Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bureaukrati. I et sundhedsvæsen, hvor de ansatte og også patienter ofte skriger på mere tid og opmærksomhed, er det sørgeligt, at der ikke er mere respekt for sundhedspersonalets tid.
Foto: Simon Fals (arkiv)

Bureaukrati. I et sundhedsvæsen, hvor de ansatte og også patienter ofte skriger på mere tid og opmærksomhed, er det sørgeligt, at der ikke er mere respekt for sundhedspersonalets tid.

Anette Claudi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sygeplejersker og læger som papirnussere

Sundhedspolitikere og personale må smide ’udfylde skema’-idiotien ud af hospitalerne.

Anette Claudi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

461 flere sygeplejersker, uden at det koster en ekstra skattekrone.

Det lyder som noget, vi bare skal takke ja tak til hurtigst muligt. Og ifølge en ny undersøgelse kunne det ske, hvis sygeplejerskers tid blev brugt rigtigt.

Analyseinstituttet Megafon har på vegne af Dansk Sygeplejeråd spurgt ind til sygeplejerskers syn på de dokumentationsopgaver, de har på arbejdet. I forgårs kom undersøgelsen, og det var alt andet end sjov læsning. ’Sygeplejersker spilder fire millioner timer årligt på dokumentation’, lød hovedoverskriften.

Det er de 4 millioner timer, som ifølge sygeplejerskerne bruges på unødvendigt papirarbejde i stedet for fokus på at behandle og pleje de syge, der kan omregnes til 2.461 fuldtidsstillinger. Millioner af spildtimer er ikke det eneste voldsomme tal fra undersøgelsen, der vækker eftertanke.

Sygeplejerskerne bruger i gennemsnit 1 time og 43 minutter om dagen på skriftlige dokumentationsopgaver, og det er en stigning i tidsforbruget på 19 procent siden 2008.

4 millioner spildtimer er vanvittig mange – også selvom sygeplejerskerne, der er spurgt, kan have overdrevet lidt.Jeg og min familie vil godt tage nogle af papirarbejde-spildtimerne på vores kappe. Det var en dag på Herlev Hospital for halvandet år siden, hvor spild af tid-oplevelserne stod i kø.

Min datter havde et halvt år i forvejen brækket armen i et meget kompliceret brud, så to stålstænger blev opereret ind for at gøre armen til en god arm igen. De to stænger skulle nu ud af armen igen, og dagen før denne lille operation skulle hun på sygehuset til forundersøgelser.

I virkeligheden skulle der i indkaldelsen have stået, at hun skulle bruge en dag på spørgeskemastyrede samtaler til ingen verdens nytte. Først én samtale med en sygeplejerske, så med en børnelæge og så til sidst efter seks en halv times ventetid med en narkoselæge. Det lyder dejlig grundigt og tjekket med al den opmærksomhed fra dygtige, veluddannede hospitalsansatte.

Vi fik i flere omgange svaret på spørgsmål om min datters fødselsvægt, omstændighederne omkring hendes fødsel, hendes sovemønster, hendes trivsel, madvaner, allergi ...

Til gengæld intet om armen, om perioden efter operationen, om smerter eller funktionsduelighed – for det stod der jo ikke noget om i de spørgeskemaer, som sygeplejersken og lægerne skulle have udfyldt for at leve op til hospitalets arbejdsgange.Toppen var, da vi efter timers ventetid endelig kom ind til forsamtalen med narkoselægen.

»Hvad laver du i din fritid?«, spørger narkoselægen som sit første spørgsmål – ikke for at være indfølende med den 10-årige, men fordi det nu engang stod øverst på hans spørgeskema ...

Vi svarede endnu en gang, at hun gik til svømning og til ridning, som vi havde gjort to gange tidligere samme dag, men jeg kunne ikke lade være med at spørge, hvorfor han som narkoselæge skulle vide det? Han havde kun det svar, at det skulle han spørge om. Og så kom der en stribe spørgsmål, som jeg ikke på nogen måde kunne relatere til det, at hun skulle i narkose.

Da jeg så spurgte, om han ikke havde journalen fra hendes operation af armen et halvt år i forvejen, hvor hun var i narkose i fire timer, og mente, at selvsamme sygehus dermed måtte ligge inde med oplysninger om, hvordan hun reagerer på narkose, sagde han nej: »Den er arkiveret, og den kan man ikke lige få fat i«.

Og så var det, at samtlige besvarelser på alle deres spørgsmål bare blev endnu mere meningsløse – for de bliver ikke brugt, men bare arkiveret. Kun med det argument, at man skal.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Regeringens Produktivitetskommission har sat fokus på effektivisering og afbureaukratisering i den offentlige sektor. Sundhedsvæsnet er et godt sted at starte. Både ledere på hospitalerne og sundhedspolitikerne bærer et stort ansvar. Men de, der sidder med spørgeskemaerne og spilder både deres og patientens tid, har en forpligtelse til at sige fra.

Jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange gange på en uge læger og sygeplejersker sidder og spørger patienter om fritidsinteresser og fødsel i sammenhænge, hvor det ikke giver mening.

I et sundhedsvæsen, hvor de ansatte og også patienter ofte skriger på mere tid og opmærksomhed, er det sørgeligt, at der ikke er mere respekt for sundhedspersonalets tid.

Tænk, hvis de nussede om patienterne i stedet for at nusse med papirer.

ANETTE CLAUDI

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden