Afsløringen af de hemmelige skatteaftaler i Luxembourg har medvirket til, at EU-kommissionen vil have landene til at udveksle alle skatteaftaler.
Foto: SØNDERGAARD LINE ØRNES

Afsløringen af de hemmelige skatteaftaler i Luxembourg har medvirket til, at EU-kommissionen vil have landene til at udveksle alle skatteaftaler.

Artikler

Ny EU-skattepakke: Lande skal udveksle hemmelige aftaler

Efter Politikens afsløring af Luxembourgs hemmelige skatteaftaler vil EU-kommissionen tvinge medlemslande til at udveksle skatteoplysninger.

Artikler

De hemmelige skatteaftaler mellem EU-lande og multinationale selskaber skal op fra skufferne på medlemslandenes skattekontorer.

Sådan lyder det fra EU-kommissionen, der i dag har præsenteret en 'skattegennemsigtighedspakke', der skal tvinge de 28 medlemslande til at udveksle skatteaftalerne med hinanden.

»Tiltaget handler ikke om at fordømme skatteaftalerne, for det giver mening for selskaber at have en forudsigelighed i skattebetalingen, når de investerer i et land. Nej, det her handler om at skabe gennemsigtighed mellem landene om de skatteaftaler, som ofte er hemmelige og fortrolige. I dag kender et medlemsland ikke til skatteaftalerne i andre lande, selv om de skatteaftaler kan medføre et provenutab for medlemslandet«, siger EU's økonomi- og finanskommissær Pierre Moscovici på et pressemøde i Bruxelles.

Hemmelighedskræmmeri skader konkurrence

Han understreger, at de hemmelige skatteaftaler har været med til at skabe en unfair konkurrence i det indre marked, idet store selskaber typisk får særlige fordele til ulempe for mindre selskaber.

»Hvis et medlemsland finder ud af, at andre lande har mekanismer, der tillader aggressiv skatteplanlægning eller skatteundvigelse, så vil det land skride ind over for det med de nye regler«, siger Moscovici.

Politiken har med internationale medier samarbejdet om serien Luxleaks, der siden november har afsløret, hvordan Luxembourgs hemmelige skatteaftaler har givet multinationale selskaber skatterabatter i det lille storhertugdømme. Disse gunstige skatteaftaler har udhulet skatteindtægterne i Danmark og andre EU-lande.

Vi har aldrig haft det momentum, som vi har nu med skatteaftaler

LÆS MAGASINET

Det fik EU-landenes regeringer til i december 2014 at anmode kommissionen om at komme med det forslag, som i dag bliver lagt på bordet.

Kommissionen forventer, at det nye direktiv kan træde i kraft 1. januar 2016. Hvis alle lande kan blive enige, vil de nye regler betyde, at samtlige 28 medlemslande forpligtes til at hoste op med de bindende forhåndsaftaler, som regeringer laver med typisk multinationale selskaber for at give dem sikkerhed for skattebetalingen.

Som led i de nye regler vil alle medlemslande hver tredje måned skulle lave en rapport til de andre EU-lande om, hvilke skatteaftaler med grænseoverskridende virkning, der er blevet indgået i perioden.

Regeringen: Aldrig før haft momentum som nu

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) siger til Politiken, at han har set frem til kommissionens forslag:

»Hensigten med det flugter sådan set med den overordnede linje, regeringen har. For der er ingen tvivl om, at det er nødvendigt med meget mere åbenhed omkring skattebetalingen i EU. De historier vi har set, eksempelvis med LuxLeaks og senest med SwissLeaks, viser jo, at der er behov for øget åbenhed. Både omkring bankoplysninger, men også omkring skatteafgørelser«, siger Engelbrecht med reference til Politikens anden artikelserie med afsløringer af danskeres gemte formuer i den schweiziske gren af Europas største bank, HSBC.

Blot et enkelt medlemsland, eksempelvis Luxembourg, kan blokere for de nye regler, da traktaterne kræver enstemmighed på skatteområdet. Både EU-kommissionen og den danske skatteminister forventer dog, at regeringerne vil spille med.

»28 lande har ofte meget forskellige interesser. Men med den dagsorden der er lige nu, så er jeg meget optimistisk i forhold til at nå en god aftale. Vi har aldrig haft det momentum, som vi har nu med skatteaftaler. Og jeg er langt mere optimistisk nu, end da jeg begyndte som minister«, siger Benny Engelbrecht.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Finanskommissær Pierre Moscovici har en tilsvarende forventning:

»Jeg regner med, at vi vil få en hurtig vedtagelse, og at Ministerrådet (medlemslandenes regeringer, red.) vil handle lige så hurtigt, som kommissionen ønsker det«.

Kritikere: Kommissionen fører borgerne bag lyset

Men kritikere mener, at kommissionens forslag er for uambitiøst.

»Det er et klart fremskridt, at kommissionen vil sikre automatisk udveksling af de kreative skatteaftaler mellem landene. Men offentligheden skal også have adgang til aftalerne, så forbrugerne kan forholde sig til, om selskaberne har en ansvarlig skattepraksis, og så små- og mellemstore selskaber kan se, om de er udsat for unfair konkurrence«, siger Lars Koch, skattelyekspert fra ulandsorganisationen Ibis.

Samme budskab kommer fra den skattelybekæmpende organisation Oxfam International. I en pressemeddelelse skriver Oxfam, at EU-kommissionen med dagens gennemsigtighedspakke »fører borgerne bag lyset«, fordi den ikke stiller krav til virksomheder om at lægge oplysninger åbent frem om, hvor selskaberne reelt har deres ansatte, hvor de administrerer deres formuer og betaler deres skatter.

»En sådan gennemsigtighed er der desperat behov for, så man kan få ram på multinationale selskaber, der bevidst flytter deres profitter rundt for at minimere deres skatteregning«, lyder det.

Ny skattepakke inden sommer

Kommissionen oplyser, at den nu har sat et analysearbejde i gang for netop at undersøge mulighederne for at stille krav til selskaber om at offentliggøre særlige dele af deres skatteforhold.

»Dagens pakke er ikke slutningen på historien, men begyndelsen. Vi har startet refleksioner om offentliggørelse af multinationale selskabers skatteoplysninger. Kommissionsformand Jean-Claude Juncker har netop understreget, at vi skulle gå videre med dette spørgsmål. Det er komplekst, men jeg og formanden er tilhængere af fuldstændig skattegennemsigtighed for både regeringer og lande«, siger økonomi- og finanskommissær Pierre Moscovici.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Kommissionen lover at fremlægge endnu en skattelypakke til juni, som blandt andet skal rumme et genfremsat forslag om at skabe én fælles selskabsskattebase i EU. Det skal sikre, at selskaber i højere grad betaler skatten i de lande, hvor de har deres økonomiske aktiviteter, men forslaget er tidligere blevet bremset af flere medlemslande.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden