Annonce
Annonce
Rejser

Lørdag i Nuuk

Berømte mumier, pukkelhvaler og grønlandsk gourmet. Se hvad du skal lave en lørdag i Nuuk her.

Gem til liste

Kl. 10: Berømte mumier
Dagen startes med det obligatoriske besøg på Nationalmuseet. Museet er en samling af små træhuse omkring en hovedbygning. Husene er indrettet som værksteder fra det tidlige Nuuk. Men klimaks er uden tvivl de berømte Qilakitsoq-mumier.

Der er en helt særlig stemning i rummet med de 500 år gamle indtørrede rester af seks inuitkvinder og to børn, den ene et blot seks måneder gammelt spædbarn. Som om en lille del af historien er tørret ind sammen med mumierne og har blandet sig med luften i rummet.

Nationalmuseet, Hans Egedesvej 8

Kl. 11.30: Farvel til blok P
’Nuuks største boliguhyrlighed’. Så barsk lyder beskrivelsen af Nuuks længste boligblok – Blok P – i en rejseguide. Uhyrlig eller ej, så udgør den 64 lejligheder lange og fem etager høje bygning en stor del af Nuuks historie, og du må ikke gå glip af den sidste chance for at se blok P, inden den bliver revet ned.

Da den blev bygget i 1965, var det Danmarks største boligbyggeri – stort nok til, at det stadig huser en procent af Grønlands befolkning. I dag er blokken så nedslidt, at den for mange står som selve symbolet på den forfejlede danske koncentrationspolitik i Grønland. Når blokken i løbet af næste år rives ned, bliver der ikke knebet mange tårer. Men det bliver et forandret Nuuk, der genopstår oven på ruinerne.

Blok P, Prinsessevej

Kl. 12: Ædegilde med kunst
Sulten sætter du kursen mod Nuuks arkitektoniske perle, kulturhuset Katuaq. En modernistisk bølge i træ, der huser både udstillinger, biograf og koncertsal. Større kontrast til blok P finder du ikke i Nuuk.

Cafétuaq serverer brunchbuffet fra klokken 10 til 13.30, som – bortset fra den røgede hellefisk – er nøjagtig, som du kender den fra en dansk café. Mens du stopper dig, kan du i ro og mag sidde og iagttage nuummiutterne (folk fra Nuuk), der går forbi udenfor. Afbryd ædegildet med et kig på den aktuelle udstilling i foyeren med moderne grønlandske kunstnere.

Katuaq, Imaneq 21, 36 37 70

Kl. 13.15: Souvenirtid
Nuuks bedste souvenirbutik er et skatkammer af tupilakker, fedtstensfigurer, keramik, sælskind, T-shirts, smykker, tørrede krydderurter og moskushorn i kilovægt. Husk bare, at du ikke må tage produkter af isbjørn og narhval med hjem til Danmark.

Anori Art, Indaleeqqap Aqq. 14, 327874

Kl 13.45: Frit fiskemarked
Rødfisk med bulnende øjne, gigantiske leopardplettede havkatte med spidse tænder og fangere i færd med at flå et rendsdyr eller en sæl. Hver grønlandsk by har det, der kaldes Brættet – hvor fangerne og fiskerne sælger dagens fangst. Folk fra Nuuk flokkes til Brættet om lørdagen, der til gengæld bugner med fisk, sæl, hval, rensdyr og moskus – alt efter sæsonen.

Hvis du er blevet chokeret over de høje priser på dagligvarer, så kan du til gengæld glæde dig over rensdyrkølle til 60 kroner kiloet – en delikatesse, du ikke må snyde dig selv for under dit ophold i Nuuk. Selv om du ikke har adgang til et køkken, er Brættet bestemt et besøg værd.

Brættet, John Møllerip Aqq

Kl. 14: Hvidvingede kæmper
Du har ikke set Nuuk, før du har været på fjorden. Du er næsten sikker på at komme på nært hold af en pukkelhval, når du køber en tur på hvalsafari. Hvis du er virkelig heldig, ser du de enorme dyr kaste sig fri af vandet og lande igen med et gigantisk plask.

Hvalsafari juni til november, Nuuk Tourism, Hans Egedesvej 29, 32 27 00

Kl. 19: Grønlandsk gourmet
Nyd gourmetmad af friske grønlandske råvarer på en af byens fineste restauranter, mens du hviler øjnene ud over fjordens klare blå.

Nipisa, Hans Egedesvej 29, 1. sal, 32 12 10

Kl. 22: Voksdukkerne spiller
Snup en øl på Godthaab Bryghus og bliv forundret over, hvor stille de uengagerede musikere kan stå, mens de spiller.

Stedet er en blanding af steakhouse og værtshus. Ved spisetid kan det være svært at forestille sig, at der faktisk kommer ganske pænt gang i dansegulvet senere på aftenen.

I samme bygning ligger den irskinspirerede pub Daddy’s, hvor man kan spille billard og dart ud over at drikke, og diskoteket Manhattan Nightclub for det yngre publikum.

Godthaab Bryghus, Imaneq, 34 80 80

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER:

Søndag i Nuuk: Fjeldvandring, torske-fiskeri og boblebad med udsigt

TUREN GÅR TIL GODE REJSEMÅL I Marts

New York

New York

New York er smuk, kreativ, dekadent, dyt, båt, bimlende, bamlende, forrykt...

Paris

Paris

Paris har efterhånden udtømt listen af superlativer, der med rimelighed...

Dubai

Dubai

Futuristiske og vanvittige Dubai pirrer, forundrer, forarger og sitrer i...

Hamburg

Hamburg

Hamburg er Europas næststørste havneby. Og havneområdet HafenCity er da...

London

London

Dekadente stormagasiner, mad-templer, teatre og gigantiske museer....

Göteborg

Fem Michelin-restauranter, verdens bedste samling af nordisk kunst,...

Budapest

Smukt udsmykkede termalbade med velgørende varmt vand, gamle kaffehuse med...

Lissabon

Traurig kærlighedsmusik, skramlede sporvogne på stejle bakker og en af...

Edinburgh

I et hus fra Middelalderen sælger de billige kilte og whisky. Ude ved...

Istanbul

En by, to verdensdele, 9.000 års historie og 14 mio. indbyggere

Berlin

Anarkistisk, fandenivoldsk og tilbagelænet. Men også svulstig og...

Firenze

Firenze, Firenze, Firenze. Hvem kan sige ”Firenze” uden at slå...

Madrid

Brede boulevarder, små tapasbarer, monumentale museer og et enormt...

PolitikenPlus
 • Rygsæk Forenklet rygsæk i enkel og funktionel udførelse, hvor låget foldes ned og fæstnes på forsiden med læderrem og spænde.

  Pluspris 849 kr. Alm. pris 999 kr. Køb
 • Kabinetrolley Find din vilde side frem. Denne kuffert dækker hele spektret fra det sjove til det funktionelle, og er i mål, som er godkendt til at medbringe ombord på fly.

  Pluspris 765 kr. Alm. pris 899 kr. Køb
 • Rygsæk Funktionel rygsæk fra Eastpak i klassisk look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt nylon og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 399 kr. Køb
 • Taske Pacsafe rejsetaske med indbygget stålwire i remmen, der forhindre tyven i at skære den over.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Rygsæk fra Fjällräven Klassisk rygsæk i kraftigt vokset stof med detaljer i naturfarvet læder. Hovedrummet har lommer til computer, termoflaske og siddehynde.

  Pluspris 1.189 kr. Alm. pris 1.399 kr. Køb