Zebrafisk røber hvorfor Sasja bærer på et sårbart hjerte

Med et omfattende detektivarbejde og forsøg på zebrafisk er det lykkedes et dansk forskerhold at finde den arvelige genfejl, som gør hjertet sårbart hos 39-årige Sasja Lund Enemark, og som formentlig tog livet af hendes far, da hun var 12 år gammel. Hun har fået en pacemaker, som skal forebygge, at hun lider den samme skæbne.

FOR ABONNENTER

Det er et ret overvældende syn at komme ind i kælderen på Aarhus Universitet. På hylderne af et stort reolsystem står der 350 akvarier, hvor der svømmer små stimer af zebrafisk rundt i hvert enkelt.

I dag har laboratoriet fået besøg af en særlig gæst. Det er den 39-årige hjertepatient Sasja Lund Enemark fra Randers. Hun er sammen med sin hjertelæge, Henrik Kjærulf Jensen fra Aarhus Universitetshospital Skejby, blevet inviteret indenfor, fordi zebrafiskene har spillet en central rolle i udredningen af hendes sygdom uden, at hun har vidst af det. Den videnskabelige opdagelse er så stor, at det i denne uge blev offentliggjort i et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter, Nature Communications.

»Her bor cirka 1.800 zebrafisk af han- og hunkøn. Du kan kende forskel på dem, for hannerne er lidt varmere i farven, og hunnerne har en større bug«, siger forsker Kasper Kjær-Sørensen, som i forbindelse med forskningen har brugt et meget tidligt udviklingsstadie af en zebrafisk til at studere, hvilken indflydelse et gen fra Sasja Lund Enemark fik på fiskens bankende hjerte.

Det første tegn på, at Sasja Lund Enemark og hendes store familie har noget med hjertet, kom ud af det blå for 27 år siden, da hun som 12-årig vågnede midt om natten i sit barndomshjem.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce