Tronfølger. Dronning Margrethe har en stor tillid til sin efterfølger - sønnen Frederik.
Foto: DRESLING JENS

Tronfølger. Dronning Margrethe har en stor tillid til sin efterfølger - sønnen Frederik.

cci-import

Flertal: Lad Frederik overtage tronen

Monarker lever som alle andre længere end før. Det giver problemer for tronfølgerne.

cci-import

Dronning Margrethe bør allersenest om ti år træde tilbage og lade kronprins Frederik få titlen som konge af Danmark.

40 procent af danskerne foretrækker et regentskifte inden for fem til ti år, mens 11 procent mener, at dronningen bør trække sig nu.

Det viser en meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken og TV 2.

Jeg har en søn, som jeg har meget stor fidus til. Han skal nok finde ud af det derI Holland gik regenten på pension
Men abdicering er helt udelukket, siger eksperter. Det har aldrig været monarkiets tradition, dog med Holland som undtagelse, at regenten går på pension.

Magten skifter ved dødsfald eller alvorlig sygdom, fortæller historiker Steffen Heiberg.

»Monark er noget, man er for livstid. Problemet er, at folk lever meget længere i dag end tidligere. Det har i det 20. århundrede resulteret i, at efterfølgeren først er trådt til, når andre i samfundet går på pension«, siger Heiberg.

Hun bliver, til hun falder af sin pind
Jes Fabricius Møller, lektor i historie på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet, tror heller ikke, dronningen går af.

»I den her situation må danskerne bare blive belært om, at det bestemmer de ikke. Det bestemmer dronningen, og hun har også sagt, at hun bliver, til hun falder af sin pind. Målingen er nok mere et udtryk for, at folk virkelig godt kan lide Frederik og Mary, end det er en vurdering af dronningens indsats«, siger han.

Ifølge Steffen Heiberg vil det være uhensigtsmæssigt af dronning Margrethe at lade kronprins Frederik komme til inden for de næste år. Hun bør blive livet ud. Det foretrækker 31 procent af danskerne.

»Går hun af, begynder kongehuset at ligne det almindelige samfund. Så bliver det at være monark en stilling som alle andre, hvor man går på pension, når man er 70. Monarkiet kan næppe overleve, hvis det bliver alt for almindeligt«, siger han.
Dronningen er selv ganske afvisende

Dronningen selv er da også ganske afvisende over for at lade sig pensionere.

»Jeg har altid haft den opfattelse, at det er en opgave, som man får, og den har man, så længe man lever«, sagde hun i går i et interview med Politiken.

LÆS ARTIKEL Samtidig udtrykte dronningen stor tillid til sin efterfølger: »Jeg har en søn, som jeg har meget stor fidus til. Han skal nok finde ud af det der«. Skal monarkiet overleve, er det afgørende, at kronprinsen fortsætter sin mors stil og afholder sig fra politiske udtalelser. Samtidig skal han være opmærksom på, at jetsetlivet ikke tager overhånd, siger Jon Bloch Skipper, historiker med speciale i kongehuset. Og så bør kronprinsen udvise større interesse for det brede samfund, mener Jon Bloch Skipper: »Dronning Margrethe har interesseret sig for mange forskellige sider af samfundet og har en utrolig almenviden. Frederik skal være opmærksom på at adoptere mere af det og ikke kun interessere sig for bestemte sider af samfundslivet«. Frederik kan godt blive en god konge

Formentlig vil han vokse med opgaven, påpeger Jes Fabricius Møller. »Dronningen blev, da hendes far døde, vurderet som en lidt forsagt skikkelse. Man var ikke sikker på, hvordan hun ville klare det. Kronprinsen har noget, han må arbejde med«, siger han og tilføjer: »I forhold til sin mor har han en væsentlig mere usikker omgang med pressen. Selv når kronprinsen er meget velforberedt, virker han meget usikker. Alligevel er han populær. Frederik er en anden slags, men det er ikke til hinder for, at han kan blive en god konge«.FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce