Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ineffektiv. »Skal man tro forskningen, er der intet, der tyder på, at videoovervågning forhindrer alvorlig kriminalitet som vold og drab. Det er der nogle ret banale grunde til«, skriver lektor.
Foto: JENS DRESLING

Ineffektiv. »Skal man tro forskningen, er der intet, der tyder på, at videoovervågning forhindrer alvorlig kriminalitet som vold og drab. Det er der nogle ret banale grunde til«, skriver lektor.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nej, flere kameraer stopper ikke knivoverfald

Politikere vil løse kriminalitetsproblemer med videoovervågning. Det hjælper ikke, mener lektor.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Barfoed har været på studierejse til England for at blive klogere på videoovervågningens virkninger. Og ministeren var tilsyneladende begejstret for det, han så.

I hvert fald vil han nu have flere overvågningskameraer i det offentlige rum i Danmark. Ifølge ministeren vil det have en præventiv effekt og bl.a. medvirke til at forhindre terrorisme.

ARTIKELJustitsminister: Mere overvågning, tak ( eksternt link)

Socialdemokraterne vil også være med.

På baggrund af flere knivstikkerier i København vil medlem af borgerrepræsentationen Lars Aslan Rasmussen have mange flere overvågningskameraer, fordi det vil få »mulige gerningsmænd til at tænke sig om en ekstra gang, inden de trækker kniven«.

S: Mere overvågning stopper knivoverfald(eksternt link)

Det er langt fra første gang, at politikere står i kø for at løse kriminalitetsproblemer med mere videoovervågning. Dermed får de markeret, at de er handlekraftige og villige til at bruge stærke midler. Men det er ikke andet end store slag i luften.

Skal man tro forskningen, er der intet, der tyder på, at videoovervågning forhindrer alvorlig kriminalitet som vold og drab. Det er der nogle ret banale grunde til.

En er, at overraskende få overhovedet bemærker, at de træder ind i et videoovervåget område, når de færdes i byen. Man kan med andre ord ikke gå ud fra, at potentielle knivstikkere lægger mærke til skiltning, når de går fra den ene natklub til den anden.

Og hvis gerningsmændene ikke er klar over, at de er under overvågning, så har overvågningen naturligvis ingen præventiv effekt.

Et andet problem er, at hvis videoovervågning skal virke præventivt, så kræver det, at mulige gerningsmænd tænker rationelt og fornuftigt. De skal lave en risikoanalyse, hvor de tænker på, at de bliver filmet, og at det medfører, at de bliver fanget og straffet. På den baggrund skal de så beslutte sig til alligevel ikke at trække kniven.

Problemet er blot, at meget få gerningsmænd tænker på denne måde. Alvorlig kriminalitet udøves ofte under indflydelse af alkohol eller stoffer eller i en form for affekt, hvor blodet koger, og kølige risikoanalyser ligger meget langt væk.

Risikoen er, at alvorlige problemer med personfarlig kriminalitet får lov at stå uløste hen.

Endelig kan man pege på, at hvis forbryderne faktisk handler velovervejet og virkelig vil stikke med kniv, så kan de også finde ud af at gøre det steder, hvor der ikke er overvågningskameraer. I disse situationer har man ikke opnået andet end at flytte kriminaliteten fra et sted til et andet.

Konklusionen er altså, at videoovervågning ikke forhindrer alvorlig kriminalitet og meget vel kan være penge ud af vinduet.

Man kan imidlertid også forestille sig nogle mere alvorlige konsekvenser, f.eks. at den øgede overvågning skaber falsk tryghed. Det sker, hvis borgerne føler sig trygge, fordi de fejlagtigt tror, at videoovervågningen beskytter dem.

Men det er også muligt, at overvågningen ligefrem skaber øget utryghed. Det er således langt fra sikkert, at de mange kameraer bliver opfattet som et signal om tryghed. De kan lige så godt blive set som et tegn på, at et område er farligt - ellers ville der jo ikke være grund til at hænge overvågningskameraerne op.

Øget overvågning af danske borgere er et emne, som fortjener at blive diskuteret seriøst og med ydmyghed. Desværre ser det ud til, at nogle politikere vælger at bruge også dette område til hurtige markeringer og symbolpolitik.

Risikoen er, at alvorlige problemer med personfarlig kriminalitet får lov at stå uløste hen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden