0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Obama fra knusende nederlag til forventet sejr

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I 2006 pegede en meningsmåling fra SurveyUSA på, at John McCain ville kunne vinde en knusende sejr over Barack Obama, hvis de skulle mødes som præsidentkandidater i 2008. McCain ville vinde i 48 stater, og han ville trække 510 valgmænd hjem, mens Obama kun ville være i stand til at hente sølle 28 valgmænd:Under de seneste måneder af valgkampen i 2008 har meningsmålingerne som bekendt peget på et resultat med et ganske andet udfald.

I 2000 tabte Barack Obama valget til Repræsentanternes Hus, men i 2004 var han tilbage med historisk momentum. Næsten alt er lykkedes for Obama, efter at han fik sit store gennembrud som taler og politisk profil, da han holdt hovedtalen for præsidentkandidat John Kerry til partikonventet den 27. juli 2004. Udover en skamrosende peptalk til Kerry og Demokraterne, var det en veliscenesat symbolsk selviscenesættelse: Barack Obama for president - denne gang eller næste gang?

En usædvanlig karismatisk politiker med talegaver som langt overgår John F. Kennedys, og som i november samme år vandt en jordskredssejr og blev senator for Illinois. Han var blot den femte senator med afro-amerikanske rødder nogen sinde - og blev snart præsident-håb.

Som nævnt indledningsvist blev han så i 2006 taget tilstrækkeligt seriøst til at blive vejet i en meningsundersøgelse som mulig præsident over for ingen anden end lige netop John McCain - om end med udsigten til et katastrofalt nederlag.

Ikke desto mindre annoncerede han sin opstilling til præsidentvalget den 10. februar 2007 og måtte siden igennem en hård og bitter kamp mod Hillary (og Bill!) Clinton: Michael Moore spidder Hr. og Fru Clintons metoder mod Obama.

Få havde i begyndelsen spået ham en chance for at slå Fru Clinton, men det lykkedes, og nu står han altså med alle meningsmålingernes profetier i ryggen lige foran Det Hvide Hus. De seneste 6-12 måneder er han da også kørt med speederen i bund fra venstrefløjen mod midten i amerikansk politik, og han møder f.eks. heller ikke megen ros fra venstrefløjsfilosoffen Noam Chomsky - men han har kronet fire års kometkarriere med store chancer for at nå verdens højeste politiske embede.

Barack Obama har skrevet historie - uanset valgresultatet i dag, den 4. november 2008. Og næsten uanset hans politik er han blevet et ikon for The audacity of hope, som titlen lyder på en af hans bøger. Et ikon for håb, ligestilling og retfærdighed - ikke mindst, men ikke kun for det afroamerikanske mindretal i USA.

Og i en politisk verden, hvor signaler og symbolik tæller langt højere end substans, når det gælder om at blive valgt, er det dog værd at tage med - i kontrast til McCain, der med valget af Sarah Palin som vicepræsidentkandidat i endnu højere grad lignede en forlængelse af Bush-æraen, som fremfor noget har været baseret på grænseløs ignorance, intolerance og moralsk panik.

Hvilken politik Obama vil føre, og hvilken præsident han kan blive, skal man næppe udlede alt for skråsikre forestillinger om fra udmeldingerne under den uendelige valgkamp - selv om det er ret indlysende, at der vil blive tale om et tiltrængt kursskifte i amerikansk udenrigs-, klima-, skatte- og socialpolitik. Hvor stort eller lille et skifte, vil kun tiden vise - hvis valgresultatet følger meningsmålingerne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme

Annonce

Læs mere