Tag hørebøffer på og lyt til narhvalens bankende hjerte. Kilde: TM Williams, UCSC

Viden

Forskerhold har lyttet til narhvalernes hjerter: Hvis det var en patient, ville lægerne øjeblikkelig give hjertemassage

Et forskerhold har fundet ud af ved at lytte til narhvalens hjerte, at den er let at stresse, når den kommer i kontakt med mennesker og menneskelig aktivitet i Arktis. En aktivitet, som vil stige i takt med, at havisen smelter.

Viden
FOR ABONNENTER

Det er den lange stødtand, der stikker ud af munden, som har givet narhvalen sit øgenavn: Havets enhjørning.

Den store kæmpe, der kan veje over halvandet ton og elsker at dykke på store dybder, lever i Arktis, hvor bestanden på mellem 100.000-150.000 hvaler har det godt. Fordi de lever trygt og godt i deres jomfruelige habitat under den arktiske havis.

Men måske er det snart slut for narhvalen at lege gemmeleg i Arktis. For i takt med at den arktiske havis smelter, forsvinder narhvalens gemmested også, og havets enhjørning vil i stigende grad blive eksponeret for den støj, som følger med i kølvandet på menneskelige aktiviteter i området.

»Narhvalerne har historisk set levet i et jomfrueligt område i Arktis øst for Canada og omkring Grønland, hvor de ikke har været vant til lyden fra skibstrafik, isbrydere og efterforskningsskibe, der med høj lyd leder efter nye oliefelter i havbunden. Så den store hval skal vænne sig til en ny virkelighed, og vi ved ikke, hvordan den vil reagere på det«, siger professor Mads Peter Heide-Jørgensen fra Grønlands Naturinstitut, som har hovedkontor i Nuuk.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce