0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Destruktionen af Danmarks natur

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Destruktionen af Danmarks natur har været historisk fatal siden midten af det tyvende århundrede, ikke mindst takket være overdrevne hensyn til landbruget, og de bestræbelser, der er blevet gjort for at rette op på rovdriften, har atter fået voldsom slagside under VK-regeringen. Til trods for at regeringspartiets støtteparti kalder sig Dansk Folkeparti, medvirker man også herfra aktivt og entusiastisk til den igangværende destruktion af dét, der i sidste ende er og bliver noget af det mest fundamentalt danske, der overhovedet gives - Danmarks naturværdier.

Men i stedet for at oppositionen så går markant i offensiven på et område, som med rimelig sandsynlighed ville have stor bevågenhed og opbakning i befolkningen, hvis erkendelsen af destruktionens omfang var alment udbredt, underprioriterer man imidlertid i alt for høj grad et politisk kerneområde, hvor man ellers ville kunne presse regeringen.

Tilsyneladende er der heller ikke for alvor nogen i oppositionspartierne, der har den tilstrækkelige faglige indsigt eller vilje, endsige den gennemslagskraft og seriøsitet, der skal til for at kunne løfte naturen til et afgørende og dagsordensættende tema i dansk politik.

Her kunne man lære af biologen Michael Stoltze, der bl.a. via sin blog på Politiken.dk, Natur og samfund, og gennem en lang række artikler og kommentarer i øvrigt har spiddet de fatale konsekvenser af den førte politik.

I en nylig kronik gør Stoltze status over tabt land(skab) på naturens vegne:Hvis dansk natur skal genoprettes, er der behov for massive investeringer og en samlet plan - og hvis regeringen ikke præsenterer en samlet ambitiøs plan, må det være oppositionens opgave. Ikke blot at komme med forblommede kommentarer hist og pist i pressen eller referere til pæne erklæringer i partipolitiske arbejdsprogrammer, men derimod at sætte offensivt og markant ind på at gøre det til en essentiel del af den aktuelle politiske slagmark med faglig ekspertise og kreative kampagner.

Det kræver også, at man tør gå aktivt i front mod landbrugets organisationer - og reformulere landbrugets rolle. Eller med Stoltzes ord:

"Det skal kunne betale sig for landmanden at pleje og drive naturområder. Der skal politik, planer og penge på bordet. Det er den eneste rigtige vej, og den eneste mulighed for landbruget til at genvinde bred respekt og anseelse. Vi skulle gerne derhen, at vi som danskere føler stolthed over vores land, over naturen og landskabet og over de hænder, der former det. Der er kort sagt brug for et markant opgør med landbrugets rolle og vores traditionelle opfattelse af Danmark som bondeland. Ellers bliver naturen bare endnu mere ensformig og fattig. Danmark bliver et gabende kedeligt land."APROPOS DANSK NATUR

> Danarige.dk

> At elske Danmark uden 'fædrelandskærlighed'

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere