Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forsider. Franske medier dagen derpå - aviserne mindes de terrordræbte kolleger på Charlie Hebdo.
Foto: Bertrand Combaldieu/AP

Forsider. Franske medier dagen derpå - aviserne mindes de terrordræbte kolleger på Charlie Hebdo.

Trine Pertou Mach
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad ikke terroristerne vinde

Det intelligente svar mod den terror, som udføres af jihadisterne i Europa, er, at vi står endnu stærkere sammen.

Trine Pertou Mach
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et folk' sagde den norske statsminister Jens Stoltenberg, da Norge blev ramt af Breiviks terror 22. juli 2011. Det er det valg, Frankrig - og vi andre - nu står i igen: At vi ikke skal lade terroren vinde over åbenhed, demokrati og humanisme.

Terrorangrebet mod det venstreorienterede satiremagasin Charlie Hebdo og det racistiske ditto på et jødisk supermarked har medført vrede og fordømmelse bredt politisk, også herhjemme. Det er vigtigt, for vi skal stå sammen mod al form for terror.

Morderne søger religiøs-politisk legitimitet. Nok søger også andre fanatikere i lignende typer angreb dækning bag religiøse dogmer, men selve handlingerne, midlet, skal ikke anerkendes som en politisk handling. Det er vanvid, at ville straffe og slå ihjel, fordi nogen tegner en tegning eller ytre en bestemt holdning og det finder selvsagt ikke legitimitet i nogen religion eller noget politisk ståsted. Som Løkke sagde det forleden aften i partilederrunden – det er voldtægt af islam.

Ligesom vi skal konfrontere reaktionære islamiske miljøer, der fremmer adskillelsen mellem muslimer og ikke-muslimer og som ikke accepterer mennesker som ligeværdige, skal vi konfrontere de bevægelser og synspunkter hos 'os selv', der står for det samme, men med modsat fortegn

Det er vigtigt, at vi ikke accepterer det, der er sket i Paris, som en konflikt mellem to parter. Det er konkrete menneskers konkrete kriminelle handlinger, der skal behandles som sådan. Som samfund, som fællesskab, skal vi stå samlet og gå op i mod det. Og mod deres respektive syge politisk-religiøse ideologier. På samme vis skal vi fordømme vold som middel, når grupper og enkeltpersoner forsøger at terrorisere sig til indflydelse og magt, de aldrig ville kunne opnå gennem demokrati.

Et af de udsagn, som går igen og igen som reaktion på myrderierne er, at terroristerne aldrig må vinde. Enig. Og svaret er – med Stoltenbergs ord – 'det stærkeste af alle verdens våben, det frie ord og demokrati'. Dét skal vi skal sætte kursen fremover med.

LÆS LINK TIL JENS STOLTENBERGS TALE

Men jeg synes, at noget meget vigtigt bliver overset her.

De maskerede mænd bag angrebet i hjertet af Paris påberåbte sig at være en del af terrornetværket Al Qaida Yemen. Gidseltageren i supermarkedet har muligvis tilknytning til Islamisk Stat, muligvis handler han og hans kæreste ’bare’ på egen hånd som små copycats. Det er desuden ikke klart endnu, om de to angreb er del af en fælles plan (i hvert fald er Al-Qaida og Islamisk Stat jo stærke konkurrenter).

Organisationer, der påkalder sig de store ideologiske forklaringer – hævn over krænkelse af profeten eller en syg kamp for et strengt religiøst kalifat. Vejen til dette går gennem vækkelse af muslimer til kamp mod 'korsfarerne', for nu at bruge en af deres slidte floskler.

Og det er netop her de ikke må vinde. Terroristerne må ikke vinde ved, at vi skaber en konflikt mellem dem og os. Mellem muslimer og ikke-muslimer. Mellem ’Vesten’ og ’islamisterne’. Konflikten er mellem den del af menneskeheden, der tror på frihed – og fanatikere, der med våben i hånd vil definere en sandhed, der skal omfatte os alle.

Får muslim-bashingen ny vind i sejlene, vinder terroristerne, fanatikerne, antidemokraterne.

Os-dem tænkningen trives desværre bredt. Vi har alvorlige udfordringer med radikalisering af unge i visse miljøer. Og dén udfordring er alvorlig. Men også de vil vinde anseelse, hvis den herskende skillelinie i debatten går mellem muslimer og Vesten. Svarene på disse radikaliseringstendenser er komplekse og vil også kræve, at islamiske foreninger og organisationer kommer ind i kampen og gør det klart for de unge, at vejen frem ikke er den radikaliserede.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det intelligente svar mod den terror, som udføres af jihadisterne i Europa, er, at vi står endnu stærkere sammen. Ikke mindst med de muslimske medborgere, som i dagligdagen er første ofre for jihadisternes reaktionære samfundsopfattelse. At vi vender os klart og tydeligt mod de kræfter hos os selv der - lige som fanatikerne - ønsker at slå en kile ned mellem folk på grund af religion.

Ligesom vi skal konfrontere reaktionære islamiske miljøer, der fremmer adskillelsen mellem muslimer og ikke-muslimer og som ikke accepterer mennesker som ligeværdige, skal vi konfrontere de bevægelser og synspunkter hos 'os selv', der står for det samme, men med modsat fortegn.

Den nationalistiske højrefløj i Tyskland har under betegnelsen Patriotiske Europæere mod Islamisering af Vesten søgt at skærpe konflikten. Breivik har sine ideologiske rødder i dele af disse strømninger. Og vi har aflæggere af dette i Danmark. Det er politiske strømninger, som disse, jihadisterne står på. Vores stærkeste våben mod dem alle, er accepten af mangfoldigheden. Og en konsistent insisteren på frihed, lighed, åbenhed og et inkluderende demokrati.

Demokratiet er stærkere end den værste trussel – og det fordrer, at vi siger fra over for alle, alle, reaktionære og antidemokratiske strømninger og står fast på frihedsbudskabet.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden