0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Politiken begik et karaktermord«

Ubegribeligt, at nogen sætter spørgsmålstegn ved Sandøes forskningsmæssige troværdighed.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 MIRIAM DALSGAARD (arkiv)
Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)

Karaktermyrdet. »Peter Sandøe er en førende forsker inden for sit felt, og den position opnår man ikke, hvis man er købt af industrien«, skriver debattør.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Forskeren forsker for industrien. Forskerens uafhængighed er sikret med formelle klausuler i kontrakten, så industrien ikke på nogen måde har indflydelse på forskningens resultater.

De principper er ikke nye. Det gør forskerne, hver gang de indgår i et samarbejde med industrien. Selvfølgelig gør de det, for hvis forskerne leverer bestilte resultater, overlever man ikke i forskningsverdenen. Og industrien kan ikke gøre brug af resultaterne, fordi forskningsresultaterne naturligvis kan beklikkes.

Dette armslængdeprincip var også gældende for professor Peter Sandøe. Han arbejdede sammen med førende internationale forskere inden for dyrevelfærd. Så der er ingen grund til at beklikke Sandøes troværdighed.

Jeg har gennem mange år arbejdet med Peter Sandøe. Først som sekretariatschef i Det Etiske Råd og senere som direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Vi har sandt for dyden tit været uenige om holdningerne til etikken og dyrevelfærden. Men det er altid sket på et fagligt funderet grundlag, som der aldrig har været grund til at beklikke.

Peter Sandøe er en førende forsker inden for sit felt, og den position opnår man ikke, hvis man er købt af industrien.

Det er derfor helt ubegribeligt, at nogen sætter spørgsmålstegn ved Sandøes forskningsmæssige troværdighed.

LÆS MERE

Peter Sandøe har gennem 20 år været formand for Det Dyreetiske Råd, uden at der er nogen, der på noget tidspunkt har sat spørgsmålstegn ved hans troværdighed som leder af rådet eller ved hans deltagelse i ministerielle arbejdsgrupper.

Han har selv beklaget, at han ikke orienterede Justitsministeriet om sin forskning. Det var der nu ingen grund til, for han er jo en uafhængig forsker på Københavns Universitet. Han er på ingen måde økonomisk afhængig af industrien, og han har ikke opnået økonomiske fordele.

Der er kun en ting at sige om den sag: Politiken har begået et karaktermord.

Danmark er et lille land, og når det kommer til så lille et fagområde som dyrevelfærd, så kender alle hinanden, og det kan ikke udelukkes, at der endda er forskere, som er veninder med faglige medarbejdere, der er ansat i industrien eller dyrevelfærdsorganisationerne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden