Annonce
Annonce
Internationalt

Russisk ekspert: Moskva holder øje med ny dansk strategi

Hvis Danmark øger sit fokus på det arktiske område militært, vil Moskvas reaktion være meget negativ.

Danmarks kommende udenrigspolitiske strategi kan risikere en skarp reaktion i Moskva, hvis den omfatter et øget militært fokus på det arktiske område.

Det siger den russiske militæranalytiker Aleksandr Golts, der er vicechefredaktør for netavisen Jesjednevnaja Gaseta.

»Hvis Danmark taler om at øge sit fokus på Arktis militært, så vil Moskvas reaktion være meget negativ«, siger han.

»Rusland mistænker andre lande for at ville underminere dets interesser i Arktis og leder hele tiden efter beviser, der kan bekræfte mistanken«.

Aleksandr Golts understreger, at man efter hans mening ikke behøver at blive alt for utryg over den russiske oprustning i Arktis, som han hovedsagelig opfatter som »symbolsk«. Men samtidig er Rusland meget opmærksom på modsvar.

Det er en slags Catch 22

Aleksandr Golts, russisk militæranalytiker

»Det er en slags Catch 22 (uløseligt dilemma, red.): Hvis Danmark eller andre vestlige lande reagerer på den russiske oprustning i Arktis, så overbeviser det Moskva om, at man hele tiden har haft ret, og vil lede til yderligere russisk oprustning i regionen«.

Ny dansk strategi på vej

Hans bemærkninger kommer, efter at den danske ambassadør Peter Taksøe-Jensen har givet et interview til Politiken om det oplæg til Danmarks fremtidige udenrigspolitik, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har bedt ham om at lave.

LÆS ARTIKELLøkkes gransker vil dreje på aksen i dansk udenrigspolitik

Fire måneder inde i arbejdet - der skal afsluttes med en færdig rapport til foråret - siger Peter Taksøe-Jensen, at han vil anbefale at større fokus på Arktis og Rusland.

»Danmark er sammen med Grønland og rigsfællesskabet en arktisk stormagt. Vi skal bruge endnu flere kræfter på at sikre, at udviklingen i Arktis kommer til at stemme overens med danske interesser. Derfor vil det være noget, som jeg vil foreslå, man måske opgraderer endnu mere«, siger Taksøe-Jensen.

Han henviser til Ruslands oprustning i det arktiske område, der bl.a. omfatter nye flåde- og flybaser. Desuden forholder han sig til den russiske aktivitet ved Østersøen, hvor der i december 2014 bl.a. var risiko for en kollision mellem et civilt dansk fly og et russisk militærfly.

LÆS ARTIKELWammen efter afværget kollision: Rusland skal passe på

»Selv om der ikke er nogen risiko for en russisk invasion af Danmark, er der alligevel nogle udviklingstræk, som gør, at vi bliver nødt til at tænke over, hvordan vi håndterer den øgede militære aktivitet fra Ruslands side i Østersøen og andre steder, sådan at det fortsat kommer til at foregå gnidningsfrit og på en forudsigelig måde, som ikke fører frem til en destabilisering«.

Ambassade: Ingen kommentarer

Den russiske ambassade i Danmark har afvist at kommentere rapporten over for Politiken med henvisning til, at ambassadørens rapport ikke er endelig.

Peter Taksøe-Jensen siger ikke direkte, om han anbefaler en egentlig dansk militær oprustning i det arktiske område. Derfor kan Aleksandr Golts heller ikke sige med sikkerhed, hvad den russiske reaktion vil være på den endelige rapport.

»Det er ikke helt klart, hvad han mener med at opgradere«, siger Aleksandr Golts.

»Hvis der alene bliver tale om diplomatisk oprustning, så er det fint med Moskva. Men hvis der er tale om enhver form for fokus, der laves i samarbejde med Nato, så er det ikke helt let at håndtere«.

Redaktionen anbefaler

Peter Taksøe-Jensen: Der er behov for yderligere fokusering og prioritering. Både geografisk og tematisk

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce