Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Philip Ytournel

Tegning: Philip Ytournel

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Liberalismen hører til på venstrefløjen

Liberalismen har langt mere til fælles med hippierne, rødstrømperne, globalisterne og humanisterne, end vi anerkender i dag.

Rasmus Brygger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Under den franske revolution i 1789 blev Nationalforsamlingen inddelt i to: støtterne af monarkiet og støtterne af revolutionen. Til højre i salen sad aristokraterne, der kæmpede for bevaring af den eksisterende magtdeling. Til venstre de, der insisterede på demokrati og menneskerettigheder.

Opdelingen blev populariseret i de franske aviser og har siden defineret politik ud fra to fløje: højre og venstre.

I mange år bestod venstrefløjen af de progressive republikanere og højrefløjen af monarkisterne, hvilket siden hen blev erstattet af socialisterne til venstre og de konservative til højre. Ud fra denne logik måtte den tredje store ideologi, liberalismen, placere sig til venstre, hvilket også blev tilfældet.

I Danmark gav det navn til det konservative Højre og det liberale Venstre, der dermed repræsenterede venstrefløjen i dansk politik. Men i takt med at socialdemokratismen og socialismen vandt frem, fandt de liberale og konservative en naturlig allieret i hinanden – nu handlede fløjene pludselig om, hvorvidt man ønskede en større eller en mindre stat.

Og det er præcis her, problemet opstår. For på den måde strandede værdipolitikken i den eksisterende højre-venstre-akse, og i takt med at liberale og konservative smeltede sammen i begrebet ’borgerlige’, mistede den progressive tanke en vigtig allieret i de liberale.

En af de helt store liberale tænkere, Friedrich Hayek, advarede i forrige århundrede imod ægteskabet mellem liberale og konservative, men der var tilsyneladende ingen, der lyttede; for i dag er de to ideologier blevet til én.

Det er et relevant problem for dansk politik anno 2016, hvor værdidebatten fylder mere og mere. Udlændinge- og flygtningedebatten er af danskerne udpeget til den suverænt vigtigste debat, og vi ser i stadig højere grad positionen i udlændingedebatten som et af de vigtigste parametre for, hvor man placerer et parti:

Der er dem, der ønsker ’Det Danmark, du kender’, som Socialdemokratiet forrige år kørte kampagne på, og så dem, der ikke frygter en forandring – heller ikke, hvis forandringen medfører mindre dansk kultur og mere udenlandsk.

Det er næppe nødvendigt at beskrive, at Radikale Venstre, Alternativet og socialisterne er på forandringens side, mens de borgerlige (og dem, der hører til der) frygter den. Det giver kun god mening, at Konservative er på, nå ja, den konservative side. Det samme gælder de mere eller mindre populistiske politikere, der lader sig styre af folkets frygt for forandring. Men her undrer det en tilsyneladende naiv og ungdommelig liberal som mig, hvorfor i alverden de liberale har placeret sig så tungt på den yderliggående højrefløj i værdidebatten.

Det gælder ikke kun i udlændingepolitikken. I andre værdidebatter såsom ligestillingsdebatten har liberale vendt tidligere progressive liberale værdier ryggen og står i dag skulder ved skulder med de konservative og regressive.

En af de helt store liberale tænkere, Friedrich Hayek, advarede i forrige århundrede imod ægteskabet mellem liberale og konservative, men der var tilsyneladende ingen, der lyttede; for i dag er de to ideologier blevet til én.

Jeg har altid vendt mig mod ideen om at placere tre vidt forskellige ideologier på en todimensional akse, men insisterer vi på at opdele dansk politik i venstre og højre, burde én ting være klart: I alt, der hedder værdipolitik, hører liberale til på venstrefløjen!

DIREKTØR FOR CEPOS

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her er, hvad det betyder i praksis:

I stedet for at tale om kvinders omsorgsgener burde liberale insistere på, at alle mennesker er individer, og at hverken testikler eller livmodere har mytiske egenskaber, der får kvinderne til at gå hjemme og tage bleskiftet og tøjvasken, mens manden tager sig af økonomien.

I stedet for at lade mennesker defineres af deres religion skulle liberale gå forrest og kræve, at mennesker med muslimsk baggrund vurderes på, hvordan de hver især opfører sig – ikke ved at de reduceres til en delmængde af et problem, vi alle burde frygte.

Og i stedet for at vogte over dansk kultur skulle liberale vende sig mod alle absurde påstande om islamificering og nægte at straffe mennesker for deres ideer og ytringer.

Ligesom liberalister kan have en allieret i de konservative i økonomiske spørgsmål, har liberalismen rettelig plads på venstrefløjen i værdispørgsmål. Og i takt med at Christiansborg undergraver helt fundamentale frihedsrettigheder og samtidig ser passivt til – eller endda bidrager til – samfundets regressive syn på mennesker, er der stort behov for en genfortælling af liberalismen.

Liberalisme er en ideologi, der handler om meget andet end omfordeling – liberale har gennem historien ført an i en lang række kampe, ikke bare for rettigheder, men også for det moderne og individuelle menneskesyn.

Hvis der er én ting, værdidebatten har brug for, er det et opgør med den altoverskyggende fremtidsfrygtende, pessimistiske og helt igennem konservative alliance, der er opstået i den politiske debat. Her kan liberalismen levere.

INTERVIEW MED BRYGGER

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Liberalismen har mere til fælles med hippierne, rødstrømperne, christianitterne, globalisterne, halalhippierne og humanisterne, end vi anerkender i dag.

Og så længe vi insisterer på at placere ideologier til højre eller venstre, opdelt med mærkater som konservativ eller progressiv og lukket eller åben, har jeg som liberal dælme svært ved at placere mig andre steder end på venstrefløjen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden