0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Indvandrerkriminalitet, racistisk vold og hooliganisme

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mens pæredanske hooligans med fodbold-regelmæssighed går amok i volds-, alkohol- og hærværksrus, uden at det fører til årsagsforklaringer relateret til deres "etnicitet", "religiøsitet" eller "kulturbaggrund", og mens racistisk vold og hærværk er blevet voldsomt underprioriteret af de nationale medier i mindst et tiår, skal vi gang på gang høre ukvalificerede analyser af kriminelle "indvandrere".

Det utal af undersøgelser, der eksisterer om overrepræsentation i kriminalitetsstatistikkerne af borgere med "ikke-dansk" baggrund, er imidlertid ofte usammenlignelige, dels fordi de ikke altid definerer "indvandrerbaggrund", "efterkommere" osv. ens, dels fordi de slet ikke (eller i veklsende udstrækning) korrigerer for sociale forhold.

Det er imidlertid indlysende, at det er fuldkommen misvisende at tage en befolkningsgruppe, som er betydeligt mere socialt marginaliseret end gennemsnittet og så sammenligne kriminalitetsmønstret med gennemsnittet - enhver kan sige sig selv, at der vil være en overrepræsentation. Og hvad fortæller dét så? Det fortæller ikke så forfærdelig meget andet, end at social marginalisering fører til hyppigere kriminalitet, og at indvandrere oftere er socialt marginaliseret. Punktum.

Kan der være særlig kriminalitet relateret til dét at være "indvandrer" eller "efterkommer af indvandrere"? Indirekte. Der kan være særlig kriminalitet relateret til forhold, som forøger sandsynligheden for psykiske problemer og social marginalisering, og i den udstrækning indvandrere eller efterkommere af indvandrere i højere grad er udsat herfor, vil sociale problemer og kriminalitetshyppighed uundgåeligt stige.

Jamen er det så "samfundets skyld"? "Samfundet" er en abstrakt kategori, som ikke kan være "skyld" i noget, men love, regler, rettigheder og økonomi er selvfølgelig i betydelig grad også et resultat af politiske dispositioner, som beslutningstagere har et stort ansvar for - og de sociøkonomiske faktorer, der har medvirket til at præge etniske minoriteter under deres opvækst, kan selvsagt både hidrøre fra samfundet i Danmark såvel som fra samfundet i deres eget (eller forældrenes) oprindelsesland.

Men jo, der findes også kultur- relateret vold, ingen tvivl om det - f.eks. hooliganisme og æresdrab. Ingen af delene er forårsaget af religion, men forskellige kulturelle faktorer spiller ind uden at være enerådende. Der findes religiøst- relateret vold, ingen tvivl om det - f.eks. visse former for terror og kvindemishandling. Der findes nationalt- relateret vold, ingen tvivl om det - f.eks. vil befolkningsgrupper af specifik national herkomst, som er født og opvokset (eller hvis forældre er født og opvokset) under svære og traumatiske forhold i krig eller borgerkrig utvivlsomt hyppigere være tilbøjelige til at adoptere en mere voldelig adfærd end andre.

Men 'almindelig' berigelseskriminalitet eller hårdkogt mafialignende virksomhed i form af voldelige magtopgør i den kriminelle underverden har lige så lidt med islam eller katolicisme - eller ateisme for den sags skyld - at gøre, blot fordi mafiamedlemmer kan have baggrund i en katolsk, muslimsk eller ateistisk opvækst.

Al menneskelig adfærd bygger på et samspil mellem komplekse årsagsfaktorer - genetik, psykologi, egne socioøkonomiske forhold, forældres socioøkonomiske forhold, traditioner, vaner, personlige valg, lovgivning, opdragelse, tilfældigheder osv. osv.

Derfor er den stigende fokus på national og etnisk baggrund i bedste fald overfladisk og misvisende, i værste fald til tider beslægtet med tidligere tiders racistiske tankegang. Det nytter med andre ord ikke noget, når politikere eller debattører skinhelligt bedyrer, at det blot handler om at "bryde tabuer" og "turde" undersøge nationale og etniske forhold i sådanne sammenhænge, for det er for de flestes vedkommende blot et skalkeskjul for yderligere stigmatisering og yderligere underfokusering på socioøkonomiske forhold i den mangefacetterede ligning, som ligger bag stigende forråelse.

Naturligvis fjerner dårlige socioøkonomiske faktorer aldrig den enkeltes eget ansvar for egne handlinger, men når vi ved, at dårlige sociale kår klart forøger sandsynligheden for at ende i en kriminel løbebane, og når vi ved, at automatreaktioner i form af øgede straffe og yderligere forværringer af socioøkonomiske forhold ikke løser problemerne, er begge tiltag set lige så ineffektive som det stigmatiserende tågeslør, overfokuseringen på "national" og "etnisk" baggrund blandt kriminelle spreder over debatten.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere