Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ESKESTAD MIK
Foto: ESKESTAD MIK

Prisbelønnet. »Det er et af de frodigste og mest mangfoldige forfatterskaber, hvis ophavsmand er død nu«, siger litterær direktør hos Gyldendal, Johannes Riis, efter forfatteren Klaus Rifbjerg er død, 83 år gammel.

Artikler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klaus Rifbjerg er død

Den danske forfatter blev 83 år gammel.

Artikler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske forfatter Klaus Rifbjerg er død, 83 år gammel.

Det bekræfter Gyldendal over for Politiken.

»Han har været syg i stykke tid og gik bort i aftes«, siger Klaus Rifbjergs forlægger og litterær direktør hos Gyldendal Johannes Riis.

NEKROLOG

»Det er et af de frodigste og mest mangfoldige forfatterskaber, hvis ophavsmand er død nu«.

Et central dansk forfatter i et halvt århundrede

Klaus Rifbjerg debuterede i 1956 med digtsamlingen 'Under vejr med mig selv', og tidligt blev han en af landets førende forfattere.

Han døde som dansk historie.

»Han er en helt central figur i de sidste 50-60 års danske litteratur. Han gjorde opmærksom på sig selv lige fra begyndelsen med sin debut i '56 og har siden været fremme i forreste række - særligt fra da han slog igennem for alvor med 'Den kroniske uskyld' i '58«, forklarer Johannes Riis.

SENESTE POLITIKEN-ANMELDELSE

Klaus Rifbjerg efterlader sig et forfatterskab, der tæller både lyrik, prosa, journalistik, kritik, essays, børnebøger, dagbøger og manuskripter til film, tv, revy, teater og radio. Og så et omfangsrigt et af slagsen: Sammenlagt har Klaus Rifbjerg udgivet mere end 120 værker.

»Han boltrede sig i alle genrer. Og han gjorde det med en ubersværethed og adgang til sproget - et greb om sproget - som var helt særegent for ham«, forklarer Johannes Riis, der især også vil huske Rifbjerg for sin rolle som samfundsprovokatør.

Faktisk som »samfundsrevser«, som Johannes Riis udtrykker det.

Det er et af de frodigste og mest mangfoldige forfatterskaber, hvis ophavsmand er død nu

LÆS RIFBJERGS SENESTE DEBATINDLÆG

»Han havde en uovertruffenhed til at udfordre og provokere borgermusikken. Det har han gjort med stor selvsikkerhed og meget stort talent, der har gjort, at Rifbjerg har været meget synlig for sin tid - både som forfatter og samfundsdebattør«, tilføjer forlagsdirektøren om forfatteren, som bare i Politiken har fået bragt over 130 kronikker.

Prisbelønnet og en del af dansk kulturkanon

Klaus Rifbjerg har modtaget en lang række litterære priser.

Forfatteren Klaus Rifbjerg giver i et åbenhjertigt interview med Peter Mogensen sit syn på kulturens levevilkår i Danmark. Kilde: Politiken.tv

Blandt andet De Gyldne Laurbær i1967, Nordisk Råds litteraturpris i 1970, Herman Bangs Mindelegat i 1997 og Publicistprisen i 2001.

FOTO

I 2006 blev Rifbjerg med sin novellesamling 'Og andre historier' sammen med 11 andre danske forfattere en del af den danske kulturkanon.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden