Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Argentina nægter at sidde til bords med Falklandsøernes indbyggere

Falklandsøernes regering: Vi vil have lov selv at vælge vor egen fremtid.

Gem til liste

FALKLANDSØERNE

Selvstyrende britisk øgruppe i det sydlige Atlanterhav. Falklandsøerne administererer også South Georgia-øerne og South Sandwich-øerne, der ligger 1.100 og 3.200 km. borte.

 • Areal: 12.200 kvadratkilometer
 • Befolkning: 2.478 samt britisk militært personale.

Øerne blev opdaget ca. 1600 og taget i besiddelse af franskmændene, der etablerede en bosættelse på Østfalklandsøen i 1764. Året efter oprettede briter en bosættelse på Vestfalklandsøen.

I 1820 gjorde argentinerne krav på øen. I 1833 sendte britiske styrker en gruppe argentinere fra en bosættelse ud af øgruppen.

Efter Anden verdenskrig gentog Argentina kravene med henvisning til bl.a. pavedokumenter fra 1493, som delte den nye verden mellem Spanien og Portugal.

Kilde: Encyclopaedia Britannica

Den argentinske udenrigsminister vil ikke mødes med sin britiske kollega.

Hector Timerman trækker sig fra et aftalt møde, fordi beboere fra Falklandsøerne i Sydatlanten ville være med under samtalerne om øgruppens tilhørsforhold. Argentinerne gør krav på øerne, hvis beboere imidlertid ikke er til sinds at udskifte deres britiske statsborgerskab med et argentinsk.

Det har fået udenrigsministeren til at aflyse et møde med briternes udenrigsminister, William Hague, i London.

LÆS OGSÅCameron vil bruge magt for at beholde Falklandsøerne

Her forsvarer man sin insisteren på at tage hensyn til øboernes ønsker.

»Vi er ikke rede til at tale hen over hovederne på Falklandsøernes indbyggere om emner, der direkte har betydning for deres status som et britisk oversøisk område - eller for den sags skyld om deres økonomi eller andet«, erklærer en talsmand fra premierministerens kontor ifølge nyhedsbureauet Reuters.

»Det er op til Falklandsøerne og deres beboere at afgøre, hvordan de vil regeres. De vælger at være britiske. Det er deres ret til selvbestemmelse, der er stadfæstet i FN's regler«, mener regeringen i London.

Udenrigsministerium bekymret
Argentinas aflysning af mødet med William Hague og den politik, landet fører over for Falklandsøerne, vækker ængstelse i London.

»Vi er bekymrede for den argentinske regerings optræden over for Falklandsøernes indbyggere, så det er kun ret og rimeligt, om de er med i de møder, der har betydning for øerne«, meddeler det britiske udenrigsministerium.

LÆS OGSÅArgentinas præsident: Briterne er sørøvere

Alt, vi beder om, er at vore rettigheder respekteres og at vi får fred til selv at vælge vor egen fremtid.

Falklandsøernes lokalregering

Hector Timerman har ifølge avisen The Guardian beklaget, at William Hague ikke ville mødes med ham »uden at være overvåget af kolonisterne fra Malvinerne«, som argentinerne kalder øgruppen.

Øboer vil have fred
På Falklandsøerne kritiserer lokalregeringen den argentinske indstilling.

»Beklageligvis overrasker hans afvisning af mødet os ikke. Det er ikke første gang, vore forsøg på en dialog er blevet ignoreret«, meddeler lokalregeringen.

Den meddeler, at den sidste sommer inviterede den argentinske præsident, Christina Fernandez de Kirchner, til et møde, men at hun ikke ville tage imod det, og at der aldrig er kommet noget svar fra Argentina til øboernes opfordring til en snak.

LÆS OGSÅStriden om Falklandsøerne blusser op igen

»Alt, vi beder om, er at vore rettigheder respekteres og at vi får fred til selv at vælge vor egen fremtid. Det virker som om den argentinske regering er bange for at høre det her fra Falklandsøernes beboere selv«, konkluderer lokalregeringen.

Til marts skal indbyggerne til stemmeboksene for selv at tilkendegive, om de vil bryde med Storbritannien eller om de ønsker fortsat at være en del af kongeriget.

LÆS ARTIKELFolkeafstemning skal afgøre Falklandsøernes fremtid

I 1982 udkæmpede de to lande en ti uger lang krig om Falklandsøerne. Det skete, da argentinske tropper pludselig besatte øerne.

KRAV.  I Argentina holder nationalister kravet om at overtage Falklandsøerne højt. Her brænder demonstranter det britiske flag af ud for Storbritanniens ambassade i Buenos Aires i april sidste år. Foto: AP.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb