Det sekulære samfund er den eneste samfundsform, som udviser samme selvfølgelige respekt for alle mennesker, uanset deres kulturelle og religiøse baggrund.
I det sekulære samfund råder religionsfriheden, retten til at tro på den gud, man vil – men også retten til slet ikke at tro på nogen gud.
Det sekulære samfund opmuntrer til kritik af alle idéer på lige vilkår, uanset om ideologierne betegnes som politiske, filosofiske eller religiøse.
Ingen skal have ret til at undgå kritik eller slippe for at stå til ansvar ved at henvise til religionsfriheden.
Og ingen skal kunne gemme sig bag kulturelle traditioner, hvis disse krænker menneskerettighederne.
I det sekulære samfund har ingen gruppe ret til at undertrykke enkeltpersoner eller begrænse deres måde at leve på, uanset om det er i religionernes eller traditionernes navn.
Det sekulære samfund siger ja til mangfoldighed – men forskellige kulturelle udtryk og levemåder er kun værd at efterstræbe, hvis de er valgt frit af alle involverede.
Hvis kollektivets identitet sættes højere end individets rettighed, bliver fejringen af mangfoldigheden i praksis ikke andet end et forsvar for forskelligheder mellem grupper med et samtidigt krav om ensretning og tvang for individer.
Det, vi kalder tolerance, forvandles i så fald til hensynsløshed. FN’s Human Development Index taler sit tydelige sprog: Den sekulære samfundsform er betydeligt mere human end samfund, der er styret af religiøse dogmer.
De fleste svenskere tilhører en begunstiget elite, der – uanset om de er troende eller ej – har mulighed for at forholde sig frit til religiøse påstande, på nogenlunde samme måde som de forholder sig til poesi, musik eller klassisk drama.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar