Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bunkepul. At krigsfanger i Abu Ghrabi-fængslet skulle lufte deres seksuelle lyster har gjort mange af Politikens læsere vrede.

Bunkepul. At krigsfanger i Abu Ghrabi-fængslet skulle lufte deres seksuelle lyster har gjort mange af Politikens læsere vrede.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi ønsker ikke at gøre nogen fortræd

Satireduo vil dog ikke undskylde kontroversiel terrorstribe.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Er jeg den eneste, der er lidt liderlig?«

Sådan spørger en mand i en stor bunke af krigsfanger i Iraks navnkundige Abu Ghraib-fængsel i satirikerne Michael Wulff og Anders Morgenthalers version.

Striben blev bragt på bagsiden af Politikens kultursektion i torsdags, og siden har redaktionen modtager læssevis af klager over tegningen.

Også Wulffmorgenthaler har fået henvendelser med beskeden om, at nu var grænsen overskredet.

Ingen af tegningens to bagmænd har ønsket at udtale sig direkte om deres arbejde, men Wulffmorgenthaler-selskabets administrerende direktør Sarita Christensen har fulgt forløbet tæt og talt med sagens hovedpersoner flere gange undervejs.

»De oplever lige nu et pres for, at de skal tage stilling til, hvordan de må og skal arbejde fremadrettet. Den debat er de ikke en del af«, siger Sarita Christensen.

Hun forklarer, at Michael Wulff og Anders Morgenthaler er kede af, at deres tegning har stødt så mange mennesker, men at det ikke foranlediger dem til at ændre deres måde at arbejde på.

Vi skal ikke derhen, hvor en anden skal vurdere Wulffmorgenthalers striber. For så er det ikke et modigt frirum, Politiken stiller til rådighed. Så er det bestillingsarbejde.

»Satire skal sætte ting i gang. Her går den ind og bringer en debat i kog, men satiren er jo ikke regelsættet, og det skal den heller ikke være. Satiren er derimod et frirum, der også skal være plads til. Hverken Michael eller Anders ønsker at gøre nogen fortræd, men de vil til enhver tid kræve deres ret til at udfolde sig på den fantastiske platform, Politiken har stillet dem til rådighed. Og det vil altid overstige det at gøre nogen kede af det«, forklarer Sarita Christensen.

Tegningen fjernet

Tegningen og de mange læserhenvendelser, den afstedkom, fik i tirsdags Politikens chefredaktør Lars Grarup til at henvende sig til de to humorister for at diskutere grænserne for deres satiriske udfoldelser.

Konsekvensen af telefonopkaldet blev, at de to kunstnere følte sig forpligtede til at fjerne tegningen fra nettet for at vise Politiken god vilje, forklarer Wulffmorgenthalers administrerende direktør.

LÆS DEBATINDLÆG

Men efter en tænkepause er det ikke en beslutning, som Wulffmorgenthaler har det godt med.

»Det her er noget rod. Michael Wulff har fået sig selv til at sende en mail, han ikke mener, hvor han forslår, at Politiken får lov at kigge striberne igennem. Men vi skal ikke derhen, hvor en anden skal vurdere Wulffmorgenthalers striber. For så er det ikke et modigt frirum, Politiken stiller til rådighed. Så er det bestillingsarbejde. Og så er det ikke Wulffmorgenthaler«, mener Sarita Christensen.

Politikens chefredaktør Lars Grarup er enig med de mange læserhenvendelser, Politiken har modtaget: Torsdagens stribe var over stregen.

Han understreger, at det er en opfattelse, han i dag deler med Wulffmorgenthaler.

»Det er åbenlyst, at det netop er det ekstremt og absurd grænseoverskridende, Wulffmorgenthaler arbejder med. Ofte fungerer det og er morsomt. Andre gange - som i dette tilfælde - er vi enige om, at det slet ikke er morsomt«, siger Lars Grarup.

Både Politikens ledelse og Wulffmorgenthaler understreger, at de er glade for striberne i Politiken, og at de ikke ser nogen grund til at ændre væsentligt i præmisserne for samarbejdet.

»Vi er i en god, fremadrettet dialog om Wulffmorgenthalers striber«, betoner Politikens chefredaktør Lars Grarup.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden