0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mediejurist: DR’s formand har vidnepligt i lægekagesagen

DR-formand Michael Christiansen, der har hørt den hemmelige optagelse, kan ikke påberåbe sig kildebeskyttelse, skriver Oluf Jørgensen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Juridisk set er kildebeskyttelsen for journalister en undtagelse fra den almindelige vidnepligt.

Retsplejeloven § 172 gælder for medier, der hører under medieansvarsloven og fritager fra at afgive vidneforklaring om kilder. Der er tilsvarende undtagelser i retsplejelovens regler om udlevering af materiale, beslaglæggelse og ransagning.

Formålet er at styrke ytringsfriheden for borgere, der har vigtige oplysninger, men ikke tør stå frem som kilde, fordi de risikerer repressalier f.eks. fra en arbejdsgiver. Kildebeskyttelse giver whistle blowere en mulighed for at få oplysninger frem om samfundsmæssige forhold. For journalister og medier er kildebeskyttelse og vidnefritagelse i nogle tilfælde nødvendig for at løfte opgaven som public watchdog. Kildebeskyttelse giver journalister og redaktører mulighed for at modtage og formidle vigtige oplysninger, der ellers ville forblive hemmelige. Til gengæld får de ansvaret for publicering af en oplysning, når kilden er anonym.

Vidnefritagelse gælder for oplysninger, der kan afsløre, hvem der er kilden. Det vil sige oplysninger om en anonym kilde, interviewperson, forfatter, fotograf eller en person, der medvirker anonymt i et indslag. Kildebeskyttelsen efter retsplejeloven omfatter som udgangspunkt ikke oplysningens indhold eller andet researchmateriale. Andet materiale og andre oplysninger end selve oplysningen om kildens identitet vil dog være beskyttet, når der er en reel risiko for, at videregivelse vil afsløre kildens identitet.

Oplysninger om myndigheder og virksomheder er ikke omfattet af vidnefritagelsen. Kildebeskyttelsen har til formål at få oplysninger frem om myndigheder og andre samfundsmæssige forhold, og derfor ville det være besynderligt, om myndigheder og virksomheder skulle beskyttes. Hvis kildens arbejdssted kun omfatter få personer, kan det dog være nødvendigt, at det ikke bliver omtalt eller kun med en bredere formulering.

TV 2, der i 2007 modtog og publicerede en oplysning om udsendelse af jægersoldater til Irak, har siden beskyttet både kilden og myndigheden. Da der i 2007 blev rejst beskyldninger mod politikere for at røbe fortrolige oplysninger fra Udenrigspolitisk Nævn, kunne TV 2 uden problemer med kildebeskyttelsen have oplyst, at den anonyme kilde ikke havde oplysningen fra Udenrigspolitisk Nævn.

TV 2 har for nylig sendt den mangeårige medarbejder Kaare R. Skou på tvungen afspadsering, fordi han uden at afsløre kilden oplyste, at kilden kom fra Forsvarsministeriet. TV 2’s beskyttelse af myndigheden (evt. ministeriet) har ikke grundlag i de gældende principper for kildebeskyttelse.

Vidnefritagelse gælder ifølge retsplejeloven for redaktører og redaktionelle medarbejdere ved medier, der er omfattet af medieansvarsloven. Vidnefritagelsen gælder også for freelance-journalister, der leverer stof til medier, og for andre personer, f.eks. teknikere, der har tilknytning til fremstilling af et indslag i radio/tv (eller publicering af en artikel i en avis). I den enkelte sag vil vidnefritagelsen gælde for den ansvarshavende redaktør, journalister og andre, der arbejder redaktionelt eller med den tekniske produktion ved det medie, der modtager en oplysning fra en anonym kilde.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere