Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: ALS ROALD/Politiken-Tegning
Silvana Mouazan
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Støjbergs flygtningeannoncer er en skamplet på Danmark

I stedet for at give en hånd for mennesker i nød, forsøger vi at skræmme dem.

Silvana Mouazan
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I flere libanesiske aviser kunne man mandag læse Støjbergs skræmmekampagne, som er indrykket i håb om at flygtninge vil fravælge Danmark som destination.

I annoncerne fremhæves det, at den danske regering har gennemført en lovgivning, der reducerer ydelserne for nyankomne flygtninge op til 50 procent.

Ministeriet havde fået vejledning fra et libanesisk kommunikationsbureau, der har anbefalet de fire aviser, som publicerede den omstridte kampagne.

Mandag kunne indbyggerne i Libanons hovedstad, Beirut, læse Danmarks egen anti-reklame i avisen, om hvordan asylansøgere nu får færre penge og sociale ydelser end i andre EU-lande. Men flygtningene forventes ikke at blive skræmt af disse oplysninger, vurderer avislæserne i Libanon. “Med al respekt for immigrationsmyndighederne i Danmark og andre europæiske lande, for de tager bare deres forholdsregler for at forsøge at beskytte deres folk, men forholdene vil stadig ikke forhindre flygtningene i at forsøge at tage dertil,” vurderer Reasheed Badreddine, Libanon. I Libanon bor der lige omkring 4 millioner mennesker, og her befinder sig allerede over 1,1 million flygtninge fra Syrien, som lever under meget dårlige forhold. Kilde: Ritzau

Lad mig sige det på en pæn måde: Ministeriet er blevet snydt godt og grundigt.

Ikke nok har Danmark betalt en overpris for annoncerne, men de er af kommunikationsbureauet ikke blevet informeret om de aktuelle forhold i Libanon.

De skatteyderfinansierede annoncer som har kostet ca. 38.000 $ i Libanon, kunne i stedet have været brugt godt på de syriske flygtninge. Beløbet kunne brødføde 10 syriske familier i et helt år.

Desuden er der ingen syriske flygtninge der læser avis, som i dag kræver en fast abonnement, da avissalget i Libanon er styrtdykket de seneste år.

Man kunne også spørge sig selv: Hvilken flygtning der er afhængig af humanitær bistand ønsker at bruge ca. 2 dollars på en avis for at læse nyheder, når de i stedet kan købe brød til familien for det samme beløb.

Skræmmekampagnen har ingen effekt. I stedet vil annoncerne have stik modsat effekt, nemlig at de vil blive modtaget positivt. Pointen er at de syriske flygtninge, som er havnet i Libanon, lever i frygt og usikkerhed. De fleste af dem har bosat sig i fattige regioner i Libanon, hvilket er en ekstra stor byrde på landets allerede overbebyrdede ressourcer, som allerede har tager imod over en million syriske flygtninge.

Vi sidder i dag og krumme tæer og skammer os for den blottet medmenneskelighed

På grund af de finansielle begrænsninger i Libanon har de syriske flygtningen en usikker fremtid i landet, mens de seer en fremtid i Danmark. Landet vil være en bedre løsning for dem og en lysere fremtid for deres børn.

Ministeriet retter også sin informationsindsats især mod menneskesmuglere, tranportører og mellemhandlere, der formidler rejserne. Ministeriet oplyser, at Danmark står øverst på menneskesmuglernes liste. Men ingen har umiddelbart kunne dokumentere disse påstande.

Seriøst, hvilken menneskesmugler lader sig af skræmme af en annonce, som har en minimal effekt mod migration. Desuden hvis vi antager at menneskesmuglere læser avis, ville de oplyse potentielle asylansøgere om de nye tiltag i Danmark, som bare betyder et tab for dem.

I øjeblikket oplever Europa en af de største humanitære kriser, og regeringen har valgt af at svigte krigens ofre, ved at oplyse dem om, at de er ikke velkomne - det sker gennem en annonce.

I stedet for at give en hånd for mennesker i nød, forsørger vi at skræmme dem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mange vil nok mene at kampagnen allerede har sat sine spor og virker, idet de syriske flygtninge som er havnet i Rødby ikke ønsker asyl i Danmark, selv om det objektivt set er et sikkert sted. Klapsalverne skal man vente med. Som jeg før har pointeret, når man er på flugt, så er man på flugt. Ingen kampagne vil kunne skræmme mennesker som flygter fra fattigdom og krig.

Når Sverige åbner sine arme og omfavner de syriske flygtninge, og i Danmark oplever man en dansk mand stå på broen over E47 uden for Rødby og betragter flygtningestrømmen og med sin sørgelige afstumpethed, spytter på dem og råber de skal skride hjem, så er man ikke i tvivl om, hvilket land de syriske flygtninge ønsker at søge hen imod.

Annoncerne har skabt et dårligt ry for Danmark ikke både i EU men også i resten af verden.

Danmark har altid været et land, der har en lang tradition for at støtte og arbejde med menneskerettigheder, og desuden underskrevet og ratificeret en række internationale menneskerettighedskonventioner.

Inger Støjberg vil nok mene, at hun har gjort et skide godt job, uden at overveje, at disse annoncer vil koste Danmark sin internationale anerkendelse og omdømme, og vores evne til at beskytte de svageste vil vi i fremtiden bedømmes efter annoncerne.

Vi sidder i dag og krummer tæer og skammer os over en manglende medmenneskelighed.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden