Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
groftmalet. Sådan grutter man mel på vikingefacon.
Foto: Roskilde Museum

groftmalet. Sådan grutter man mel på vikingefacon.

cci-import
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tag med i vikingernes fodspor

Oplev på egen krop, hvordan vikingerne levede, handlede, rejste og erobrede. Lejre Museum tilbyder i vinterferien, at nysgerrige voksne og børn kan få lov til at prøve tilværelsen som viking for en dag.

cci-import
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad?

Hvor?Hvornår?Pris?

Mere info?
roskildemuseum.dk

Lørdagsliv tog fat i Nikolaj Lindegaard Helms, museumsinspektør på Roskilde Museum og spurgte, hvorfor børnefamilierne skal lægge vejen forbi Lejre i vinterferien.

Hvad er jeres styrke?

»Vi kan placere arrangementet i en historisk kontekst. Vi afholder jo arrangementet ude på Lejre Museum, som ligger lige dér, hvor vikingerne har gået rundt for tusind år siden. Man kan bare kigge rundt i landskabet, så får man et klart billede af, hvor vikingerne har levet og gået. Vi fortæller ikke om noget, der foregik mange kilometer væk, vi befinder os midt i historien. Det er en af vores styrker. Derudover har vi igennem vores arkæologiske virke derude en masse fund, som vi kan fremvise undervejs. Det er klart, at det virker stærkt på børn, når man kan fortælle, at lige her, hvor de nu står og iklæder sig vikingetøj eller laver fladbrød, der stod de rigtige vikinger og gjorde det samme for tusind år siden. Det giver en anden effekt, end hvis man stod inde på et firkantet museumsgulv«. Hvem er arrangementet rettet imod? »Det er primært rettet mod børn i alderen 6-13 år og deres forældre. Jo mere forældrene deltager, desto bedre bliver det som regel. Det, vi oplever, når vi laver denne slags ’hands on’-formidling, hvor deltagerne for lov til at røre ved effekterne, er, at der opstår en dialog mellem børn og forældre, hvor der stilles spørgsmål begge veje. Og det er sundt for formidlingen«, fortæller Nikolaj Lindegaard Helms. Midt i vikingernes rige Lejre Museum ligger i landsbyen Gl. Lejre – et af de mest betydningsfulde områder i den danske vikingetid. Ifølge middelalderlige myter og sagn var det her, at Danmarks ældste kongeslægt, Skjoldungerne med vikingekongerne Skjold, Frode, Roar og Rolf Krake, levede i deres op til 600 m{+2} store kongehaller. Det er også her, at den berømte historie om helten Beowulf, der nedkæmper kæmpen Grendel, foregår. Disse eventyrlige fortællinger blev i begyndelsen mundtligt overleveret og først nedskrevet i middelalderen. Og selv om historierne er at betragte som sagn, har arkæologiske udgravninger i området med blandt andet rige skattefund og store bebyggelser understreget områdets enorme betydning i vikingetiden som høvdinge-konge-sæde og centralt kultsted i vikingetiden.


Fem andre oplevelser med vikinger

Oplev på egen krop hvordan vikingerne levede, handlede, rejste og erobrede. En række museer landet over byder, i vinterferien, indenfor til forskellige arrangementer, der inviterer gæsterne til at opleve vikingetiden på egen krop.

1. Skibet er ladet med?

Vikingeskibsmuseet i Roskilde inviterer i vinterferien børn og voksne på en anderledes museumsrejse. Den fører rundt i alle kroge af museets udstillinger. Følg ruten på kortet, brug det udleverede opdagelsessæt til i fællesskab at løse spændende opgaver undervejs. Efter rejsen er der præmie til alle børn. I vikingernes værksted kan de sy deres egen læderpung, skrive med runer eller kreere smykker af vikingeglasperler.

Vikingeskibsmuseet Roskilde Vindeboder 12 Roskilde 11.-22. februar, hver dag 10.30-15.30 Entré: 80 kr. for voksne, gratis for unge og børn under 18 år Læs mere på vikingeskibsmuseet.dk
2. Vikingeaktiviteter

På Frederiksborg Slot er der hver dag kl. 11 børneomvisning med nogle af de gode historier og fortællinger om vikingetiden. Derudover har museet en vikingeworkshop, hvor du kan prøve at fremstille dit eget gribedyr magen til dem, der pynter de gamle Jellingsten. Du kan også skrive dit navn med runer, knække museets runekoder eller låne en af museets iPads og gå på opdagelse på egen hånd i museets vikingeudstilling.

Det Nationalhistoriske Museum Frederiksborg Slot Hillerød 9.-24. februar Åben alle dage fra kl. 11.00-15.00 Entre: Voksne 75 kr., børn (6-15 år) 20 kr., studerende 60 kr., seniorer 60 kr. Læs mere: dnm.dk

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

3. Handelsmænd fra vikingetiden

Holbæk Museum får besøg af vikingetidens handelsmænd, når foredragssalen bliver omdannet til en handelsplads. Her kan besøgende fremstille vikingemønter og lære at lave deres egen pung til penge eller transport af duftende krydderier købt på markedet. Du kan også fremstille bånd knyttet af farvestrålende snore.

Holbæk Museum Klosterstræde 18 Holbæk 2.-14. februar kl. 15.00 Entré: Voksne 40 kr., pensionister og studerende 25 kr., børn og unge under 18 år gratis Læs mere: holbmus.dk
4. Arkæolog for en eftermiddag

Arkæologer er næsten detektiver – de graver ud, måler ind og registrerer ting. Ud fra forskellige spor kan de stykke historien sammen om, hvordan livet var i vikingetiden. På Ladby Vikingemuseum kan du prøve at være arkæolog for en dag. Der skal løses en række opgaver og til slut kan du få et diplom. Konservatoren kommer på besøg tirsdag 19. og torsdag 21. kl. 10-15. Se, hvordan en konservator arbejder og hjælper arkæologerne med at redde de ting, som de finder. Prøv selv at rense med en skalpel.

Ladby Vikingemuseum Vikingevej 123 Kerteminde 11.-15. februar kl. 12.00-15.00 Entré: Voksne 60 kr., unge og børn under 18 år gratis, pensionister 50 kr., studerende 50 kr. Læs mere: vikingemuseetladby.dk
5. Vikingernes spor i nutiden

I køkkenet, i stuen, i dit eget smykkeskrin findes ting, som vikingerne også brugte. På Museet Ribes Vikinger kan du i vinterferien lege detektiv i udstillingen og finde ting, der viser, hvordan vikingernes verden lignede vores. Find fællestrækkene, og vind præmier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Museet Ribes Vikinger Odins Plads 1 Ribe 9.-24. februar. Kl. 10.00-16.00 alle dage på nær mandag Entre: Voksne 70 kr. Børn (0-17 år) gratis Læse mere på ribesvikinger.dk
marked. På Holbæk Museum kan du i vinterferien handle med vikingerne, når fortidens handelsmænd omdanner museet til vikingemarkedsplads. Pr-foto/Mikal Schlosser

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden