Annonce
Annonce
Rejser

Danmarks ekstreme fridykker vælger havet frem for kvinderne

Budding, Ikeaposer og fravalg af kvinder. Læs Stig Åvall Severinsens rejseminder.

Bag om Stig Åvall Severinsen

40 år, uddannet cand.scient. i biologi med en ph.d. i medicin – og fridykker. Blev som barn fascineret af at holde vejret under vand, når han legede i forældrenes pool. Gik til svømning og spillede undervandsrugby og blev siden fridykker.

Er firedobbelt verdensmester i fridykning: I 2012 holdt han vejret under vandet i 22 minutter. Er desuden indehaver af flere Guinness World Records. To blev sat i april i det iskolde Østgrønland.

Den ene, da Stig Åvall Severinsen svømmede 500 fod (152,4 meter) med monofinne og dragt på én vejrtrækning. 2,11 minutter brugte han på at svømme fra det ene hul i isen til det andet. Og den anden blev sat, da han svømmede den halve distance kun i badebukser! Han udgav i 2009 bogen ’Træk vejret – mere energi, mindre stress’, som handler om, at man ved at arbejde med sit åndedræt kan skabe et link mellem krop og sind og dermed opnå mere energi og mindre stress.

Åndedrætskonceptet kan man få mere viden om på: www.breatheology.com

Stig Åvall Severinsen er ugift og har ingen børn.

Min første rejse ...
var naturligvis, da jeg vandt min første svømmekonkurrence. Ellers var det inde i min mors mave på vores båd. Gennem hele min barndom var bådrejser en fast del af min sommerferie.

LÆS OGSÅAnne-Grethe Bjarup Riis tog på stop i Spanien klokken 2 om natten

Min bedste rejse ...

er en kanotur i Sverige. I betragtning af at jeg rejser verden tynd og har været så privilegeret at besøge de fleste hjørner, lyder en kanotur i Sverige jo ikke af meget, men der er noget over vildmarken, gode venner, drikkevand under kanoen og fisk på grillen – måske er det, fordi jeg er halvsvensker. Men det er en fin pointe, at Samsø eller Bornholm kan give mindst lige så gode rejseoplevelser som Sumatra eller Bohol.

Min værste rejse ...

har ikke rigtig indprentet sig. Faktisk har jeg været svineheldig på mine rejser, når man tænker på, hvad der kunne været sket af diverse ulykker. Ironisk nok har mine værste rejser været i Danmark med DSB.

LÆS OGSÅNicolai Moltke-Leths rejseminder: »Vi efterlod alt og flygtede i fuld fart ned til båden«

På rejser medbringer jeg altid ...

mit Priority Pass. Det er fantastisk rart at kunne arbejde online og nappe et måltid mad under alle mine mellemlandinger i deres VIP Lounges.

Min favoritrejsepartner ...

er min lillebror Martin. Han er altid ’livlæge’, når jeg laver rekordforsøg ude i verden. Og han passer rigtig godt på mig – ikke kun som læge, men nærmest som en vaskeægte bodyguard.

LÆS OGSÅKrasniks flyveture: Jeg sidder altid ved siden af overvægtige, indadvendte mænd

Min seneste rejse ...

gik til Asien. Jeg var i Hongkong og Qatar, og jeg synes, at udviklingen i Asien – særligt i Kina – er yderst spændende og værd at følge på nærmeste hold.

Mit bedste feriemåltid ...

er budding hos min farmor, Asta, i Funder Kirkeby ved Silkeborg – og pandekager med tyttebær-flødeskum hos min mormor i Sverige.

LÆS OGSÅAllan Simonsen: Dumt at veksle penge på det sorte marked i Bulgarien

Det dummeste, jeg har gjort på en rejse ...

må være, da jeg mødte den smukkeste svenske pige, jeg nogensinde har set, på en ferie i Tyrkiet. Hun var også rigtig sød, så jeg fulgte hende hjem. Ved hotellet spurgte hun, om jeg ikke ville med op og sove.

Jeg insisterede imidlertid på, at jeg skulle hjem, fordi jeg meget tidligt næste morgen skulle dykke efter krukker fra antikken – hvilket var sandt. Det samme skete i Brunei på Borneo – pigen var dog fra England, men jeg sagde, jeg skulle hjem og tidligt op, fordi jeg skulle vragdykke – hvilket også var sandt.

Min passion for dykning og havet er svær at konkurrere imod.

Jeg rejser altid tilbage til ...

Hallsberg i Sverige. Derfra stammer min svenske familie, og min mormor, som fylder 100 år til februar, bor der stadig. Desuden rejser jeg flere gange om året ned til vores familieresidens i det sydspanske.

LÆS OGSÅRejseminder: Sangerinde skulle nyde vip-loungen - havnede i Qatar

Et pragtfuldt sted med egen lille strand til svømning og meditation. Vi har også en dejlig pool, hvor jeg har trænet til flere verdensrekorder, og fra poolen er der et smukt 200 graders vue over Middelhavet. Det er ren balsam for sjælen, så træning og ferie går lige an her – ellers er ’ferie’ nærmest ikke at finde i mit vokabularium.

Mit bedste tip til Hallsberg i Sverige ...

er at skaffe en Ikea-pose, og det kan man få i Örebro 25 kilometer fra Hallsberg. Og det er mit bedste rejsetip generelt: altid at medbringe en Ikea-pose. Jeg plejer at samle alt muligt skrammel sammen, og en Ikea-pose kan rumme uanede mængder skrammel.

LÆS OGSÅRejseminder: Cykelchef rejser altid tilbage til landet med kaos og passion

Den mest interessante person, jeg har mødt på en rejse, er ...

de mennesker fra andre kulturer, som inviterer mig indenfor i deres verden. Jeg husker tydeligt, da jeg havde hele Arlas ledergruppe i Afrika på kursus i åndedræt, fridykning og meditation, og en fårehyrde inviterede mig på aftensmad. Han boede i en stenvæg og ejede ingenting.

Vi smilede bare sammen, og jeg gav ham 20 euro, da jeg gik, så han kunne købe batterier til den radio, der var det eneste, han ejede – og som han helt sikkert havde fundet på en losseplads, for den hang i stumper og stykker.

LÆS OGSÅFilmproducent: »Jeg måtte sove i det tøj, jeg havde på«

Min næste rejse ...

begynder om fire minutter. Den går fra København over Amsterdam og Atlanta til Orlando i Florida.

Der bliver jeg et par uger, og derfra står Californien for skud. Jeg plejer at opholde mig i USA om efteråret. Min træning og mine andre projekter trives fint der.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce