Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LÆRKE POSSELT (arkiv)
Foto: LÆRKE POSSELT (arkiv)

Medier. Politiske analytikere skal passe på, at de ikke reelt kommer til mere at give karakterer til partiernes presseafdelinger end til den politiske substans

Anette Claudi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor handler politik om at lyde smart?

Politikere måles konstant på, om de kan vinde næste valg. Hvad med at måle dem på det, de rent faktisk laver?

Anette Claudi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hjemme hos os har hverdagsmorgener det med at ligne hinanden.

Morgenaviser, tre gange madpakkesmøring og så P1 Morgen som lydtapet er tre ret så faste ingredienser.

Indimellem træder P1 ud af baggrunden og helt tydeligt frem i rummet – oftest fordi det er interessant, væsentligt eller sjovt, andre gange fordi man tænker: sikke et tåbeligt spørgsmål eller en irrelevant vinkel.

Fredag morgen havde jeg en af de oplevelser, der tilhører den sidste kategori.

Det er en optaktshistorie til de radikales sommergruppemøde, og setuppet er klassisk: Vært interviewer politisk analytiker og beder ham udlægge dagens møde.

»Kan man genvinde et valg ved at tale om erhvervsskoler«, er den kvindelige morgenværts indgangsspørgsmål, og hun formår at udtale erhvervsskoler, så man fornemmer støvet og kedsommeligheden lette fra mikrofonen.

»Nej, det kan man ikke«, svarer den analytiske journalist.

Og med distance beskriver han, hvordan Margrethe Vestager har formuleret erhvervsskoler som et af efterårets helt store projekter, men at man selvfølgelig ikke kan sikre sig regeringsmagten med den dagsorden (hør: så kedelig en dagsorden), hvorefter analytikeren nærmest roser værten for spørgsmålet:

»Der rammer du ned i noget meget centralt omkring de radikale. For hvad hører vi fra dem ...«. Og så kører det derudad med en beskrivelse af, at de radikale nærmest kun har økonomiske dagsordener, og at det nærmest kun er Vestager, der siger noget ...X antal minutter senere er interviewet slut, og jeg er bare irriteret.

På værten, på analytikeren, men mest af alt på den tendens, interviewet er et billede på.

Hvis det ikke er nu, politikerne skal arbejde med væsentlige dagsordener - uanset at de er kedelige og ikke billetsælgende - hvornår er det så?

For pyt med de fire et halvt minut i P1. Problemet er, at den politiske karaktergivning med meningsmålinger og smartnesspoint er alle vegne og hele tiden – uanset om der er år og dag til valget.

Egentlig gør jeg bare den morgen på P1 til prygelknabe for mediernes overdrevne fokus på valg og politisk performance.

Politikere, partier og partiledere bliver konstant vurderet på, om de kan vinde næste valg, hvordan de kommunikerer, hvor sexede og salgbare deres dagsordener er.

Vi gør det her på avisen, de gør det på TV 2, og jeg gør det såmænd også selv, når jeg diskuterer politik og journalistiske historier. I stor stil ved rokaden f.eks.

Men der er formentlig stadig mere end to år til næste valg.

Hvis det ikke er nu, politikerne skal arbejde med væsentlige dagsordener – uanset at de er kedelige og ikke billetsælgende – hvornår er det så?

For den enkelte borger er det jo ikke et succeskriterium, om politikerne og deres partier kan sikre sig genvalg. Skal vi ikke lade partier og levebrødspolitikere selv have det mål.

Succeskriteriet for borgeren (lytteren, seeren og læseren) er vel ene og alene, om politikerne formår at løse samfundets væsentlige problemer.

Og for lige at binde en sløjfe til min prygelknabe: uanset hvor kedeligt og usælgeligt både værten og analytikeren lyder til at synes, emnet erhvervsskoler er, så er det indiskutabelt en væsentlig problemstilling i vores samfund.

Politikerne skal vel ikke tænke på at gøre sig over for politiske analytikere, før de tænker på, hvilke samfundsudfordringer der skal løses.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Om bare syv år spås det, at vi mangler mere end 20.000 faglærte i Danmark, fordi alt for få unge gider tage en erhvervsuddannelse – og alt for mange dropper ud.

I 2001 søgte 31 procent af en årgang ind på erhvervsskolerne, nu er det blot 19 procent, og endnu værre falder tæt på hver anden af de elever, der begynder på en erhvervsskole, fra.

Så det er mere end på tide, at de radikale, regeringen og også oppositionen nu sætter fokus på området for at sikre, at vi også har dygtige håndværkere efter 2020.

Tænk, hvis politikerne helt holdt op med at arbejde med kedelige dagsordener, fordi der ikke er point i det. De bruger i forvejen så rigelig tid på at komme med salgbare budskaber, på strategi og kommunikation – med det resultat at de tænker mere på, hvad der er smart at sige, end hvad der er vigtigt at gøre.

Politikerne skal vel ikke tænke på at gøre sig likeable over for politiske analytikere, før de tænker på, hvilke samfundsudfordringer der skal løses.

Og politiske analytikere skal passe på, at de ikke reelt kommer til mere at give karakterer til partiernes presseafdelinger og spindoktorer end til den politiske substans.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden