0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbrydelsen III: Forsvaret fabrikerede arabisk Jægerbog

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fortrolige og anonyme kilder til en journalistisk historie er altid problematiske, men kan naturligvis til tider være nødvendige.

Den almindelige sladder-anonymitet, hvor "kilder" i et parti forsøger at aflive en partifælles politiske karriere med karaktermord, eller hvor "kilder" omkring en kendt person tilsværter vedkommende i et sladderblad, er selvfølgelig blot gennemført tvivlsomme og usympatiske.

Mere alvorligt, men også mere væsentligt bliver det, når kilder i magtens maskinrum afslører magtmisbrug anonymt. At stå frem kan være risikabelt for egen ansættelse og karriere, men oplysningerne kan være så betydningsfulde for offentligheden, at pressen selvfølgelig må acceptere anonymiteten.

Det er selvfølgelig omgærdet af problemer - for en anonym kilde kan i sagens natur også i sådanne tilfælde plante en historie med et specifikt politisk motiv, men bliver aldrig personligt stillet til ansvar herfor. Derfor må man tage sine forbehold og vurdere sandsynligheden i hvert enkelt tilfælde.

Et sådant tilfælde er Ekstra Bladets oplysninger om, at det var embedsmænd i Forsvarsministeriet, der selv fabrikerede den pinlige arabiske Google-'oversættelse' af Thomas Rathsacks Jæger - i kamp med eliten og lagde den ud på fildelingstjenesten alivetorrents.com for at styrke Forsvarskommandoens påstande om, hvor farlig bogen er, og hvorfor den måtte forbydes. Så kunne alle ved selvsyn jo konstatere, at terrorister virkelig var hyperaktive og ellevilde for at få fat i de meget afslørende informationer i bogen, ikke sandt?

Men kan det virkelig være tilfældet, at personer i Forsvarsministeriet ikke blot videresender et sådant dokument, men derimod ligefrem fabrikerer det og skaber en fup-historie? Eller løber Ekstra Bladet med en løgnehistorie?

Vi kan jo ikke vide det, men det forhold, at computere i Forsvaret og Forsvarsministeriet er krævet undersøgt (herunder computere, der tilhører Søren Gades egen pressechef, Jacob Winther) m.h.p. at finde ud af, om den arabiske udgave er fabrikeret dér, bestyrker om ikke andet relevansen af, at Ekstra Bladet bringer historien.

Avisen opruller bl.a. følgende forløb:Er den arabiske version blot fup og propaganda, iscenesat af en eller flere personer i Forsvarsministeriet, er magtmisbruget endnu et søm i ligkisten på den bananrepublik-fremfærd, der også har kendetegnet Forsvarskommandoen.

Men anonyme kilder er ikke sandhedsvidner, så vi kan kun håbe at sandheden snarest muligt kommer frem i et ubetvivleligt og dokumenterbart lys.

SENESTE NYT: Ifølge TV2 News og B.T. har det nu vist sig, at det var en medarbejder i Forsvaret, der stod bag fabrikationen af den arabiske version af Jægerbogen - nærmere bestemt kommandør Jesper Britze, chef for Forsvarskommandoens IT-afdeling. Var der nogen, der troede, at første afsnit i Forbrydelsen II med dens tilsyneladende antydninger af konspiratoriske rævekager var for fiktivt til lille Danmark? Måske - men Forsvarskommandoens censurkrav og Forsvarets IT-chef (og hvem der ellers måtte være involveret) har til sammen leveret et stykke virkelighed, der indtil i dag utvivlsomt ville være blevet dømt helt urealistisk, hvis det havde været plottet i en dansk dramaserie. Hermed en idé til Forbrydelsen III ...

NB: Titlen på dette blog-indlæg er ændret fra "Forsvarsministeriet bag fabrikation af arabisk Jægerbog?", efter at de nye oplysninger er kommet for dagens lys. REL.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere