Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Replik. Politikens ansvarshavende chefredaktør ønsker et klart svar fra Dansk Folkeparti på spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal være et multikulturelt samfund eller ej.
Foto: ADRIAN JOACHIM

Replik. Politikens ansvarshavende chefredaktør ønsker et klart svar fra Dansk Folkeparti på spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal være et multikulturelt samfund eller ej.

Debat

Du glemte at svare, Pia Kjærsgaard

Politikens chefredaktør spørger igen DF-formanden: Skal Danmark blot være for danskerne?

Debat

Kære Pia Kjærsgaard. Det er ikke så tit, Politiken har anledning til at glæde sig over Dansk Folkepartis politiske udmeldinger, sådan som jeg gjorde i min leder i fredags.

LÆS LEDER

Derfor er det dobbelt trist, at du reagerer, som om Politiken har forsøgt at gøre dig eller dit parti ansvarlig for terrorangrebet i Norge. Det har vi naturligvis ikke.

Derimod mener vi, at en så afskyvækkende handling i et land, der står os så nær, må forene os i ønsket om at overveje, hvad vi kan lære. Om der er noget, vi kan gøre for at forhindre, at selv et afsporet menneske kan føle sig berettiget til noget så forfærdeligt.

Du skriver om tonen, men lederen handler om et mere grundlæggende spørgsmål: Tager vi det udgangspunkt, at Danmark ligesom Norge og de andre lande, der omgiver os, på godt og ondt er multikulturelle samfund præget af indvandring og integration?

Er målet for dig og Dansk Folkeparti et Danmark for danskerne – dvs. en udrensning af indvandrerne fra fremmede kulturer?Eller er målet et land uden indvandrere fra fremmede kulturer og uden det præg, de sætter på samfundet?

SVAR FRA KJÆRSGAARD

Når jeg spørger ind til dit syn på det spørgsmål, er det også i lyset af den debat, som fulgte i kølvandet på Sørine Gotfredsens kronik, hvor hun fik fremstillet det sådan, at det var Politiken og andre formastelige, der havde nedkaldt det multikulturelle samfund over Danmark, og som dermed havde åbnet sluserne for uafvendelige konflikter, had og vold. I lyset af de stærke reaktioner på de formuleringer modererede hun senere sit synspunkt, så det blev klart, at også hun erkender, at der i den verden, vi lever i, ikke er noget alternativ til den multikulturelle virkelighed.

Det vil nok være for meget at håbe, at du og Politiken er enige om, hvordan vi løser de spørgsmål, der knytter sig til denne virkelighed. Mindre kan også gøre det.

Og her på avisen vil vi meget gerne deltage i debatten om, hvordan vi kommer videre med at løse de problemer, der opstår, når mennesker med forskellig baggrund skal lære at leve side om side.

Og vi er enige om, at den debat ikke behøver være pæn. Lad os få argumenterne på bordet – også de hårdtslående.

Men spørgsmålet står stadig ubesvaret tilbage: Er vi enige om det multikulturelle udgangspunkt?

Eller er målet for dig og Dansk Folkeparti et Danmark for danskerne – dvs. en udrensning af indvandrerne fra fremmede kulturer? Vi glæder os til svaret.

Venlig hilsen

Bo Lidegaard

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce