Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Roald Als

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu må du ikke engang hjælpe en ven, der er kontanthjælpsmodtager

Hvis nogen bør være oprørske i dette land, er det ikke mindst kontanthjælpsmodtagere.

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis nogen bør være oprørske i dette land, er det ikke mindst kontanthjælpsmodtagere. Få er i den grad blevet frataget rettigheder, nedværdiget, mistænkeliggjort, ydmyget og tvunget til at agere løntrykkere.

Udover grovkornet stigmatisering og vildledende myter om 'dovenskab' og 'krævementalitet' under de foregående røde og blå regeringer er både syge og raske ledige i de senere år generelt blevet underkastet et vanvittigt pres – i værste fald fra elektrochok og pligt-medicinering til krænkende aktiveringsforløb, adfærdsregulerende overvågning og decideret dyneløfteri, der er skredet langt ind over privatlivets og seksuallivets grænser. Fatale sagsbehandlerfejl i tusindvis har oven i købet straffet kontanthjælpmodtagere og frataget ydelser på urimeligt og ukorrekt grundlag.

Alt sammen udførligt dokumenteret og beskrevet i bogen 'Ledighed og ledighad', som jeg skrev for få år siden, og som viser de uomtvistelige paralleller mellem nutidens politiske syn på kontanthjælpsmodtagere og fortidens syn på de straffe- og tvangsforanstaltninger, ledige og fattige blev underkastet i 1800-tallet.

Det er den vej, det går, og det går stærkt.

DATTER

Handlede det så bare om forskellige politiske og ideologiske tilgange til de sociale ydelsers niveau, var det til at forstå. Det er fair nok, at der er uenighed om, hvad der er et rimeligt økonomisk leje for et socialt sikkerhedsnet – men fattigdomsskruen er allerede trykket i bund for tusinder, og eksklusionen rækker langt, langt videre end det nok så afgørende spørgsmål om kroner og ører.

Kontanthjælpsmodtagere skal decideret ydmyges og tvinges til at presse almindelige lønmodtagere ud af deres jobs.

Både Socialdemokratiet, De Radikale og blå blok har i vekslende grad forestået denne udvikling, der ikke alene eroderer fagbevægelsens grundlag, men også fundamentet for et solidarisk velfærdssamfund.

Økonomisk eller blot praktisk hjælp kan betyde en reduktion af kontanthjælpen med over 2.000 kr. om måneden

Og opfindsomheden på området er uhyggelig – nu må du ikke engang hjælpe en ven, der er kontanthjælpsmodtager, uden at den ledige risikerer at blive straffet!

Sådanne venner skal fremover tælle som 'samlevere', når kontanthjælpsloftet indføres, og økonomisk eller blot praktisk hjælp kan betyde en reduktion af kontanthjælpen med over 2.000 kr. om måneden.

Kommunerne skal således vurdere, om kontanthjælpsmodtagere har et »praktisk eller økonomisk forhold til en anden voksen«, som det f.eks. hedder i en henvendelse fra Københavns Kommune, der i lighed med andre kommuner sender varselsbreve til kontanthjælpsmodtagere (Avisen.dk, 3.7.2016).

Men det er ikke det eneste: Ledige danskere, der ikke har boet i Danmark i mindst syv af de seneste otte år, risikerer at miste uddannelsesstøtte eller kontanthjælp og bliver i stedet smidt ned på integrationsydelse.

Så kan de lære det, ikke sandt? Man kan jo ikke være 'rigtig dansker', hvis man har været fraflyttet Fædrelandet et års tid inden for otte år, vel?

Men hvorfor disse nedrige tiltag oven i de øvrige politiske ondskabsfuldheder? For at få ledige i arbejde? Løgn og latin.

KONTANTHJÆLPSMODTAGER

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tvangen, ydmygelserne og undergravningen af rettighederne står ikke det mindste mål med effekten, fordi ledighedsproblematikken naturligvis ikke har en kæft med dovenskab og selvforskyldt ledighed at gøre.

Men kan man da slet ikke finde nogle ledige, der forsøger at undgå at få et job? Selvfølgelig – det er bare så få, at det er komplet ligegyldigt. Der er nemlig en så stor og permanent andel af befolkningen uden for arbejdsmarkedet, at selv om nogle få promille eller procent vitterlig skulle forsøge at dovne den, gør det ingen som helst forskel – og retfærdiggør selvsagt heller ikke den brutalisering, der finder sted over for ledige.

Lad mig derfor skære det fuldkommen ud i pap: Ledigheden er ganske enkelt ikke de lediges skyld, og derfor kan ledige selvfølgelig kun straffes for at være ledige, når moralsk afstumpede politikere sidder på flæsket. Og det gør de.

Barmhjertighed er ildeset. Empati bekæmpes. Ydmygelserne fortsætter, fattigdommen øges, og tvangen intensiveres

Men hvis det ikke får ledige i arbejde, hvorfor skal de så både tilsvines, tvangsaktiveres, adfærdsreguleres, overvåges og ydmyges?

FOLKESKOLEELEV

Svaret er enkelt, men uomgængeligt: For at presse det danske lønniveau ned. Hvorfor? For at forbedre konkurrenceevnen. Hvorfor? For at øge profitten. Derfor.

Og selvfølgelig lidt i håb om, at en bedre konkurrenceevne får flere danskere i arbejde, så de kan udkonkurrere udlandets underbetalte lønmodtagere, der så må underbetales mere – hvorefter lønniveauet atter presses herhjemme. Og så videre.

Når lønudgifterne falder (fordi det er blevet så skræmmende at være ledig, at også lønmodtagere bliver nødt til at sælge deres arbejdskraft billigere og billigere), falder arbejdsgivernes udgifter – men der er bare ikke skyggen af garanti for, at det får flere i arbejde, mens det til gengæld er overvejende sandsynligt, at profitten stiger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Husk dét, alle I lønmodtagere, der er faldet til patten og har slugt myterne om de lediges 'selvskabte' ledighed og alt det endeløse bullshit om, at 'det skal kunne betale sig at arbejde'. Det kan det så rigeligt i forvejen, og pointen er ene og alene at presse lønniveauet. At ramme ledige og løndmodtagere med ét smæk.

Og det er en tommelskrue, der hele tiden strammes i disse år. Derfor skal kontanthjælpsmodtagere også straffes for at få hjælp af en ven, derfor straffes ledige med en samlever, og derfor straffes ledige, der har været lidt i udlandet.

Barmhjertighed er ildeset. Empati bekæmpes. Ydmygelserne fortsætter, fattigdommen øges, og tvangen intensiveres. Dermed er selve antitesen til næstekærlighed institutionaliseret som politisk påbud, og kontanthjælpsmodtagere er blevet Danmarks kasteløse.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden