Skoleklasse på vej fra Proletargaden til Blodskirken, bygget over det sted, hvor tsarfamilien blev myrdet i 1918. Foto: Thomas Heine

Skoleklasse på vej fra Proletargaden til Blodskirken, bygget over det sted, hvor tsarfamilien blev myrdet i 1918. Foto: Thomas Heine

Internationalt

Skal russerne hylde tsaren eller tsarens bødler?

25 år efter Sovjetunionens opløsning har det meste forandret sig i millionbyen Jekaterinburg – men ikke gadenavnene, som stadig fejrer de kommunistiske koryfæer.

Internationalt
FOR ABONNENTER

På Karl Marx-gaden ligger Cannonball, et hyggeligt brasserie med levende rockmusik i weekenden. På Rosa Luxemburg-gaden finder man en Gucci-butik. Røde Hær-gaden lokker med natklubberne Chili og DutyFree samt en fransk hipstercafé med blød jazz. Jekaterinburgs førende stripklub, ’911’, ligger på 1. maj-gaden.

Fra Proletargaden går en flok små skoleelever og deres lærere op mod Blodskirken, som blev indviet i 2003 på det sted, hvor tsar Nikolaj II og hans familie blev myrdet af kommunisterne i 1918. For enden af samme gade – hvor den munder ud i Dsersjinskij-gaden opkaldt efter grundlæggeren af Sovjetunionens hemmelige politi – ligger en biograf med den nye Star Wars-film og Disney-animationen Moana på programmet.

Hovedgaden hedder Lenin-avenuen, og her, over for borgmesterkontoret, troner også selve Sovjetunionens grundlægger.

»Alt, hvad vi har opnået, viser, at vi støtter os på den mægtigste kraft i verden, arbejdernes og bøndernes kraft«, står der med bronzebogstaver under den velvoksne Lenin-statue.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Kend din kommune

    Hvor mange penge bruger din kommune på ældreområdet, til daginstitutioner eller på dit bibliotek?

    Vi har samlet en lang række nøgletal, der fortæller om hvordan pengene i din kommune bliver brugt.

Annonce