0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Behovet for en vækstpakke vokser

Regeringens tøven kan få alvorlige konsekvenser for både arbejdsmarkedet og økonomiens langsigtede vækstpotentiale.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Når nu hænderne begynder at være til stede, og risikoen for overophedning er forsvindende lille, kan man spørge, om ikke det er tid til at slå to fluer med et smæk?«, spørger AE Rådet, der ønsker nye offentlige investeringer. Foto: Thomas Borberg

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Sidste år skrumpede den samfundsøkonomiske kage – opgjort som BNP – med godt 1 pct., og i år er der udsigt til et endnu større fald. EU-kommissionen, der for nylig offentliggjorde en prognose for Danmark, venter, at det danske bruttonationalprodukt i år falder med mere end 3 pct., og at vi næste år kun får en meget svag positiv vækst.

Vi befinder os altså i en situation, hvor den økonomiske vækst ligger milevidt fra de ’normale’ 2 pct., som økonomien i gennemsnit er vokset om året de sidste knap 40 år.

Den økonomiske nedtur har medført, at arbejdsløsheden i de seneste måneder har været stærkt stigende. Alene fra februar til marts 2009 voksede køen af arbejdsløse med 10.600. Tilsvarende stigninger skal man tilbage til oliekriserne for at finde.

Med de vækstudsigter, vi ser i øjeblikket, kan vi ikke forvente, at arbejdsløsheden holder op med at stige før tidligst i 2011. Til den tid risikerer vi, som f.eks. Nationalbanken forventer, at stå med op imod 200.000 arbejdsløse. Køen af arbejdsløse vil altså, som følge af vækstkrisen, være vokset med 150.000 sammenlignet med bundniveauet i 2008.

Forårspakken - politisk-økonomisk lurepasseri?
Regeringens reaktion på vækstkrisen har været lanceringen af ’forårspakke 2.0’. I forårspakken har man valgt dels at stimulere økonomien med skattelettelser fra 2010, dels at give befolkningen mulighed for at slagte ’sparegrisen’ med pengene fra den særlige pensionsopsparing (SP).

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere