Krigere. Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at mindst 115 personer fra Danmark er udrejst til Syrien eller Irak for at kæmpe – og at mindst 19 er blevet dræbt.
Foto: Anonymous /AP

Krigere. Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at mindst 115 personer fra Danmark er udrejst til Syrien eller Irak for at kæmpe – og at mindst 19 er blevet dræbt.

Artikler

Dansker fængslet for at støtte Islamisk Stat

I al hemmelighed sidder en dansk statsborger fængslet mistænkt for at støtte Islamisk Stat.

Artikler

I mere end to måneder har en dansk statsborger siddet varetægtsfængslet mistænkt for at støtte den islamistiske oprørsgruppe Islamisk Stat.

Det erfarer Politiken fra flere kilder i det islamistiske miljø.

Der er tale om den 23-årige tyrkiskdansker EC, som nu sidder varetægtsfængslet i Vestre Fængsel. EC har bopæl i Ishøj og er ifølge Politikens oplysninger selvstændig erhvervsdrivende, blandt andet er han indehaver af et pizzeria.

Sagen og varetægtsfængslingen har indtil nu været ukendt i offentligheden.

Retsmøde bag dobbeltlukkede døre

Det er første gang, at en person i Danmark er blevet frihedsberøvet på grund af mistanke om direkte støtte til Islamisk Stat.

Hvilken form for støtte til Islamisk Stat, myndighederne begrunder varetægtsfængslingen af EC med, står uklart. Københavns Vestegns Politi kan af sikkerhedsmæssige grunde ikke give detaljer på nuværende tidspunkt.

»Siden 19. marts har en person siddet fængslet efter retsmøde bag dobbeltlukkede døre. Og på grund af de dobbeltlukkede døre kan Københavns Vestegns Politi ikke kommentere sagen«, siger kommunikationsansvarlig ved Københavns Vestegns Politi Claus Buhr.

Det er ikke i sig selv ulovligt at sympatisere med en terrororganisation. Til gengæld er det strafbart at billige terror, yde finansiel støtte til terrororganisationer eller at opildne til terrorhandlinger.

Det sidste blev aktuelt i december sidste år, da marokkanskdanskeren Sam Mansour – også kaldet ’boghandleren fra Brønshøj’ – blev idømt fire års fængsel efter den såkaldte terrorparagraf, paragraf 114, for at have opildnet til terror.

Fik inddraget passet

For at stoppe strømmen af krigere, der udgår fra Danmark til Syrien og Irak, har Folketinget med virkning fra marts givet dansk politi mulighed for at inddrage pas og give udrejseforbud til personer, som mistænkes for at have til hensigt at rejse ned i borgerkrigen.

Ifølge Politikens oplysninger er den varetægtsfængslede EC identisk med den mand, der 16. marts – som den første danske statsborger – fik inddraget passet, fordi myndighederne mistænkte ham for at ville rejse til Syrien og kæmpe. Det har ikke været muligt at få denne oplysning bekræftet hos politiet.

Syrienskrigere er endnu en gang kommet i fokus, efter at Straffelovrådet i en ny udtalelse søndag foreslog, at danskere, der slutter sig til Islamisk Stat, skal kunne straffes med op til 10 års fængsel – og livstid, hvis man kæmper direkte mod danske styrker.

Samtidig anbefaler Straffelovrådet, at man laver et nyt punkt i straffeloven, som skal samles under overskriften ’landsforræderi’.

Mindst 115 er udrejst fra Danmark

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at mindst 115 personer fra Danmark er udrejst til Syrien eller Irak for at kæmpe – og at mindst 19 er blevet dræbt.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Chefen for efterretningstjenestens Center for Terroranalyse, Søren Jensen, udtalte i PET’s seneste trusselsvurdering, at Islamisk Stat nærer stor sympati i visse i radikale islamistiske cirkler i Danmark.

»Vi vurderer, at der fortsat er personer, der tilslutter sig militant islamistiske miljøer i Danmark, og at der i miljøerne er udbredt sympati for Isil (Islamisk Stat, red.). Personer, der påvirkes af militant islamistisk propaganda, og som samtidig har forbindelser til kriminelle miljøer med en høj grad af voldsparathed og adgang til våben, kan være af stigende betydning for terrortruslen«, skrev han i trusselsvurderingen.

Solgte klistermærker

I september sidste år blev tre herboende personer sigtet for at støtte Islamisk Stat gennem salg af klistermærker. Pengene kunne ifølge politiet være havnet i hænderne på den militante bevægelse.

Sigtelsen blev siden droppet. Og i januar – få dage efter angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo – sigtede Københavns Politi en 23-årig toneangivende skikkelse i det salafistiske miljø i København for at billige angrebet. Også den sigtelse blev droppet.

Islamisk Stat kontrollerer nu store dele af Irak og godt halvdelen af Syrien og udråbte juni sidste år sit såkaldte kalifat. Danmark er med i den koalition, der bekæmper IS i Irak, mens danske styrker endnu ikke er militært engageret i Syrien. Danmarks militære bidrag består blandt andet af F-16-fly, der ifølge de seneste tal fra forsvaret har kastet 302 bomber og fløjet 356 missioner siden operationens start sidste år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden