Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debat

Obama har rottet sig sammen med den grådige finanselite

Obama har storsvigtet i kampen mod kapitalismen, mener en af venstrefløjens grand old men.

Debat

Da Barack Obama i 2008 holdt sin sejrstale i Chicago, blev der tændt et håb over hele verden om en ny amerikansk politisk epoke, der én gang for alle ville gøre op med den forhenværende republikanske Bushregerings økonomiske og udenrigspolitiske kurs.

Præsidentvalget blev også afgjort af økonomien, og Barack Obamas første altoverskyggende opgave var at tage sig af finanskrisen og den recession, den amerikanske økonomi befandt og fortsat befinder sig i.

Politiken har talt med filosof og professor i lingvistik Noam Chomsky – en af venstrefløjens vigtigste intellektuelle nulevende stemmer.

Noam Chomsky, hvis du skulle opsummere de sidste fire år, har Obama så levet op til dine forventninger?

»Der var ingen realistiske forventninger til Obama, da han stillede op som demokraternes præsidentkandidat. Mange blev blændet af ideen om den første farvede person som præsidentkandidat. Når alt kommer til alt, var hans kampagne og politik intetsigende. Det var ren reklame. Obama var et reklamestunt«.

Et reklamestunt?

»Få måneder efter at Barack Obama var blevet valgt, blev den årlige fest for den amerikanske reklameindustri afholdt, hvor årets bedste reklamekampagner bliver kåret. Obama vandt stort. Han bankede endda Apple til konkurrencen. Obamas politiske projekt var ren marketing uden reel substans«.

At Obama slår Apple på grund af sin velsmurte valgkampagne, er vel et udtryk for, at han havde fat i noget rigtigt, som vælgerne efterspurgte. Det underminerer da ikke i sig selv substansen i Obamas politiske projekt?

»Lige i dette tilfælde gør det. For se på de finansielle donationer, som Obama modtog under præsidentvalget. Donationerne, som landede på Obamas bord, kom primært fra de finansielle institutioner, som foretrak Obama frem for den republikanske John McCain. Samtidig med at Obama modtog store summer til sin kampagne fra finansverdenen, måtte han hurtigt forholde sig til den presserende økonomiske krise, som var brudt ud. Det gjorde han ved at nedsætte en komité af økonomiske rådgivere, kort efter at han kom til magten, der skulle være med til at formulere løsninger på krisen. Prøv engang at se på den liste af personer, som Obama endte med at vælge«.

Vi må ind og ændre fundamentet, som de finansielle institutioner står på

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceHvad er det særlige ved dem?

»De var alle fortalere for det bestående og havde haft en fortid i Wall Street. Ingen af de internationalt anerkendte økonomer, der havde været kritiske over for finansverdenen og bankernes fremgangsmåder før krisen, blev valgt til at være en del af komiteen. De personer, der ønskede at reformere det økonomiske system, blev holdt ude. Der var ingen fornyelse, derfor så vi ingen reel reform«.

Det, du siger, er, at de mennesker, der var med til at køre økonomien i sænk, nu havde til opgave at fikse den?

»Præcis. Obama talte meget om forandring i sine taler under præsidentvalgkampen, men det, han gjorde, så snart han havde fået præsidentposten, var at genbruge den forhenværende regerings økonomiske politik. Flere medier, herunder Bloomberg Press, har gennemgået Obamas liste af økonomiske rådgivere fra komiteen én efter én og konkluderede, at de fleste ikke burde være økonomiske rådgivere, men i stedet slæbes i retten for deres medvirken til den økonomiske krise. Vi taler om folk som Robert Rubins slæng, Laurence Summers og Timothy Geithner. De her mennesker har selvfølgelig påvirket Obama«.

Hvordan?

»Hvis du ser på Obamas økonomiske anbefalinger, er de i essensen de samme, som den forhenværende regering angav. Obama var blandt andet med til at udvide TARP (Troubled Asset Relief Program, red.), et program fra Bushæreaen, hvor den amerikanske regering skulle købe aktiver og aktier fra finansielle institutioner for at styrke den finansielle sektor – altså endnu en bankpakke. I stedet for at tænke på de amerikanske arbejderfamilier, der havde mistet deres hjem, da krisen ramte, var noget af det første, Obama gjorde, at samle store summer af penge for at redde bankerne. De store banker er i dag rigere og mere magtfulde, end de var før krisen«.

Gentænk kapitalismen
Professor og tidligere chef for verdensbanken Joseph Stiglitz fra Columbia University har i sin bog ’Freefall’ fra 2010 talt for, at de vestlige økonomier er nødt til at gentænke deres økonomiske systemer – den moderne kapitalisme. Er bankerne for store til at gå fallit, så del dem op. Er bankerne for store til at krakke, så er de også for store til at eksistere, lyder et af budskaberne i bogen. Et budskab, som Chomsky deler.

»Der er i dag en vag kritik af systemet, men et reelt opgør oplever vi ikke. For et par uger siden kunne jeg i min morgenavis læse om Greg Smith, der efter 12 år ville forlade Goldman Sachs, hvor han havde været underdirektør (indlægget blev bragt på forsiden af debatsektionen 17. marts 2012, red.). Jeg havde svært ved at tage ham seriøst. Efter 12 år i virksomheden kritiserer han den for at være giftig og grisk og for at varetage egne interesser? Mange læste indlægget som en kritik af Goldman Sachs og kapitalismen. Kære ven, det er ikke en kritik, det er kapitalismen i sin reneste form. Han beskrev bare, hvordan tingene reelt fungerer«.

Men når den forhenværende chef for Verdensbanken Joseph Stiglitz siger, at vi bliver nødt til at gentænke kapitalismen, er det så ikke et udtryk for en erkendelse af, at det kapitalistiske system ikke fungerer optimalt?

»De største banker er som sagt blevet større og rigere efter krisen under ’ too big to fail’-politikken, der holder hånden over dem. Indtil de betaler deres del af regningen for krisen, kan jeg ikke se et reelt opgør. Ellers er jeg enig i, at vi bliver nødt til at gentænke statskapitalismen. Den finansielle sektor kan ikke på længere sigt drives af markedsfundamentalismen, som den har gjort det hidtil. Derfor tror jeg også på, at vi vil se mere regulering, end vi hidtil har set. Problemet er bare, at en smule regulering ikke skaber den store forskel. Vi må ind og ændre fundamentet, som de finansielle institutioner står på«.

Men helt konkret, har du så alternativer til den nuværende kapitalisme?

»Der er alternativer til statens rolle som storaktionær. Lad mig give et eksempel med bilindustrien i USA, der få år tilbage var ved at kollapse. I den pågældende situation havde Obama to valgmuligheder. Han kunne på den ene side vælge at overtage bilindustrien, rekonstruere og refinansiere den for derefter at give den tilbage til de samme mennesker, der drev den før kollapset. Han kunne på den anden side også vælge at rekonstruere og refinansiere den for derefter at give den til arbejderne på fabrikken og beboerne i lokalområdet, for hvem fabrikkens eksistens havde betydning. På den måde kunne man hjælpe arbejdsstyrken og lokalmiljøet på benene ved at støtte dem i det, som de gør bedst, nemlig produktionen af biler. Derved kunne man skabe flere arbejdspladser og forbedringer af byerne omkring. Det var et alternativ. Obama valgte selvfølgelig det første«.

Med enkelte undtagelser har ikke kun de vestlige intellektuelle, men hele verdens intellektuelle klasse og politikere lagt sig ned og nærmest dyrket den almægtige kapitalisme som det eneste holdbare økonomiske system.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceSå du foreslår, at vi bevæger os væk fra de aktiebaserede virksomheder? Er det ikke lidt af en økonomisk utopi?

»Der er ingen økonomisk grund til, at virksomheder står til ansvar over for aktionærerne i stedet for de mennesker, der dagligt bliver berørt af nedskæringer – altså arbejderne og lokalmiljøet. Aktionærerne er eksterne og oplever ikke de konsekvenser, som arbejderne gør, når der er økonomisk nedgang. Det her er ikke radikale ideer, det er noget, som mange mainstream-økonomer har sagt før mig, og som tidligere er blevet implementeret. Det vil skabe store forandringer i vores socioøkonomiske system i Vesten. Havde der været bevægelser som Occupy-bevægelsen, da bilindustrien blev reddet af Obama, kunne de have lagt pres på regeringen for at gøre det modsatte. Det er ikke en utopi, men en reel mulighed«.

De intellektuelle har lagt sig ned
Noam Chomsky har tidligere udtalt, at verdenssamfundets intellektuelle har en forpligtelse til at kritisere de etablerede systemer – herunder de økonomiske doktriner i et samfund – og formulere alternativer.

Har Vestens intellektuelle levet op til dit kriterium i forhold til at gentænke og udfordre statskapitalismen?

»Med enkelte undtagelser har ikke kun de vestlige intellektuelle, men hele verdens intellektuelle klasse og politikere lagt sig ned og nærmest dyrket den almægtige kapitalisme som det eneste holdbare økonomiske system. Folk må forstå, at vi bliver nødt til at redefinere måden, det finansielle marked drives på. Den intellektuelle klasse er tilhængere af den etablerede magt. Det har den altid været, det er ikke kun tilfældet i Vesten, men over hele verden. De vestlige intellektuelle er i den forstand blevet for ’civiliserede’«.

Civiliserede?

»Ja, de har været tilfredse med udviklingen. Få har udtalt sig, men der har ikke været de store intellektuelle bevægelser mod den rå kapitalisme under krisen. Den reelle aktivisme og udfordring kommer fra civilbefolkningen, som vi blandt andet ser i Occupy-bevægelsen, der har lagt navn til en strømning af folk, der ønsker en reformation af vores finansielle system, hvor politikerne og finansielle institutioner igen og igen begunstiger den absolut mindste, men rigeste del af befolkningen. Kan Occupy-bevægelsen opretholde deres projekt, kan de gå hen og få reel indflydelse. Se bare på feministbevægelsen i 1960’erne. Ingen havde forudset de store forandringer, som kvinderne fik gennemtrumfet efterfølgende. De holdt ud. Spørgsmålet er, om folk på gaden kan gøre det samme – blot mod en langt stærkere og gennemgribende magt: de finansielle og politiske institutioner«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden