cci-import

Politikerne er langt væk

Hver anden dansker mener, at afstanden til politikerne er øget efter kommunalreformen.

cci-import

Afstanden til kommunalpolitikerne er vokset, siden kommunalreformen trådte i kraft i 2007.

Det mener næsten hver anden dansker i en meningsmåling, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2.

Til sammenligning er blot hver tiende dansker uenig, mens godt hver fjerde hverken synes, at afstanden er blevet mindre eller større.

Færre møder politikere i dagligdagen
Roger Buch, kommunalforsker og lektor ved Danmarks Journalisthøjskole, er enig i, at kommunalreformen har skabt større afstand mellem borgerne og politikerne.

»Da de 271 kommuner blev lagt sammen til 98, blev antallet af kommunalpolitikere skåret ned fra omkring 4.700 til 2.500. Det betyder, at der er færre mennesker, der møder kommunalpolitikere i dagligdagen, fordi færre deler arbejde, landsby eller fritidsklub med en«, siger Roger Buch.

Politikerne lader sig presse mindre
Han forklarer, at afstanden til kommunalpolitikerne desuden kan føles større, fordi borgerne mindre end tidligere kan presse lokalpolitikerne.

»Hvis politikerne vil lukke en skole, er der måske 1.000 borgere, der bliver sure. Det var en stor del af borgerne i de små kommuner før reformen, og derfor trak nogle af politikerne i land. Men i dag udgør 1.000 borgere en meget mindre andel, fordi en gennemsnitskommune nu har 55.000 borgere. Andelen af mennesker, politikerne lægger sig ud med, er altså blevet mindre, når de vil lukke en skole eller et bibliotek, og derfor tør de mere og lader sig presse mindre«, siger Buch.

KL: Løftet pegefinger til kandidater
Hos Kommunernes Landsforening (KL) tager man det alvorligt, at hver anden dansker mener, at afstanden til politikerne er blevet større.

»Det er en løftet pegefinger til alle dem, der stiller op til kommunalvalget om, at man skal være opmærksom på, at borgerne ikke føler den nærhed, som burde være et naturligt følge af et lokalt selvstyre«, siger KL’s formand, Erik Fabrin (V).

Han mener, at politikerne skal forsøge at være mere synlige ved i højere grad at komme på besøg i børnehaverne og på ældrecentrene – dér, hvor borgerne er. Men han påpeger, at kontakten til politikerne ikke er borgernes højeste ønske.

Sure borgere stemmer mere
»Borgerne er mere interesseret i, at servicen fungerer, end at de er tæt på kommunalpolitikerne. Men når der er ønske om dialog, skal man omgående kunne komme i kontakt med politikerne via mail eller telefon«, siger Fabrin.

Om den større afstand til politikerne kommer til at holde danskerne fra valgurnerne, afviser Roger Buch. »Tværtimod. Når borgerne er sure, stemmer de i højere grad«, siger han.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce