SPARETIPS. At være turist i Japan behøver ikke koste en formue.
Foto: Shizuo Kambayashi/AP

SPARETIPS. At være turist i Japan behøver ikke koste en formue.

Rejser

Guide: Sådan bliver rejsen til Japan billigere

Det behøver ikke at være en dyr fornøjelse at se Japans kirsebærtræer blomstre. Japan-kender giver her ni sparetips.

Rejser

At det er skrækkelig dyrt at rejse i Japan, er en sejlivet myte. Ikke engang en rutsjetur for landets valuta, der har gjort det en tredjedel billigere at rejse i Japan, end det var for bare et par år siden, har formået at udradere den forestilling hos danskerne.

Og sandt er det, at hvis man ønsker dygtige engelsksprogede opvartere omkring sig hele tiden, hvis man i løbet af halvanden dag får for meget af det lokale køkken, og hvis man bliver klaustrofobisk af at bo på et hotelværelse uden megen udsigt til eget gulv, kan det bestemt blive gevaldig kostbart at være turist i Japan.

Men der er en lang række gode råd, som i modsat fald kan hjælpe en til at holde en ganske rimelig budgetferie i Japan. En ferie, som meget vel kan ende med at blive billigere end en tilsvarende rejse i mange andre populære rejselande i øst og vest.

1 Find et tilbud på flyrejsen i god tid

I de senere år har flyselskaberne med mellemrum budt hinanden ned på deres Asien-ruter, inklusive ruterne til Japan. Finnair har været særlig aggressiv. Hvis man ikke er i sidste øjeblik, og hvis man kan leve med en mellemlanding undervejs, kan man normalt finde en returbillet fra København til knap 5.000 kroner. I sæsonen måske lidt mere – men kun lidt.

2 Køb et railpass hjemmefra

Hvis man bare skal på en enkelt sviptur frem og tilbage mellem Tokyo og Kyoto, kan det betale sig at købe et såkaldt Japan Rail Pass i et rejsebureau i København inden afrejsen. Det koster cirka 1.800 kroner for en uges railpass, og det kan kun købes uden for Japans grænser.

Man får en voucher i hånden, som skal veksles til selve railpasset på en hovedbanegård i Tokyo eller en anden af Japans store byer. Med railpasset i hånden kan man rejse gratis med samtlige af de tidligere statsbaners tog og busser i hele landet, de såkaldte JR-linjer, bortset fra de allerhurtigste lyntogsafgange.

3 Gå fra sted til sted i byerne

Til gengæld kan lokal transport i byerne godt være pebret, hvis man vil besøge mange steder i løbet af en dag. Det er en god idé at købe et japansk ’rejsekort’ i automater på stationerne (som kan omstilles til engelsk). Det har forskellige navne, blandt andet ’suica’ og ’pasmo’, men de enkelte togselskabers rejsekort virker også hos alle de andre selskaber. Det fungerer fantastisk fint, men det giver ikke i sig selv nogen rabat.

Så hvis man gerne vil spare penge på den lokale transport, er det bedste råd at gå. Og som bekendt er det altid mest spændende at opleve en ny by til fods.

4 Overnat på japanske kroer

Hvis man kommer endnu længere ud på landet, er det ofte en god idé at overnatte på lokale ’minshuku’ eller ’ryokan’. Der er færre af dem end tidligere, men de findes – det er små eller mellemstore familiedrevne kroer i traditionel japansk stil med tatami-gulv af rismåtter på værelserne, fællesbad og et meget traditionelt traktement på faste tidspunkter både morgen og aften.

Det er generelt endnu billigere end businesshotellerne og tilmed gevaldigt hyggeligt, selv om man ikke har ret meget sprog til fælles med sine værter. Men lidt fingersprog og lidt fingerspidsfornemmelse for den lokale kultur kræver det. I det hele taget er det en god idé at tage ud på landet. Her er et markant anderledes prisniveau for måltider, overnatning og indkøb.

5 Overnat på businesshoteller

Businesshoteller betyder i Japan noget andet end hos os. Her er det betegnelsen for de billige og praktiske hoteller for forretningsmanden på rejse, som findes overalt i landets store og mellemstore byer ofte lige over for togstationen. Her er en seng, et toilet med brusebad, hvor man skal bakke ind, et fjernsyn med de lokale antennekanaler samt en lille boks, så man kan se pornovideo mod ekstra betaling (men man kan også lade være). Alt, hvad en ’salaryman’ på forretningsrejse har brug for. Ofte helt ned til 5.000-6.000 yen (cirka 300 kroner) for en overnatning.

Toyoko Inn er en kæde med sådanne businesshoteller, som har haft fremgang i de senere år på baggrund af et slagkraftigt koncept. Det omfatter en meget japansk morgenmadsbuffet som en del af prisen og gode store vaskemaskiner i lobbyen – som på et europæisk vandrehjem i gamle dage. Samtlige hoteller i Toyoko Inn-kæden har engelsksprogede hjemmesider, men man skal være i god tid. De er tit fuldt booket flere uger i forvejen. Gæsterne er ud over japanske forretningsmænd meget ofte unge rygsækturister fra Kina eller Korea.

6 Spis fastfood på gadehjørnerne

Spis hver dag et af dagens måltider som japansk fastfood på gadehjørnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Enten en god portion stegte eller kogte nudler, soba (boghvede) eller udon (hvede), der om sommeren kan fås kolde og om vinteren varme. Eller spis gyodon, en hurtig skål ris med stegt oksekød og løg.

Det koster sjældent mere end 300-400 yen (15-20 kroner). Det er fastfood, og man bliver selvfølgelig træt af det, hvis man spiser det dag ud og dag ind. Men det er langt lækrere, sundere og billigere end en dansk pølsevognspølse eller en cheeseburger på McDonald’s.

7 Køb ind i døgnbutikker

Danske forbrugere er vant til, at priserne i døgnbutikker er højere end i supermarkeder og andre butikker. Det er de som hovedregel også i Japan, men kun en ganske lille smule.

Da alle japanere på farten køber ind i døgnbutikkerne, og da konkurrencen mellem dem er benhård, vil man ofte finde meget billige tilbud, som kan hjælpe en med at klare dagens strabadser på rejsen.

For eksempel koster en kop kaffe i et krus med låg i øjeblikket ofte kun 100 yen (godt en femmer), og det er vel at mærke rigtig kaffe, brygget på stedet lige foran en, mens man venter.

8 Nyd naturen

Tag ud i Japans mangfoldige natur, og nyd den. Det koster ikke noget. Mange steder er der gjort et stort stykke arbejde med at anlægge autoriserede oplevelsesruter, og ofte er der ansat dygtige unge naturvejledere til at vise vej – men det er ikke sikkert, at de taler særlig godt engelsk.

Hold jer som hovedregel til disse ruter. Der er farlige skrænter og vilde bjørne lige til højre og venstre for en, hvis man vover sig væk fra dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

9 Brug gratis wi-fi, når den er der

Det er en god idé at nøjes med at tænde for sin danske mobil og gå på nettet, når man finder de eftertragtede steder i Japan, hvor der er gratis wi-fi.

Indtil for nylig var Japan til manges overraskelse ringe forsynet med gratis wi-fi, selv i de store byer. Men nu har mange togselskaber tilbud om gratis wi-fi på perronerne (men ikke inde i togene), og på det seneste er man begyndt at kunne gå på nettet via sin facebookprofil på alle Starbucks-cafeer. Det koster selvfølgelig kaffen, men så kan man sidde der, så længe man vil – sammen med alle de lektielæsende unge japanere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Tysk valg: Målinger og sæder

Annonce