Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Røde Kors: Europa bliver verdens nye brændpunkt

Nøden vokser så meget i dele af EU, at verdens største hjælpeorganisation nu betragter Europa som et kriseområde.

Gem til liste

Millioner af europæere, der før var relativt velstående, har nu så svært ved at få mad på bordet, at Europa må være forberedt på folkelige opstande i stil med Nordafrika.

Den konklusion er man nået frem til i Internationalt Røde Kors på grund af den økonomiske krise i EU.

LÆS LEDERTiden er inde til et styrket EU

Verdens største humanitære nødhjælpsorganisation er derfor ved at lægge en strategi, der for første gang i nyere tid skal ruste især Røde Kors i Sydeuropa til at håndtere dyb nød og konflikter på et hidtil uset niveau.

»Europa er selv blevet en krisezone«, siger generaldirektøren for Den Internationale Røde Kors Komité, schweizeren Yves Daccord, i et interview med Politiken:

»Vi ser nu for første gang, at Røde Kors i flere europæiske lande er nødt til at fokusere på fattige i deres eget land, meget mere end på eksterne opgaver uden for Europa«.

Som eksempler nævner Yves Daccord, at Græsk Røde Kors er ved at gå fallit, og at Spansk Røde Kors’ årlige indsamling i 2012 udelukkende gik til landets egne borgere. Omkring to millioner spaniere får nu hjælp af Røde Kors, herunder cirka 300.000 »ekstremt udsatte« mennesker, der ingen chance har for at klare sig selv.

Oprør over brød
Nye tal fra EU’s statistiske afdeling, Eurostat, viser, at næsten 120 millioner unionsborgere lever under den europæiske fattigdomsgrænse (under 60 procent af medianindkomsten i EU).

»Kløften mellem det sociale behov i befolkningerne og myndighedernes evne til at hjælpe er blevet større«, siger Yves Daccord. Han er overbevist om, at udviklingen vil medføre voldelige optøjer.

»Se på oprørene i Egypten og Tunesien. De handlede endnu mere om brød end om frihed. Når folk føler, at de ikke længere har nogen udvej, er der absolut ingen tvivl om, at risikoen for spændinger og vold stiger. Det viser al vores erfaring fra kriser rundt om i verden. Der er ingen grund til, at Europa skulle blive sparet for den udvikling«, siger han.

LÆS OGSÅ Enorme fællesstrejker og protester rammer Europa

Også Dansk Røde Kors forbereder sig på at skulle hjælpe Røde Kors andre steder i Europa mere:

»De har måttet lægge deres arbejde om, for de har ikke ressourcer til at gå ud i verden mere. Det er ikke urealistisk, at vi kan komme til at samle penge ind til dem«, siger generalsekretær Anders Ladekarl.

Trods alt værre i Sudan
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) deler bekymringen.

»Røde Kors har ret i, at bratte fald i velstand kan udløse uroligheder. Det var det, vi så under det arabiske forår, og det ser vi nu i Sydeuropa«, siger han.

Ministeren advarer dog imod at flytte udviklingsbistand fra verdens allerfattigste lande til Europa: »Det vil vi ikke gøre fra dansk side, for det står trods alt noget værre til i for eksempel Sudan«.

LÆS OGSÅJarlner kigger i krystalkuglen for 2013: Et nyt år med Gud, pisk og cyberkrig

EU-kommissionen vurderer situationen som så alvorlig, at den har foreslået en ny fattigdomsfond med omkring 18,6 mia.kr. til hjælp for de mest udsatte.

»Vi har behov for nye mekanismer, hvis vi skal hjælpe alle de fattige mennesker, som i mange tilfælde nu lever i en reel social nødsituation«, siger Jonathan Todd, talsmand for EU’s socialkommissær.

PolitikenPlus
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb