Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Trine Pertou Mach

Derfor har vi racismeparagraffen

Racismeparagraffen diskuteres løbende - i dag markerer vi hvorfor den blev indført.

Trine Pertou Mach

9. november 1938 markerede et nyt uhyggeligt kapitel i den systematiske vold mod europæiske jøder, der kulminerede med holocaust.

I løbet af Krystalnatten angreb organiserede nazistiske korps og civile medløbere mange tusinde butikker ejet af jøder, nedbrændte omkring 200 synagoger og tævede tæt på 100 jøder ihjel. Mere end 25.000 jøder blev arresteret, interneret og mishandlet.

I de efterfølgende syv år fandt systematisk deportation, forfølgelse, henrettelse med målet om udryddelse af hele den jødiske befolkning sted. Massakrer og udryddelseslejre som ved krigens afslutning betød, at omkring 6 millioner henrettede eller døde af sult og sygdomme. Omkring 2/3 af Europas jøder!

En ufattelig skamplet på Europas historie og et så vulgært og grusomt folkemorderisk kapitel, at det næsten ikke er til at kapere.

Netop derfor er det så vigtigt, at vi bliver ved at markere årsdagen for det, der skete i et højtindustrialiseret moderne Europa. Det er en del af vores moderne og fælles historie.

Begivenheden markeres i Danmark i dag med arrangementer flere steder.

I København sammenkædes Krystalnatten med 75-året for indførelsen af den danske racismeparagraf.

Ikke fordi man er ømskindet eller ønsker at knægte folks ret til at udtale sig. Racismeparagraffen blev netop indført i 1939 i Danmark som et svar på jødeforfølgelserne (paragraffen blev ændret i 1971 som følge af en FN-konvention om afskaffelse af racediskrimination og senere igen blev tilføjet seksuel orientering).

Politikerne vidste allerede den gang, at forfølgelse og overgreb over for minoriteter på grund af eks. etnicitet eller religion starter med latterliggørelse, diskrimination og dehumanisering som baner vejen for opildnen til had.

Vi er som samfund og som kontinent ikke i dag i en situation, hvor vi kan sige os fri for, at historien kan gentage sig. Og set i det lys er der desværre grund til at fastholde racismeparagraffen.

Jøder bliver stadig chikaneret i Danmark, bevæggrunden er måske ikke altid traditionel antisemitisme men i stedet konflikten i Mellemøsten blandet med religiøst vrøvl. Det gør det selvsagt ikke mindre uhyrligt.

Muslimer bliver lagt for had på grund af deres religion og selv danske parlamentarikere har båret brænde til dette bål. Bøsser bliver tævet, fordi de er bøsser og senest måtte en børnefamilie forlade en mindre jysk by på grund af systematisk chikane, fordi forældrene var lesbiske.

For nogen er det en alvorlig knægtelse af deres personlige frihed, at de kan straffes for at udbrede nedværdigende udtalelser eller billeder. Men set i historiens bakspejl er der desværre en grund til, at det er gjort strafbart.

Men heldigvis behøves det ikke bare at være en sag for domstolene. Vi har alle – alle – et ansvar for, at beskytte og fremme minoriteters rettigheder og mangfoldighed i vores land.

Til daglig kan vi – hver især – sige fra over for diskrimination, hetz, chikane, hadefulde ytringer og 'dumsmarte bemærkninger', der rammer minoritetsgrupper. Ja faktisk bør vi.

Aldrig mere en krystalnat.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce