Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Racisme. En pensioneret universitetslærer sagde for nylig til mig, at vi i Norden muligvis har de mest veluddannede taxachauffører. Gæt hvorfor?

Mrutyuanjai Mishra
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor forsvarer indvandrere racisme?

Det er ikke sikkert, at Tarek Hussein får opbakning fra de veluddannede og privilegerede indvandrere.

Mrutyuanjai Mishra
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu ved vi, at indvandrere i Danmark er så respekterede, at de bliver hædret med fine ord som perle i særlig ophidsede situationer. Det er efterhånden en fem år gammel nyhed, at indvandrere i Danmark bliver kaldt perler.

Daværende politidirektør Hanne Bech Hansen slog fast med syvtommersøm, at i en kontroversiel sag havde betjenten slet ikke brugt udtrykket ’perker’, men derimod havde sagt »Kan du fatte det, perle?«.

Hvor finder man de perler i Danmark? Hvem er de? Hvad laver de? Alt dette burde være et emne for antropologiske studier. Det må de rode med på instituttet i det gamle Kommunehospitals bygninger. Men lad nu det ligge.

Der fandtes ikke diskrimination dengang, og det gør der heller ikke I dag. Det er der nogen, der påstår. Og de er bare ikke hvem som helst. Mehmet Ümit Necef, som er ph.d. og lektor ved Syddansk Universitet, har skrevet en hel bog for at frikende danskerne fra racisme.

For nylig skrev han et indlæg i Politiken, hvor han retfærdiggør diskrimination og racisme med argumentet, at i international forskning findes en teori, der ikke på forhånd afviser, at diskrimination kan være rationel.

LÆS ANALYSE

Han er ikke den eneste. Mohammed Hassan, lægestuderende og ligeledes indvandrer, skrev i Politiken den 29 marts: »Er det racistisk at ville søge det konfliktfrie og bekvemmelige?« Han afsluttede sit indlæg med at spørge: »Forveksler vi et såret ego med racisme?«

LÆS INDLÆG

Man kan passende spørge: havde Mahatma Gandhi bare et såret ego dengang i 1893 i Sydafrika, da han på vej i et tog pludselig fandt ud af, at selv om han havde en førsteklasses billet, havde han som farvet ikke ret til at blive siddende. Det var kun de privilegerede hvide mennesker, der kunne sidde i en førsteklasseskupé, fik han at vide. Da han protesterede, blev han smidt af toget sammen med sin bagage.

Det var denne enestående racistiske handling, der transformerede Mahatma Gandhis liv, og det var faktisk begyndelsen på en lang politisk karriere, som endte med at befri Indien for racistisk og kolonialistisk undertrykkelse. Både Mohammed og Mehmet er indvandrere, men de har ikke lyst til at identificere sig med Tarek Ziad Hussein. Et interessant fænomen for danskerne generelt at observere. Endnu et godt eksempel på, at indvandrere ikke bare er en flok, men har nogle principielle uenigheder og forskellige oplevelser i dagens Danmark.

LÆS DEBAT

Kald det ’såret ego’. Eller kald det ’rationel diskrimination’, kald indvandrere for perler eller perkere. Men en ting er sikker; at man ikke så let kan slippe fri for racisme og diskrimination. Racisme findes, spørgsmålet er, hvem der bliver udsat for den og hvorfor.

De privilegerede indvandrere er selvfølgelig i deres gode ret til at mene, at de ikke bliver diskrimineret. Men der findes mange, endda rigtig mange, hvor diskrimination ikke er en abstrakt, men en barsk virkelighed.

En pensioneret universitetslærer sagde for nylig til mig, at vi i Norden muligvis har de mest veluddannede taxachauffører. Gæt hvorfor?

Jurastuderende Tarek Ziad Hussein har ligesom Gandhi startet en god debat om diskrimination. Husk lige, at Gandhi også var uddannet jurist. Sagen er bare, at Gandhi fik opbakning fra rigtig mange indvandrere i Sydafrika til sin protest mod forskelsbehandling.

Det er ikke sikkert, at Tarek Ziad Hussein kan regne med opbakning fra de veluddannede og privilegerede indvandrere, såsom Mehmet og Mohammed, men han kan regne med opbakning fra Mishra for sin gode og retfærdige kamp.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden