Skoleklasse på vej fra Proletargaden til Blodskirken, bygget over det sted, hvor tsarfamilien blev myrdet i 1918. Foto: Thomas Heine

Skoleklasse på vej fra Proletargaden til Blodskirken, bygget over det sted, hvor tsarfamilien blev myrdet i 1918. Foto: Thomas Heine

Skal russerne hylde tsaren eller tsarens bødler?

25 år efter Sovjetunionens opløsning har det meste forandret sig i millionbyen Jekaterinburg – men ikke gadenavnene, som stadig fejrer de kommunistiske koryfæer.

Internationalt
FOR ABONNENTER

På Karl Marx-gaden ligger Cannonball, et hyggeligt brasserie med levende rockmusik i weekenden. På Rosa Luxemburg-gaden finder man en Gucci-butik. Røde Hær-gaden lokker med natklubberne Chili og DutyFree samt en fransk hipstercafé med blød jazz. Jekaterinburgs førende stripklub, ’911’, ligger på 1. maj-gaden.

Fra Proletargaden går en flok små skoleelever og deres lærere op mod Blodskirken, som blev indviet i 2003 på det sted, hvor tsar Nikolaj II og hans familie blev myrdet af kommunisterne i 1918. For enden af samme gade – hvor den munder ud i Dsersjinskij-gaden opkaldt efter grundlæggeren af Sovjetunionens hemmelige politi – ligger en biograf med den nye Star Wars-film og Disney-animationen Moana på programmet.

Hovedgaden hedder Lenin-avenuen, og her, over for borgmesterkontoret, troner også selve Sovjetunionens grundlægger.

»Alt, hvad vi har opnået, viser, at vi støtter os på den mægtigste kraft i verden, arbejdernes og bøndernes kraft«, står der med bronzebogstaver under den velvoksne Lenin-statue.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce