Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krisesnak. Helle Thorning-Schmidts første nytårstale bliver præget af krisen.
Foto: TYCHO GREGERS

Krisesnak. Helle Thorning-Schmidts første nytårstale bliver præget af krisen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatter savner input: Hvordan skal Thorning gribe nytårstalen an?

Læserne har peget Thorning i den rigtige retning. Nu skal nytårstalen skrives.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det har ikke skortet på forslag til Helle Thorning-Schmidts første nytårstale. Til gengæld har der været langt mellem julesnapsene, når det gælder hovedemnet: Danmarks vej ud af krisen.

Har vinterdepressionen fået overtaget, så vi nu alle frygter, at fremtiden er pantsat til et falleret finanssystem, og vores skæbne ikke længere er i egne hænder?

Selv de, der glæder sig over regeringsskiftet og mener, at Danmark stråler af 'optimisme' og 'medmenneskelighed' som 'S. Sørensen' fra København skriver, kan ikke pege på, hvor alle de nye arbejdspladser skal findes. 'Lars' fra Hedehusene mener ligefrem, at Thorning ikke skal foregøgle os, at der er nogen løsning, men i stedet ærligt slå fast, at »kassen er tom, det ligner smalhals så langt øjet rækker«.

Så let slipper statsministeren ikke. Og det ville også være forkert.

Økonomien er og forbliver statsministerens helt store udfordring nytårsdag. Regeringsgrundlagets svar var grøn vækst.

Men kan Thorning sælge troen på et grønt mirakel til en befolkning, der allerede har fået piftet adskillige nytårstaler op med grønne vitaminer, og som netop har set COP17 ende i samme triste ringhjørne som COP15? Jeg tror det næppe – for nu at citere en socialdemokratisk forgænger i embedet

Til gengæld er der bred enighed om nytårstalens fokus – selv om fortolkningen af virkeligheden er meget forskellig. Fra rød fløj vil man gerne høre statsministeren tale om lighed, social retfærdighed og solidaritet. Men Thorning skal også minde danskerne om balancen mellem »Gør din pligt og kend din ret«, som 'Holger Øster Mortensen' fra Odder siger.

Anstændigheden i politik – eller rettere mangel på samme – er også noget, der optager begge fløje. Det ville være stærkt, om Thorning kunne komme omkring emnet på en god måde. Men det bliver svært.

Kan Thorning sælge troen på et grønt mirakel til en befolkning, der allerede har fået piftet adskillige nytårstaler op med grønne vitaminer, og som netop har set COP17 ende i samme triste ringhjørne som COP15.

Sagen om Helle Thorning-Schmidts mands skattepligt og undersøgelseskommissionen mod Troels Lund Poulsens personlige rådgiver gør det næsten umuligt for statsministeren at omtale emnet uden at blive beskyldt for hykleri - eller det, som er værre.

EU's krise og eurokrisen kommer Thorning ifølge læserne ikke udenom. Og de bliver ikke skuffede. Eurokrisen sætter spørgsmålstegn ved 40 års dansk europapolitik. Det må og skal statsministeren kommentere. Her har Villy Søvndals med sin utidige udmelding heller ikke gjort livet nemmere for statsministeren.

Med emnerne i hus, udestår der kun de konkrete forslag til, hvordan statsministeren kan give os troen på Danmark og på fremtiden tilbage.

Hvordan mener du, at Danmark bedst kommer igennem krisen og sikrer velfærdssamfundet? Giv dit bud på formuleringer herunder.

FACEBOOK

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden