Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Mia Amalie Holstein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Derfor trådte jeg ud af køen til det offentlige hospital

Jeg forstår ikke systemets modstand mod privathospitaler.

Mia Amalie Holstein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et kraftigt migræneanfald sendte mig midt i juni en tur på hospitalet. Anbefalingen fra lægerne på akutafdelingen lød, at jeg skulle kontakte egen læge med henblik på at få en MR-scanning. 4 dage senere var jeg henvist til neurologisk ambulatorium på Bispebjerg Hospital. Uheldigvis var personalet på vej på sommerferie, hvorfor min første tid blev i starten af august.

På Bispebjerg Hospital var det også lægens vurdering, at det ville være fornuftigt med en MR-scanning, og 15. august blev jeg indkaldt til første ledige tid til MR-scanning. Tiden lå den 21. oktober, 67 dage senere.

Min første reaktion var at kontakte Enheden for Patientvejledning. At gøre brug af retten til frit og udvidet frit sygehusvalg. Og efter et upassende spørgsmål fra patientvejlederen: »Vil du virkelig behandles på privathospital?« modtog jeg 27. august en mail om, at jeg via regionens udbudsaftale var henvist til et privathospital.

Jeg benyttede en ret, som alle andre danskere også har ret til at benytte

Det viste sig imidlertid, at jeg uheldigvis var blevet glemt i det offentlige system et sted. Og 4. september måtte jeg rykke det offentlige hospital for henvisningen. Men derfra gik det stærkt.

8. september fik jeg et opkald fra privathospitalet om, at det havde modtaget henvisningen, og om jeg ønskede en tid i morgen. I stedet valgte jeg en tid 3 dage senere.

Jeg forstår ikke systemets modstand mod privathospitaler. Sprang jeg køen over? Nej, jeg trådte ud af den uendeligt lange kø til det offentlige hospital, så de bag mig kunne komme hurtigere til. Jeg benyttede en ret, som alle andre danskere også har ret til at benytte.

Har jeg været dyr for samfundet? Nej, tværtimod. Samfundet har formentligt sparet penge. For på et privathospital koster en standard MR-scanning under udbud 1.075 kr. På et offentligt hospital koster en tilsvarende scanning 2.805 kr. (DRG-taksten).

Alligevel bruges privathospitalerne sjældent. Kun 5 ud af 100 MR-scanninger (!) udføres på et privathospital via udbudsaftaler. Og det til trods for, at ventetiden på offentlige hospitaler er op til 30 uger, mens ventetiden på privathospitaler maksimalt er 3 uger.

Privathospitalerne er udsat for ideologisk modstand og regionernes egeninteresse

LÆS KRONIK

Jeg er ikke den eneste, som påpeger dette besparelsespotentiale. For nyligt beskrev Produktivitetskommissionen, hvordan Region Midtjylland har hentet store besparelser ved at lade den private klinik, MR Scanner Viborg, overtage godt 10.000 scanninger årligt.

Der findes 117 bortforklaringer på, hvorfor privathospitalerne ikke bruges mere, end de gør: De behandler kun lette patienter, de er ikke billigere når man tager højde for forskelle i rammevilkår (akutfunktion, forskning og uddannelse), de undergraver de offentlige hospitaler, de står ikke for reoperationer …

Men der er kun en rigtig forklaring. Privathospitalerne er udsat for ideologisk modstand og regionernes egeninteresse.

Det, man burde gøre, var, at indføre en udbudspligt på standardiserede behandlinger. At lade offentlige og private hospitaler kappes om at udføre de offentligt finansierede behandlinger bedst og billigst. F.eks. skal vi tillade privathospitalerne – hvis de er bedre og billigere – at overtage driften af de offentlige MR-scannere.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden