviler utildækket ca. 20 minutter et lunt sted.

PolitikenPlus
  • Smageteknik - Del 1 og 2 Oplev nogle af de vinområder der anses for at være de mest betydningsfulde i verden på nærmere hold.

    Pluspris fra 395 kr. Alm. pris fra 550 kr. Køb
  • DM i saft og juice Søndag den 7. september forvandles Politikens Hus for en enkelt dag til Danmarks største saftpresningskonkurrence, når Wilfa og Aarstiderne går sammen om at finde danmarksmesteren i saft.

    Pluspris 30 kr. Alm. pris 40 kr. Køb
  • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

    Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
  • Bestikknive Bestikknive med farvede skafter. Knivene er fra franske Opinel, og æsken indeholder fire knive med bøgetræsskaft i farver. Vælg mellem 2 farvekombinationer.

    Pluspris 379 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
  • Kød fra Dyssegaarden Pakken består af kød fra Dyssegaardens egne frilandsgrise, frilandskyllinger samt lam eller okser.<br>Køb pakken hos Plus, print kvitteringen og afhent pakken hos Dyssegaarden i Roskilde.

    Pluspris 1.264 kr. Alm. pris 1.487 kr. Køb