Sport

Gennem fem cases tegner Politiken et portræt af branchens skyggeside. Når mænd bliver grådige i fodboldens beskidte verden

Fodbolden er fuld af kulissefolk, der går under termen agenter – eller mellemmænd. Deres vare er spillere. Og på dem tjener de milliarder af kroner hvert år. Men ofte ligger der beskidte kneb bag. Her er fem eksempler.

Sport
FOR ABONNENTER

Borussia Dortmund sagde ja til at sælge armenske Henrikh Mkhitaryan. Agenten sørgede for, at det ville have været dyrt at sige nej.

Borussia Dortmunds administrerende direktør havde udtalt og gentaget, at holdets armenske landsholdsstjerne Henrikh Mkhitaryan ikke var til salg. Ikke under nogen omstændigheder. Men Mkhitaryan skiftede i sommer fra tyske Borussia Dortmund til engelske Manchester United for op mod 310 millioner kroner. Så hvordan hænger det lige sammen? Svaret skal findes omkring spillerens magtfulde agent, hollænderen Carmine Raiola, der går under navnet Mino Raiola.

Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) regulativer siger klart, at ingen parter ud over klubben og spilleren må blande sig i den politik, der handler om køb og salg af en spiller. Ud fra dette hensyn siger reglerne også, at en agent ikke må eje en andel af et eventuelt videresalg af spilleren. For så vil agenten måske bruge sin magt til at flytte spilleren videre til en ny klub ud fra privatøkonomiske hensyn.

Men sådanne formaliteter går Mino Raiola tilsyneladende ikke så højt op i. Da han som spilleragent har en vis medindflydelse på, hvor motiveret hans klient agerer til kamp og træning, fik Raiola 1. marts 2014 Dortmund og selvsamme klubdirektør til at skrive under på en kontroversiel sideaftale. Af den fremgik det, at agenten skulle have 20 procent af den tyske klubs overskud fra et salg af Mkhitaryan. Men endnu mere kontroversielt tilføjedes en passage, der satte klubben i en skruetvinge:

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce