Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Roald Als

Mikkel Andersson
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inger Støjberg sætter fingeren på et ømt punkt

Støjbergs udmelding om indvandrerdrenge er et symptom på et reelt problem.

Mikkel Andersson
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle kan ukontroversielt, med henvisning til egne oplevelser eller statistik, hævde, at teenagere er overrepræsenterede blandt dem, der udviser grænseoverskridende adfærd. At drenge og mænd er det samme, er et tilsvarende banalt synspunkt.

Så at teenagedrenge kan være nogle lømler, kan vi alle være enige om, uden at nogen har det fjerneste behov for hverken at anfægte denne konstatering eller straks rykke ud med nuanceringer om, at det skam ikke er alle teenagedrenge, som er nogle værre lømler.

Men vil man have debatten til at eksplodere, så prøv på tilsvarende vis at tilføje indvandrer- til teenagedrenge, som Inger Støjberg opdagede onsdag. For mens køn og alder er aldeles ukontroversielt at generalisere om, er etnicitet tydeligvis no-go. I stedet har ikke så få gjort opmærksom på, at Støjberg burde have nøjes med at tale om det forhold, at de var unge, for ’som bekendt’ er unge mennesker jo tit uopdragne.

Et helt særskilt problem er, at rigtig mange i debatten i øvrigt synes aldeles ligeglade med, hvorvidt Inger Støjbergs udmelding er et symptom på noget som helst eller siger noget om et reelt problem

Men uanset hvor nødigt nogen vil konfronteres med det, sætter Inger Støjberg fingeren på et ømt punkt. For her er en ubelejlig kendsgerning: Langt flere med ’anden etnisk baggrund’ opfører sig dårligt end personer med en dansk etnisk baggrund. Og særlig unge med en baggrund i Mellemøsten opfører sig dårligt. Der findes ikke opgørelser over overtrædelser af sociale konventioner som popcornkast i biografer, men det gør der til gengæld, når det kommer til juridiske overtrædelser. Og da jeg vil vove den antagelse, at de to typer grænseoverskridende adfærd ofte følges ad, kigger vi i det følgende på de tal, som Danmarks Statistik har leveret om sidstnævnte.

Hvis man konsulterer Danmarks Statistiks tal fra 2013, kommer man frem til, at personer med libanesisk baggrund er cirka 2,5 gange mere kriminelle end jævnaldrende danskere. Og det er vel at mærke, når der er korrigeret for både alder og socioøkonomiske forhold, da man ved, at yngre begår mere kriminalitet end ældre. Hvis Danmarks Statistik ikke korrigerede for alder, ville den gruppe være mere end 3 gange så kriminelle som danske unge, fordi netop de unge er så massivt overrepræsenterede. Somaliere, tyrkere, pakistanere og jugoslaver er som grupper betragtet omkring dobbelt så kriminelle som etniske danskere, igen korrigeret for såvel alder som socioøkonomiske forhold.

Så kan man tillade sig at hævde, at drenge og teenagere generelt står bag mere uacceptabel adfærd end andre, må man også acceptere, at det bør være lige så ukontroversielt at sige, at lømmeladfærd er særdeles overrepræsenteret blandt unge mænd med indvandrerbaggrund.

Men uanset hvor nødigt nogen vil konfronteres med det, sætter Inger Støjberg fingeren på et ømt punkt

At der er særskilte problemer med grænseoverskridende adfærd blandt netop de grupper findes der også rigelig eksempler på fra de kvarterer, hvor koncentrationen af indvandrere med de baggrunde er høj. Der er tale om en adfærd, som både geografisk og historisk ellers er ukendt: Udrykningskøretøjer bliver overfaldet, containere sættes i brand, og bybusser bliver rutinemæssigt stenet.

Når det kommer til biografer, har både Palads og Cinemaxx oplevet omfattende problemer i forbindelse med fejring af Eid-afslutning, hvor Palads har ophængt advarsler til de øvrige besøgende om forstyrrende adfærd, mens Cinemaxx har valgt at lukke biografer på det tidspunkt af samme grund.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I stedet for nøgternt at erkende, at her er tale om personer fra en gruppe, som er overrepræsenterede, når det kommer til grænseoverskridende adfærd, og at Inger Støjbergs historie blot er et symptom på denne overrepræsentation, insisterer man stædigt på at lade som om, der intet problem findes.

Et helt særskilt problem er, at rigtig mange i debatten i øvrigt synes aldeles ligeglade med, hvorvidt Inger Støjbergs udmelding er et symptom på noget som helst eller siger noget om et reelt problem. I stedet synes forstemmende mange primært optaget af at positionere sig som gode mennesker, der søreme ikke er generaliserende racister. Det er halvfemserne om igen, hvor ikke at kunne lide Pia Kjærsgaard nærmest blev en politisk identitet i sig selv.

Det ironiske er naturligvis, at det er lige præcis denne selvfede arrogance, der har gjort Dansk Folkeparti til et parti, der i perioder står til at blive landets største. For når andre ignorerer de indlysende problemer, som rigtig mange oplever i deres dagligdag, overlader man de facto banen til dem, som i det mindste anerkender, at der eksisterer et problem. Når så mange andre nægter blot dette, bliver konsekvensen imidlertid også, at det kun er de løsningsmodeller, som Dansk Folkeparti & Co. sætter i spil, som kommer til at fylde på den politiske dagsorden.

Pga. tekniske problemer er det i øjeblikket ikke muligt at kommentere indlæg på politiken.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden